ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Τηρούμε τις δεσμεύσεις μας, το ίδιο να κάνουν όλοι

REUTERS/Alkis Konstantinidis

Τα ζητήματα που θα θέσει η Ελλάδα στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, στις 7 Μαρτίου, εξέθεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Στις από κοινού δηλώσεις τους μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Τσίπρας είπε πως η Ελλάδα προσβλέπει στην ρητή αναγνώριση από τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι η χώρα δεν μπορεί να σηκώσει όλο το βάρος μόνη της, ενώ αναφέρθηκε στην Συνθήκη της Λισαβόνας η οποία διατυπώνει την ανάγκη αλληλεγγύης μεταξύ των μελών και τη δίκαιη κατανομή των βαρών ενώ πρόσθεσε πως η Ελλάδα θα απαιτήσει η συνθήκη να γίνει σεβαστή με κυρώσεις σε όσους δεν την εφαρμόζουν.

Όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας, οι ροές έχουν περιοριστεί σημαντικά ενώ θα πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία της μετεγκατάστασης προσφύγων ώστε να επιτευχθεί η δίκαιη κατανομή, με την επιτάχυνση της διαδικασίας από Ελλάδα και απευθείας από την Τουρκία στους αιτούντες άσυλο.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι απαραίτητη η εφαρμογή συγκροτημένης πολιτικής για την επιστροφή των παράτυπων μεταναστών στις χώρες προέλευσης τους. Η Ελλάδα, τόνισε, δεν θα αφήσει κανένα αβοήθητο, θα διασφαλίσει για όλους την αξιοπρεπή προσωρινή διαμονή τους ενώ δεν θα επιτρέψει η χώρα να μετατραπεί σε αποθήκη ψυχών.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί την μόνιμη εγκατάσταση προσφύγων, τουλάχιστον όχι σε περισσότερους από αυτούς που αντιστοιχούν στον πληθυσμό της και η ποσόστωση που θα οριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Προκειμένου να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις, είπε ο κ. Τσίπρας, θα πρέπει μέσω της χρηματοδότησης που αποφασίστηκε χθες, να στελεχωθούν οι χώροι φιλοξενίας με ανθρώπινο δυναμικό και να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα είδη και ο εξοπλισμός ενώ σημαντική προϋπόθεση αποτελεί η αποδέσμευση της χρηματοδότησης με ταχείς ρυθμούς με την αξιολόγηση των αναγκών από τις ελληνικές αρχές σε συνεργασία με την Ε.Ε.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως πρέπει να
απορριφθούν ρητά οι λογικές αποκλεισμών από άλλα ευρωπαϊκά κράτη, ενέργειες απαράδεκτες που πρέπει να αποδοκιμαστούν από όλους.

«Η Ελλάδα εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της, με την ολοκλήρωση των hotspots στα νησιά, με την εντατικοποίηση της επανεισδοχής ή τις εθελοντικές αποχωρήσεις, ενώ παράλληλα δημιουργεί με ταχείς ρυθμούς θέσεις μετεγκατάστασης και προσωρινής διαμονής. Καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για την τήρηση της συνθήκης Σένγκεν, σε αντίθεση με άλλους και προασπίζουμε το ευρωπαϊκό δίκαιο και τη σύμβαση της Γενεύης.»

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε πως δεν πρόκειται η Ελλάδα να κάνει επαναπροωθήσεις στην θάλασσα που θα θέσουν την ζωή των προσφύγων και των παιδιών τους σε κίνδυνο ενώ πρόσθεσε πως στο πλαίσιο Ποσειδών-RABBIT φυλάσσουμε τα ευρωπαϊκά σύνορα ενώ στηρίζουμε την μετεξέλιξη της FRONTEX ως ευρωπαϊκή ακτοφυλακή με σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή.

