Οργή Τουρκίας για την τριμερή Κύπρου-Ελλάδας- Αιγύπτου: Αβάσιμοι οι ισχυρισμοί τους
Ανανεώθηκε:
Για «αβάσιμους» ισχυρισμούς και κατηγορίες εναντίον της Τουρκίας εγκάλεσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών τους συμμετέχοντες στην τριμερή συνάντηση μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στη Λευκωσία.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι απορρίπτει πλήρως την κοινή δήλωση Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου υποστηρίζοντας ότι περιέχει «αβάσιμες κατηγορίες» εναντίον της Τουρκίας.
Παρατηρεί μάλιστα ότι όλες οι δηλώσεις των τριών συμμετεχόντων, Νίκου Αναστασιάδη, Κυριάκου Μητσοτάκη και Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, οι οποίοι «ισχυρίζονται ότι στηρίζουν την ειρήνη, τη σταθερότητα και τη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο, καταφέρονται κατά της Τουρκίας, γεγονός που αποδεικνύει τις αληθινές τους προθέσεις», μεταδίδει η Daily Sabah.
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, κατηγορεί τις τρεις χώρες ότι δημιουργούν προβλήματα κάνοντας λόγο για «μαξιμαλιστικές και εχθρικές πολιτικές» και υπογραμμίζει ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματά της.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών:
«Απορρίπτουμε πλήρως τη δήλωση η οποία δημοσιεύτηκε στο τέλος της τριμερούς Ελλάδας, Ελληνοκυπριακής Διοίκησης (Κυπριακή Δημοκρατία) και Αιγύπτου και περιέχει αβάσιμες κατηγορίες και ισχυρισμούς εναντίον της χώρας μας, όπως είναι συνηθισμένο και από προηγούμενες συναντήσεις αυτών των τριών.
Το γεγονός ότι οι δηλώσεις που δημοσιεύονται από αυτό το δημιούργημα των τριών, το οποίο ισχυρίζεται ότι έχει σαν στόχο την υποστήριξη της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, στοχεύει τη χώρα μας κάθε φορά και αποκαλύπτει τις πραγματικές προθέσεις αυτών των χωρών.
Η πραγματική συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να επιτευχθεί μόνο με μια συνολική προσέγγιση που περιλαμβάνει όλες τις παράκτιες χώρες συμπεριλαμβανομένων και των Τουρκοκυπρίων.
Εάν οι χώρες που δημιουργούν τα προβλήματα στην περιοχή δεν αλλάξουν τις μαξιμαλιστικές και εχθρικές πολιτικές τους, δεν μπορούν να είναι μέρος της επίλυσης των προβλημάτων. Θα συνεχίσουμε αποφασιστικά να προστατεύουμε τόσο τα δικαιώματά μας όσο και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο».
Τριμερής... καταδίκη
Την Τετάρτη, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμντέλ Φατάχ αλ Σίσι, έπειτα από κοινή συνάντησή τους στην Λευκωσία στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας, προειδοποιήσαν σε όλους τους τόνους για τους κινδύνους που εγκυμονεί η διαρκής προκλητικότητα και παραβατικότητα της Τουρκίας με υπογραφή του Ταγίπ Ερντογάν.
Εκπροσωπώντας τρεις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου που αποδεικνύουν έμπρακτα διάθεση συνεργασίας και συνεννόησης για επίλυση όλων των προβλημάτων στην περιοχή, ουσιαστικά απευθύνθηκαν από κοινού στην Άγκυρα, επισημαίνοντας ότι με την στάση της πλήττει την περιφερειακή σταθερότητα.
Είναι χαρακτηριστική η αποστροφή στην τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη περί αυτοκρατορικών πρακτικών που «φαντασιώνεται» η Τουρκία.
Όπως ανέφερε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, σχετικά με τα συμπεράσματα της Τριμερούς, «συμφωνήσαμε ότι πρόκειται για συμπεριφορά που κατάφωρα παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και απειλεί την περιφερειακή ασφάλεια. Δημιουργεί προβλήματα σε διεθνείς οργανισμούς στο ΝΑΤΟ, έρχεται απέναντι σε ρητές θέσεις μεγάλων χωρών», χαρακτηρίζοντας παράλληλα ως «εμπρηστικές πρωτοβουλίες από την Τουρκία», τις ενέργειες της Άγκυρας.
«Η Τουρκία αντί για γόνιμες συζητήσεις, προβάλει παράνομες απαιτήσεις. Δίκαιο παράγουν μόνο οι δίκαιες πράξεις», ανέφερε για το γεγονός ότι επί της ουσίας δεν ξεκίνησαν ποτέ οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, ενώ χρησιμοποίησε το παράδειγμα της Αλβανίας με την οποία θα προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο, ως τον τρόπο με τον οποίο λύνουν τις διαφορές τους τα σοβαρά κράτη.
Ο δρόμος της εθνικής αξιοπρέπειας είναι ένας μαραθώνιος. Την ώρα που η Τουρκία στρατικοποιεί τη διπλωματία, η Ελλάδα χρησιμοποιεί τη διπλωματία ως το δικό της όπλο. Για αυτό ζήτησε από την Ε.Ε. εμπάργκο στο εμπόριο όπλων προς την Τουρκία. Δεν μπορεί ένα κράτος να γεύεται τα οφέλη της ανοιχτής αγοράς και να απειλεί ένας κράτος της Ευρώπης», τόνισε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο Νίκος Αναστασιάδης, αναφερόμενος στο περιεχόμενο των συζητήσεων, εστίασε στην στάση της Τουρκίας, δίνοντας και το βασικό συμπέρασμα της Τριμερούς, την καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας.
«Την στιγμή που παρατηρούμε μία σειρά συνεργειών που αποσκοπούν στην ειρήνη, η Τουρκία κλιμακώνει δυστυχώς τις εντάσεις και υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα. Οι τρεις χώρες καταδικάζουν την παράνομη ενέργεια στην Αμμόχωστο. Τις παράνομες γεωτρήσεις και τις σεισμικές έρευνες, τις απόπειρες διενέργειας παράνομων σεισμικών ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, την παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου, την υπογραφή των άκυρων μνημονίων με την κυβέρνηση Φαράζ», τόνισε ο Νίκος Αναστασιάδης, ενώ αναφέρθηκε επίσης στην επίλυση του Κυπριακού, στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και στην εμβάθυνση των σχέσεων Αιγύπτου και Ε.Ε.
Ο Φατάχ αλ Σίσι, τέλος, αναφέρθηκε αναλυτικά στην στενή συνεργασία των τριών χωρών, ενώ σχετικά με τα ενεργειακά και τα κοιτάσματα που υπάρχουν στην Ανατολική Μεσόγειο υπογράμμισε ότι πρέπει να αξιοποιηθούν τα αμοιβαία οφέλη, διατηρώντας η κάθε χώρα τα κυριαρχικά της δικαιώματα, σεβόμενες όλες το Διεθνές Δίκαιο.
Όσο για την Τουρκία, ουσιαστικά «φωτογραφίζοντας» την, αναφέρθηκε στις παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων άλλων κρατών και τη μεταφορά ξένων μαχητών σε άλλες χώρες.