ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής - Κλιματική αλλαγή: Από Δεκέμβριο... τα σπουδαία

Kenzo Tribouillard, Pool via AP

Για τον Δεκέμβριο ανανέωσαν το ραντεβού τους, αναφορικά με τους στόχους που θα θέσουν για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως αποφάσισαν κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με την απόφαση, τότε θα τεθούν ακόμη πιο αυστηροί και συγκεκριμένοι στόχοι 10ετούς ορίζοντα, δίνοντας έτσι περισσότερο χρόνο για τη διαμόρφωση μιας πιο συντονισμένης ευρωπαϊκής απάντησης στο φαινόμενο.

Οι φιλόδοξοι στόχοι για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στηρίζονται από τις μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις, όπως είναι η Γαλλία και η Γερμανία, καθώς και από πολλές μεγάλες επιχειρήσεις, συναντούν ωστόσο την αντίσταση των ανατολικών κρατών μελών, οι οποίες εξαρτώνται ακόμη σε μεγάλο βαθμό από τον άνθρακα για την παραγωγή ενέργειας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των 27 ηγετών για το θέμα, θα επιστρέψουν στις Βρυξέλλες «με στόχο τη συμφωνία σε έναν νέο στόχο μείωσης των εκπομπών για το 2030».

Στο πλαίσιο των δεσμεύσεών της στη Συμφωνία του Παρισιού, η ΕΕ έχει δεσμευτεί να είναι κλιματικά ουδέτερη μέχρι το 2050.

Η ουδετερότητα του άνθρακα είναι η επίτευξη ισορροπίας ανάμεσα στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και την απορρόφηση άνθρακα σε συλλέκτες διοξειδίου.

Ο τρέχων στόχος για το 2030 –μια μείωση ύψους 40% στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε σχέση με το 1990- κρίνεται ως ανεπαρκής για την επίτευξη του στόχου.

Γι’ αυτό και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το εκτελεστικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει προτείνει έναν στόχο τουλάχιστον 55% ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτείνει 60%.

Με κοινή τους επιστολή, έντεκα χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Ισπανία και η Ολλανδία, εξέφρασαν τη στήριξή τους στον στόχο του 55%.

Αρκετές ωστόσο χώρες, ιδιαίτερα του ανατολικού μπλοκ, αντιτίθεται στην ουδετερότητα του άνθρακα. Μία από αυτές είναι η Πολωνία, η οποία εξαρτάται ακόμη σημαντικά από τον άνθρακα.

«Δεν είμαστε σίγουροι, ούτε κατά προσέγγιση, ποιο θα ήταν το κόστος για τις επιμέρους χώρες», δήλωσε αξιωματούχος χώρας που δεν έχει εκφράσει ακόμη τη στήριξή της προς τον στόχο του 55%.

Ο Μπόικο Μπορίσοφ, από την πλευρά του, πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, επεσήμανε το οικονομικό κόστος που θα έχει ένα τέτοιο μέτρο στις εξορύξεις της χώρας τους: «Οι αρχικές μας εκτιμήσεις δείχνουν ότι ένα 40% κόψιμο είναι το ταβάνι μας», προειδοποίησε.

Τα κράτη που τηρούν στάση αναμονής αναμένεται να ζητήσουν πρόσθετη χρηματοδότηση, μέσω του ευρωπαϊκού ταμείου αξίας 17,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς και μεγαλύτερο περιθώριο για κρατικές ενισχύσεις για τη χρηματοδότηση της ενεργειακής μετάβασης, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής νέων εγκαταστάσεων φυσικού αερίου και σταθμών πυρηνικής ενέργειας.

«Όλα τα κράτη μέλη θα συμμετάσχουν σε αυτήν την προσπάθεια, λαμβάνοντας υπόψη τις εθνικές συνθήκες, το δίκαιο και την αλληλεγγύη», ανέφεραν τα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής.

Το νέο σχέδιο στόχου της ΕΕ για το 2030 θα οδηγήσει σε σαρωτικές αλλαγές στις πολιτικές της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων αυστηρότερων προτύπων εκπομπών αυτοκινήτων και υψηλότερου κόστους άνθρακα για τη βιομηχανία και τις αεροπορικές εταιρείες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης