ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σταϊκούρας: Οκτώ παρεμβάσεις για τους φορολογούμενους που εντάσσονται στον νέο πτωχευτικό

Σταϊκούρας: Οκτώ παρεμβάσεις για τους φορολογούμενους που εντάσσονται στον νέο πτωχευτικό
INTIME/ ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Τις τελευταίες τέσσερις ημέρες σε συνολικά 71.184 επιχειρήσεις πιστώθηκαν 625 εκατ. ευρώ, ανέφερε στη Βουλή, στο πλαίσιο συζήτησης του πτωχευτικού κώδικα, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας . Παράλληλα ανακοίνωσε οκτώ παρεμβάσεις υπέρ των αδύναμων πολιτών και ειδικότερα υπέρ των φορολογουμένων που εντάσσονται στον πτωχευτικό κώδικα. 

Πρώτον, περί κατάργησης του ακατάσχετου μισθών και συντάξεων θα διευκρινισθεί ρητά ότι πτωχευμένος οφειλέτης δεν πληρώνει ποσό κάτω του ακατάσχετου οριζόντιου ορίου των 1.250 ευρώ μηνιαίως, όπως ήδη ισχύει στη νομοθεσία, για να μην υπάρχουν αμφισημίες.

Δεύτερον, περί φορολόγησης των ποσών που πληρώνει ο πτωχευμένος που δεν απώλεσε περιουσία, θα διευκρινισθεί ρητά ότι τα ποσά δεν φορολογούνται.

Τρίτον, περί της δυνατότητας πληρωμής φόρων και εισφορών που θα πρέπει να πληρώνει ο πτωχευμένος που δεν απώλεσε περιουσία, θα διευκρινισθεί ρητά ότι το εισόδημα είναι το καθαρό, δηλαδή μετά την αφαίρεση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

Τέταρτον, περί φοροδιαφυγής. Θα διευκρινιστεί ρητά ότι ο πτωχευμένος οφειλέτης μπορεί να λάβει απαλλαγή εάν δεν είναι δόλιος παρότι έχει οφειλές στο δημόσιο και ως εκ τούτου εκκρεμεί καταδίκη ή έχει καταδικαστεί. Προφανώς, αν κάποιος έχει προβεί σε δόλιες συμπεριφορές, όπως έκδοση πλαστών εικονικών τιμολογίων, τριγωνικές συναλλαγές και άλλα, δεν θα λαμβάνει απαλλαγή οφειλών.

Πέμπτον, περί το αν θεωρούνται ως ευάλωτοι όσοι είναι επιτηδευματίες, δηλαδή έχουν επιχειρηματική δραστηριότητα. Θα διευκρινιστεί ρητά ότι όλα τα φυσικά πρόσωπα ανεξαρτήτως του αν έχουν ή όχι επιχειρηματική δραστηριότητα μπορούν να λάβουν όλες τις προστατευτικές πρόνοιες του νόμου και να συμπεριληφθούν στις πρόνοιες του φορέα απόκτησης ακινήτων σε περίπτωση πτώχευσής τους. Ο νόμος είναι ανοιχτός σε όλους, σε αντίθεση με το νόμο Κατσέλη που άφηνε απέξω όσους είχαν εμπορική δραστηριότητα.

Έκτον, περί φορέων που δύνανται να υποστηρίζουν τους οφειλέτες στο πλαίσιο του μηχανισμού έγκαιρης προειδοποίησης. Ακούστηκε από φορείς, το ενσωματώνουμε. Θα διευκρινιστεί ρητά ότι συμπεριλαμβάνονται και τα ινστιτούτα των κοινωνικών φορέων.

Έβδομον, περί του ορισμού του οικονομολόγου και του λογιστή. Ακούσαμε κι αυτό από τους φορείς. Θα διευκρινιστεί ρητά ότι αφορά σε φυσικά πρόσωπα ενεργά μέλη του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος με συναφή προϋπηρεσία επί τουλάχιστον πέντε έτη ή πιστοποιημένοι λογιστές φοροτεχνικοί με επαγγελματική άδεια α’ τάξης ή νομικά πρόσωπα που παρέχουν λογιστικές, φοροτεχνικές συμβουλευτικές υπηρεσίες.

Όγδοον, περί των ετών που ελέγχονται για δολιότητα τα μέλη διοικητικού συμβουλίου και αντίστοιχα απαλλάσσονται από τις οφειλές του νομικού προσώπου που εκπροσωπούν, αυξάνεται το σχετικό όριο από 1 έτος σε 3 έτη. Συνεπώς, το συνολικό χρονικό διάστημα που δύναται να ελέγξει ο δικαστής, αυξάνεται από τρία σε πέντε έτη πριν την υποβολή αίτησης στο δικαστήριο.

Στην παρέμβασή του, επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι επί ημερών του αυξήθηκε το ιδιωτικό χρέος.

«Αν δημιούργησε χρέος ο ΣΥΡΙΖΑ; 50 δισ. ευρώ σας φτάνουν;» ήταν το ερώτημα που απηύθυνε στα έδρανα της αντιπολίτευσης και πρόσθεσε πως μόνο το 2015 η αξία της συμμετοχής των φορολογούμενων στις τράπεζες μειώθηκε από τα 11,6 δισ. ευρώ στα 2,4 δισ. ευρώ.

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης πως η κυβέρνηση νομοθετεί καθ’ υπόδειξη των τραπεζών, είπε: “Λέτε νομοθετούμε για τις τράπεζες. Δεν είμαι εγώ αυτός όμως που έκανε τη δήλωση πως είναι σημαντικοί οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για να πάνε καλά οι τράπεζες! 25.672 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί έγιναν επί ΣΥΡΙΖΑ”.

“Η πολιτική μας σύγκρουση έγκειται στη λογική για υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Η κυβέρνηση βλέπει στρατηγικούς κακοπληρωτές, όχι το πρόβλημα, αλλά και τη νέα κρίση που ξεσπά”, ανέφερε από τον ΣΥΡΙΖΑ η Έφη Αχτσιόγλου, ενώ ο Μιχάλης Κατρίνης από το ΚΙΝΑΛ υποστήριξε ότι νομοσχέδιο δεν συγκεντρώνει τις καλύτερες προϋποθέσεις, καθώς απαιτεί γρήγορες διαδικασίες χωρίς υποστήριξη σε υποδομές και προσωπικό, σε μια κοινωνία βυθισμένη στη κρίση.