«Θεωρώ ότι βρισκομαστε σε μια κρίσιμη στιγμή για το μέλλον της Ευρώπης και την Ελλάδα, μια στιγμή που απαιτεί ομοψυχία. Η προσφυγική κρίση ξεπερνά τα σύνορα της ΕΕ και απαιτείται συγκροτημένη προσπάθεια για κατάπαυση του πυρός στη Συρία. Απαιτεί την εντατικοποίηση της συνεργασίας με την Τουρκία και προσβλέπω στη Σύνοδο Κορυφής η οποία θα αποτελέσει ευκαιρία να αναδείξουμε τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την Τουρκία.»

Ο Έλληνας πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι την Τρίτη, την επομένη της Συνόδου Κορυφής, θα επισκεφτεί τη Σμύρνη για το Ανώτατο Συμβούλιο για τη συνεργασία με την Τουρκία, όπου θα υπογραφεί μια σημαντική συμφωνία για την καθιέρωση ταχείας επανεισδοχής μεταναστών.

Κοινή μας πεποίθηση, είπε τέλος ο κ. Τσίπρας, παραμένει η διατήρηση των ανοιχτών διπλωματικών δίαυλων και η συνεργασία. Είναι μια κρίση που ξεπερνά τις δυνατότητες μιας χώρας, που θέτει σε κίνδυνο τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρέπει να ανταποκριθούμε από κοινού. Με την τήρηση των κοινών μας κανόνων και με συνέπειες σε αυτούς που δεν τους τηρούν.

Τουσκ προς μετανάστες: Μην έρχεστε στην Ευρώπη!

Ο κ. Τούσκ ευχαριστώντας για την υποδοχή (στα ελληνικά) τον Έλληνα πρωθυπουργό, αναφέρθηκε στον σκοπό της επίσκεψής του, για δεύτερη φορά μέσα σε 16 ημέρες, λέγοντας ότι στόχος του είναι η ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής συναίνεσης για την προσφυγική κρίση. Ο κ. Τουσκ είπε πως η Ελλάδα έχει πληγεί περισσότερο από όλες τις χώρες από την κρίση αυτή ενώ τόνισε πως ο αποκλεισμός της από την Ζώνη Σένγκεν δεν πρόκειται να δώσει λύση.

Αντίθετα, όπως δήλωσε, θα πρέπει να υπάρξει συναίνεση με βάση τους κοινούς κανόνες ενώ τόνισε πως οι διχόνοιες δεν φέρνουν αποτέλεσμα. Αναφερόμενος στις μονομερείς ενέργειες, ο κ. Τουσκ δήλωσε πως ενδεχομένως να είναι κατανοητές σε εθνικό πλαίσιο, ωστόσο αυτές κάνουν κακό στο ευρωπαϊκό πνεύμα. Ο κ. Τουσκ πρόσθεσε πως δεν υπάρχουν εύκολες και βολικές λύσεις.

«Από την Αθήνα κάνω έκκληση προς τους παράτυπους μετανάστες, μην έρθετε στην Ευρώπη, μην πιστέψετε τους διακινητές, μη ρισκάρετε τις ζωές σας και τα χρήματά σας για το τίποτα, η Ελλάδα δεν θα είναι πια χώρα τράνζιτ, οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν!»

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, χαιρέτισε την ανακοίνωση της χρηματοδότησης ύψους 700 εκατ. για την ανθρωπιστική κρίση, μεγάλο μέρος της οποίας θα λάβει η Ελλάδα.

Όπως είπε ο κ. Τουσκ, το κοινό σχέδιο δράσης με την Τουρκία παραμένει προτεραιότητα και θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα για πεσουν τα νούμερα εισροής και να ενταθούν οι επιστροφές στη Τουρκία.

Η χθεσινή επιστροφή περίπου 300 μεταναστών στην Τουρκία, σύμφωνα με τον κ. Τουσκ είναι καλό σημάδι ενώ παράλληλα τόνισε πως η Ελλάδα πληρώνει υψηλό τίμημα για ένα πρόβλημα που δεν δημιούργησε η ίδια, διαβεβαιώνοντας μια άλλη μια φορά πως η Ευρώπη δεν πρόκειται να την εγκαταλείψει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης