ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυστριακός ΥΠΕΞ: Να σταματήσει η Ελλάδα να προωθεί τους πρόσφυγες προς τα βόρεια

Αυστριακός ΥΠΕΞ: Να σταματήσει η Ελλάδα να προωθεί τους πρόσφυγες προς τα βόρεια
REUTERS/Faisal Al Nasser

Να σταματήσει η Ελλάδα να προωθεί τους πρόσφυγες προς τα βόρεια και να της ασκηθεί πίεση προκειμένου να φροντίσει καλύτερα τους πρόσφυγες στα hot spots, ζητά ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς.

Σε συνέντευξή του στη Sueddeutsche Zeitung ο κ. Κουρτς αναφέρει χαρακτηριστικά “να σταματήσει η ανοιχτή προώθηση προσφύγων από την Ελλάδα προς τα βόρεια”, διότι όπως λέει “δεν γίνεται, όποιος καταφέρνει να φθάσει ως την Ελλάδα, αυτομάτως να μπορεί να συνεχίσει το ταξίδι του”.

Ο ίδιος σημειώνει ότι η Βιέννη επιδιώκει μεν μια ευρωπαϊκή λύση από κοινού με την Τουρκία, αλλά προειδοποιεί για εικόνες ανάλογες με αυτές από την Ειδομένη, μελλοντικά από την Τουρκία.

“Δεν είναι ηθικά ανώτερο να κρατούνται οι πρόσφυγες στην Τουρκία, από το να τους σταματούν στην Ελλάδα ή στην ΠΓΔΜ”, δηλώνει και απορρίπτει την κριτική για την Βαλκανική Διάσκεψη και για το κλείσιμο της Βαλκανικής Οδού, υποστηρίζοντας ότι το κλείσιμο σε συνδυασμό με μια πιθανή συμφωνία με την Τουρκία μπορούν τελικά να οδηγήσουν στον περιορισμό του αριθμού εκείνων που παίρνουν το δρόμο για την Ε.Ε.

Επιπλέον, δικαιολογεί το γεγονός ότι την προηγούμενη εβδομάδα δεν έγινε πρόσκληση στην Ελλάδα στην Βαλκανική Διάσκεψη από την Βιέννη με το ‘έλλειμμα προθυμίας’ της Αθήνας να συνεργαστεί για μία λύση η οποία θα φέρει μείωση της προσφυγικής ροής.

Ο κ. Κουρτς θεωρεί ότι το άνοιγμα των συνόρων το καλοκαίρι του 2015 και η προώθηση των προσφύγων προς την Ευρώπη, ήταν σοβαρό λάθος το οποίο πρέπει να διορθωθεί το συντομότερο.

Όπως μεταδίδει το αθηναϊκό πρακτορείο, όσοι δεν αναζητούν προστασία, αλλά μια καλύτερη ζωή, δεν θέλουν απαραιτήτως να ζήσουν σε ένα στρατόπεδο στην Λέσβο, αλλά στην κεντρική Ευρώπη, προς την οποία θα πρέπει, σε περίπτωση αμφιβολίας, να τους κλείνεται ο δρόμος και τονίζει ότι κανένας δεν έχει το δικαίωμα να επιλέξει που στην ΕΕ θα υποβάλει αίτηση χορήγησης ασύλου, καταλήγει ο κ. Κουρτς.