ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής - Μακρόν: Η ΕΕ εξέφρασε και πάλι την υποστήριξή της σε Ελλάδα - Κύπρο

Σύνοδος Κορυφής - Μακρόν: Η ΕΕ εξέφρασε και πάλι την υποστήριξή της σε Ελλάδα - Κύπρο
Kenzo Tribouillard, Pool via AP

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως η τελευταία σύνοδος κορυφής της ΕΕ επανέλαβε την υποστήριξη της ΕΕ προς την Κύπρο και την Ελλάδα ενώ παράλληλα εξέφρασε και πάλι την προθυμία της να μιλήσει με την Τουρκία σχετικά με διαφιλονικούμενες θαλάσσιες εκτάσεις στη Μεσόγειο.

Ο Μακρόν πρόσθεσε επίσης σήμερα πως η ΕΕ εξακολουθεί να επιδιώκει μια κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατόν στις συγκρούσεις ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν.

Οι ηγέτες της ΕΕ εξέφρασαν τη λύπη τους για την απόφαση της Τουρκίας να στείλει ένα ερευνητικό πλοίο σε διαφιλονικούμενα ύδατα στη Μεσόγειο, είπε με τη σειρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, επαναλαμβάνοντας ότι η ΕΕ θα εξετάσει τις επιλογές της τον Δεκέμβριο.

Σημειώνεται πως στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, η οποία ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής, συμπεριλήφθηκε η τουρκική προκλητικότητα.

«To Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματα της 2ας Οκτωβρίου 2020 και εκφράζει έντονη αποδοκιμασία για τις νέες μονομερείς και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων ερευνητικών δραστηριοτήτων. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τονίζει τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων, και επαναλαμβάνει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κείμενο συμπερασμάτων των ηγετών της ΕΕ και συνεχίζεται:

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να αντιστρέψει αυτές τις ενέργειες και να εργαστεί για τη μείωση των εντάσεων κατά τρόπο συνεπή και συστηματικό. Θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί στενά το ζήτημα, προκειμένου να υπάρξει συνέχεια στα συμπεράσματα του της 2ας Οκτωβρίου 2020».

Για το εμπάργκο όπλων

Στο νέο κείμενο συμπερασμάτων για την Τουρκία, δεν περιλαμβάνεται πλέον αναφορά για πιθανό εμπάργκο όπλων.

Συγκεκριμένα, έχει διαγραφεί η αναφορά που περιλαμβανόταν στο προηγούμενο κείμενο, σύμφωνα με την οποία τονιζόταν ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει τη δέσμευση όλων των κρατών μελών της ΕΕ για ισχυρές εθνικές θέσεις όσον αφορά την πολιτική εξαγωγής όπλων στην Τουρκία».

Σύμφωνα με δύο διπλωμάτες, έχει επίσης «αμβλυνθεί» η γλώσσα σε σύγκριση με ένα αρχικό σχέδιο στο οποίο δόθηκε στην Τουρκία τελεσίγραφο μιας εβδομάδας για την απόσυρση του ερευνητικού σκάφους Oruç Reis από τα ελληνικά ύδατα.

Η τουρκική προκλητικότητα σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, κατά τη δεύτερη ημέρα εργασιών της.

Οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών συζήτησαν το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας μετά τις τελευταίες εξελίξεις, παρά το γεγονός ότι δεν ήταν στο πρόγραμμα του τρέχοντος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η Ελλάδα και η Κύπρος άσκησαν πίεση σήμερα για μια πιο σκληρή απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις έρευνες της Τουρκίας για φυσικό αέριο σε διαφιλονικούμενα ύδατα στην ανατολική Μεσόγειο αφού η Άγκυρα επανέλαβε τις επιχειρήσεις ενός ερευνητικού πλοίου.