Κορωνοϊός: Στο «κόκκινο» η ανησυχία – «Όχι» σε lockdown στη Θεσσαλονίκη
Ανανεώθηκε:
Τα 667 κρούσματα κορωνοϊού που ανακοινώθηκαν χθες εντείνουν τον προβληματισμό για την εξέλιξη της πανδημίας το επόμενο διάστημα.
Κυβέρνηση και επιτροπή λοιμωξιολόγων βρίσκονται σε πλήρη εγρήγορση και αξιολογούν καθημερινά τα επιδημιολογικά δεδομένα, προκειμένου να ληφθούν στοχευμένα μέτρα, όπου χρειάζονται.
Σημειώνεται πως χθες ο ΕΟΔΥ κατέγραψε 667 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 88 συνδέονται με γνωστές συρροές και 45 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 26.469, εκ των οποίων το 55,6% άνδρες.
Από το σύνολο των κρουσμάτων, τα 3.613 (13,6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 10.539 (39,8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Εξάλλου, 87 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. Εξ αυτών, 27 (31,0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Ο καθηγητής επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μααγιορκίνης κατά τη χθεσινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό σημείωσε πως υπάρχουν αρκετές εστίες μόλυνσης εκτός Αττικής, όπως στην Κοζάνη, τα Ιωάννινα, τις Σέρρες, τη Θεσσαλονίκη, την Λάρισα αλλά και την Λιβαδειά.
«Στην Καστοριά υπάρχει επιθετική έξαρση», τόνισε από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νίκος Χαρδαλιάς και ανέφερε πως σήμερα θα συμμετάσχει σε σύσκεψη για την Περιφέρεια, ενώ τόνισε πως την Πέμπτη θα συμμετάσχει σε σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη.
Και στις τρεις περιοχές υπάρχει ιδιαίτερα αυξημένο και επικίνδυνο επιδημιολογικό φορτίο.
«Κάνουμε έκκληση στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, της Καστοριάς, των Σερρών και της Βοιωτίας να παραμείνουν ιδιαίτερα προσεκτικοί», επεσήμανε ο κ. Χαρδαλιάς.
Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, η ανησυχία επικεντρώνεται στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας που τις τελευταίες ημέρες εμφανίζουν σημαντική αύξηση των κρουσμάτων.
Οι ίδιες πηγές πάντως αποκλείουν στην παρούσα φάση την επιβολή lockdown στη Θεσσαλονίκη και εξακολουθούν να τονίζουν την ανάγκη τήρησης των μέτρων.
«Κανένας ασυνείδητος δεν θα πρέπει να αγνοεί τα μέτρα. Ας κάνουμε αυτό που πρέπει, ας εφαρμόσουμε τα μέτρα», υπογράμμισε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.
Πρόσθεσε δε:
«Εξαρτάται από εμάς να προστατεύσουμε την υγεία τη δική μας και των γύρω μας».
Ειδικότερα για τη Θεσσαλονίκη βάσει του χάρτη γεωγραφικής κατανομής που ανακοινώνει καθημερινά ο ΕΟΔΥ, προκύπτει πως στο δεύτερο, δεκαήμερο του τρέχοντος μήνα, από τις 11 δηλαδή έως τις 20 Οκτωβρίου, καταγράφεται τετραπλάσιος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με το πρώτο δεκαήμερο του ίδιου μήνα.
Σε επίπεδο κρουσμάτων κατεγράφησαν 127 μολύνσεις από 1-10 Οκτωβρίου έναντι 523 μολύνσεων από 11-20 Οκτωβρίου.
Συνολικά τον Οκτώβριο στη Θεσσαλονίκη επιβεβαιώθηκαν 650 κρούσματα σε σύνολο 4.046 εγχώριων κρουσμάτων.
Αναφορικά με την Αττική η εικόνα δείχνει σημάδια σταθεροποίησης, γεγονός που δημιουργεί ανακούφιση, ωστόσο, όπως λένε στην κυβέρνηση δεν πρέπει να υπάρξει κανένας εφησυχασμός.
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανέφερε χθες ότι ο κεντρικός τομέας της Αττικής είναι επιβαρυμμένος ενώ ο δυτικός τομέας δείχνει να σταθεροποιείται.
Μάλιστα, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε επίσης ότι γενικά όλη η Αττική δείχνει να είναι σε σταθερή κατάσταση.
«Πονοκεφάλο» σε λοιμωξιολόγους και Πολιτική Προστασία προκαλεί η ηλικιακή ομάδα 18-39, που όπως φαίνεται από τα στοιχεία αναδεικνύεται σε νούμερο ένα μεταδότη του κορωνοϊού.
Η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, σύμφωνα με τον Γκίκα Μαγιορκίνη έχει το μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο.
Συγκεκριμένα ο επίκουρος καθηγητής απηύθυνε έκκληση στα άτομα ηλικίας 18 με 40 ετών να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά.
Να τηρούν, δηλαδή, τα μέτρα και να φορούν μάσκα καθώς φαίνεται ότι αυτή η ηλικιακή ομάδα συγκεντρώνει αυτή τη στιγμή τον μεγαλύτερο αριθμό διαγνώσεων.
Οι νέοι από 18 έως 39 ετών αποτελούν τις τελευταίες ημέρες το 60% με 70% των κρουσμάτων σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες.
Η ηλικιακή αυτή ομάδα εμφανίζει μία αύξηση όσον αφορά τα θετικά τεστ, της τάξεως του 10% με 20%, όπως ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης.
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς για ακόμη μια φορά απευθύνθηκε στους νέους ζητώντας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Αποκάλυψε μάλιστα ότι από τα χθεσινά κρούσματα, στη Θεσσαλονίκη ο μέσος όρος ηλικίας ήταν τα 30 έτη και στην Αθήνα τα 33 έτη.
Εν τω μεταξύ τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού, σε συνδυασμό με τα πολλά περιστατικά που καταγράφουν χώρες της Ευρώπης, φέρεται να έχει βάλει σε σκέψεις την κυβέρνηση σχετικά με περιοριστικά μέτρα σε πτήσεις από το εξωτερικό.