Oruc Reis: «Τετ -α- τετ» Παναγιωτόπουλου - Ακάρ στην τηλεδιάσκεψη του ΝΑΤΟ
Λίγες ώρες μετά την συνεχιζόμενη προκλητικότητα της Αγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ.
Αργά το βράδυ της Τετάρτης, εκδόθηκε νέα Navtex για τις επιχειρήσεις έρευνας του Oruc Reis.
H νέα Navtex επεκτείνει χρονικά έως τις 27 Οκτωβρίου τις έρευνες του τουρκικού ερευνητικού στην Ανατολική Μεσόγειο.
Συγκεκριμένα, με τη Navtex δεσμεύεται για έρευνες περιοχή μεταξύ Καστελόριζου και Ρόδου.
Ειδικότερα, δεσμεύονται περιοχές ανοιχτά από το Φαληράκι και τη Λίνδο και στην οριογραμμή της συμφωνίας για ΑΟΖ με την Αίγυπτο (28ος μεσημβρινού).
Η περιοχή που καλύπτει η Navtex
Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ ανησυχεί για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο
Την ανησυχία του ΝΑΤΟ για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο εξέφρασε ο ΓΓ της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, εν όψει της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας.
Ο κ. Στόλτενμπεργκ μίλησε για τους κινδύνους που εγκυμονούν οι «αυξημένες εντάσεις» και η αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή, σημειώνοντας ότι θέλουν να συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση στην περιοχή.
Για το λόγο αυτό, όπως είπε το ΝΑΤΟ προχώρησε στην κατάρτιση του μηχανισμού απεμπλοκής «με τον οποίο η Ελλάδα και η Τουρκία επαναβεβαιώνουν την στήριξή τους για τις υφιστάμενες διαδικασίες και τους κανόνες που διέπουν τη συμπεριφορά στον αέρα και στη θάλασσα».
Στον μηχανισμό αυτό περιλαμβάνεται απευθείας τηλεφωνική γραμμή «μέσω ασφαλών δικτύων του ΝΑΤΟ» μεταξύ των στρατιωτικών ηγεσιών των δύο πλευρών.
«Πρέπει να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο ενός περιστατικού ή ενός ατυχήματος – και, αν συμβούν, να φροντίσουμε να μην ξεφύγουν εκτός ελέγχου, οδηγώντας σε πολύ επικίνδυνες καταστάσεις», τόνισε ο κ. Στόλτενμπεργκ.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι το ΝΑΤΟ στηρίζει τις προσπάθειες της Γερμανίας για έναν πολιτικό διάλογο, και αυτό που επιδιώκει σε γενικές γραμμές είναι να πέσει η ένταση. Όπως είπε, για το ζήτημα αυτό βρίσκεται σε τακτική επαφή με την ηγεσία της ΕΕ.
«Θα συνεχίσουμε αυτές τις προσπάθειες απεμπλοκής. Πιστεύουμε ότι το έργο αυτό, που γίνεται εδώ, στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ, σε στρατιωτικό-τεχνικό επίπεδο, στηρίξει τις γερμανικές προσπάθειες να διευκολύνουν την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών για το βασικό υποκείμενο ζήτημα που αποτελεί αντικείμενο αντιπαράθεσης στην Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, απέφυγε να προχωρήσει σε σχόλια όταν ρωτήθηκε σχετικά με την ένταση την οποία πυροδοτεί η Τουρκία.
Σχετικά με την προμήθεια των S400 από τη Ρωσία, που έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε ΝΑΤΟ και ΗΠΑ, ο Γενς Στόλτενμπεργκ εξέφρασε την ανησυχία του και απάντησε ότι υπάρχει το «πάγωμα» των F35 από τις ΗΠΑ, ότι η Ουάσιγκτον συνομιλεί με Άγκυρα και ευρωπαϊκές χώρες για εναλλακτικές λύσεις, και κατέληξε ότι αποτελεί και εσωτερικό θέμα της Τουρκίας.
Απάντηση Βερολίνου σε Δένδια για τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία
Το Βερολίνο δεν έχει εγκρίνει τα τελευταία χρόνια εξαγωγές οπλικών συστημάτων τα οποία θα μπορούσε η Τουρκία να χρησιμοποιήσει στο πλαίσιο των περιφερειακών στρατιωτικών επιχειρήσεών της, δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ, μετά την επιστολή του Νίκου Δένδια στον Χάικο Μάας.
Κατά περίπτωση και λαμβάνοντας υπ' όψιν τις παραμέτρους της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας λαμβάνονται οι αποφάσεις για την έγκριση εξαγωγών οπλικών συστημάτων, δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, τονίζοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο τα τελευταία χρόνια η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει δώσει την έγκρισή της για «κρίσιμες» εξαγωγές όπλων, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία στο πλαίσιο των περιφερειακών στρατιωτικών επιχειρήσεων. Επανέλαβε δε τη λύπη του για την «συνέχιση των προκλήσεων» από την πλευρά της 'Αγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο.
Απαντώντας σε ερώτηση περί επιστολής προς το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών με την οποία ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ζητά από τη Γερμανία την αναστολή των εξαγωγών στρατιωτικού εξοπλισμού προς την Τουρκία, ο εκπρόσωπος Κρίστοφερ Μπούργκερ διευκρίνισε ότι δεν μπορεί να δώσει λεπτομέρειες για την εμπιστευτική αλληλογραφία του υπουργού με τους ομολόγους του και περιορίστηκε να περιγράψει τη γενική πρακτική της ομοσπονδιακής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές εξοπλιστικών συστημάτων.
«Αποφασίζουμε κατά περίπτωση και μάλιστα έπειτα από προσεκτική εξέταση των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας», δήλωσε ο κ. Μπούργκερ και εξήγησε ότι ειδικά για την Τουρκία, αυτό σημαίνει ότι τα τελευταία χρόνια οι αριθμοί νέων εγκρίσεων είναι πολύ χαμηλοί, ενώ «δεν έχει δοθεί καμία νέα έγκριση για κρίσιμες εξαγωγές όπλων τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία στο πλαίσιο περιφερειακών στρατιωτικών επιχειρήσεων».
Ο κ. Μπούργκερ προσέθεσε ακόμη ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και εξετάζει συνεχώς τις πολιτικές αποφάσεις σε σχέση με τον έλεγχο των εξαγωγών, σε συνεννόηση και με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και λαμβάνοντας υπ' όψιν τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο της Συμμαχίας, μεταξύ άλλων σε ό,τι αφορά τα θέματα ευρωπαϊκής και διεθνούς ασφάλειας.
«Λυπούμαστε για τη συνέχιση των τουρκικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και παραμένουμε πεπεισμένοι ότι μια λύση στα διαφιλονικούμενα θέματα είναι εφικτή μόνο μέσω απευθείας διαλόγου μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων πλευρών», επανέλαβε ο Γερμανός εκπρόσωπος, τονίζοντας για μία ακόμη φορά τη βούληση του Βερολίνου να συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.
Σε ό,τι αφορά τα περί αιτήματος της Αθήνας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ενδεχόμενη συνολική αναστολή της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ - Τουρκίας, ο Κρίστοφερ Μπούργκερ περιορίστηκε να παραπέμψει στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 1ης και 2ας Οκτωβρίου για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, τα οποία, όπως είπε, επαναβεβαιώθηκαν και κατά την πρόσφατη Σύνοδο.
Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος αναφέρθηκε μάλιστα στο συγκεκριμένο απόσπασμα των Συμπερασμάτων, όπου γίνεται λόγος για συμφωνία της ΕΕ να δρομολογήσει θετικό πολιτικό θεματολόγιο ΕΕ - Τουρκίας, με ιδιαίτερη έμφαση μεταξύ άλλων στον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης, υπό την προϋπόθεση όμως ότι «θα συνεχιστούν οι εποικοδομητικές προσπάθειες να τερματιστούν οι παράνομες ενέργειες έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου».