ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Περιθώριο μίας εβδομάδας στην Τουρκία πριν ληφθούν αποφάσεις

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Περιθώριο μίας εβδομάδας στην Τουρκία πριν ληφθούν αποφάσεις
Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

Πρώτη μέρα του διήμερου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σήμερα και το ελληνικό ενδιαφέρον εστιάζεται στη συζήτηση για την Ανατολική Μεσόγειο η οποία θα γίνει αύριο.

Δεν αναμένεται το Συμβούλιο να λάβει αποφάσεις για τα ελληνοτουρκικά, αλλά να απευθύνει προειδοποιήσεις στην Άγκυρα, εντείνοντας την πολιτική πίεση.

Η δήλωση Μητσοτάκη

Προσερχόμενος στο συνεδρίαση ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγαιο θα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο:

«Είχα την ευκαιρία να ζητήσω από τον Πρόεδρο Michel να προσθέσουμε στη συζήτησή μας και το θέμα των προκλήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, καίτοι δεν βρισκόταν στην ημερήσια διάταξη. Και συμφώνησε ο Πρόεδρος Michel και το θέμα αυτό θα συζητηθεί αύριο.»

Ο πρωθυπουργός προσέθεσε ότι:

«Θα έχω την ευκαιρία να ενημερώσω τους συναδέλφους μου -όπως το έκανα ήδη στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος- για τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και απέναντι στην Κύπρο, με την πρόσφατη έξοδο του Oruc Reis εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, καθώς και για την απαράδεκτη παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τα Βαρώσια, στην Κύπρο.»

Και τόνισε:

«Δυστυχώς, η Τουρκία φαίνεται να παραμένει συνεπής στην προκλητική της και επιθετική της συμπεριφορά. Την ίδια συνέπεια επιβάλλεται να επιδείξει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως προς την εφαρμογή των αποφάσεων που η ίδια έχει λάβει, προκειμένου η συμπεριφορά αυτή -εφόσον συνεχιστεί- να έχει τις ανάλογες συνέπειες.»

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το ζήτημα της τουρκικής Navtex στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Οι αρχηγοί κυβερνήσεων και των κομμάτων που μετείχαν στη σύνοδο του ΕΛΚ εξέφρασαν την απόλυτη στήριξή τους στην Ελλάδα έναντι των νέων προκλήσεων της Τουρκίας, κατά τις ίδιες πάντα πηγές.

Η προειδοποίηση

Η «είδηση» βγήκε πάντως σήμερα, πριν την έναρξη της συνεδρίασης από τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας σε συνέντευξή Τύπου με τους ομολόγους του της Γαλλίας και της Πολωνία. Ο κ. Μάας είπε πως η απόφαση της Τουρκίας να βγάλει το Oruc Reis στη Μεσόγειο είναι απαράδεκτη. Υπογράμμισε ακόμα ότι:

«Είναι δύο φορές που δεν έγιναν συνομιλίες οι οποίες αναμένονταν και δεν ξέρουμε πότε θα γίνουν. Πρέπει να περιμένουμε για να δούμε αν υπάρξει πρόοδος σε μια εβδομάδα και μετά θα δούμε ποια στάση θα πρέπει να υιοθετηθεί από την ΕΕ».

Σε ανάλογο τόνο και ο Γάλλος υπουργός Ζαν-Ιβ Λεντριάν:

«Είναι ξεκάθαρο σε εμάς ότι η Τουρκία προβαίνει διαρκώς σε προκλητικές ενέργειες οι οποίες είναι απαράδεκτες. Η μπάλα βρίσκεται στην περιοχή της Άγκυρας, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να αλλάξει την ισορροπία ισχύος, αν η Τουρκία δεν επιστρέψει στον διάλογο.»

Η διορία μίας εβδομάδας που δίνουν Γερμανία και Γαλλία συμπίπτει με την ισχύ της υφιστάμενης τουρκικής Navtex. Οι Ευρωπαίοι προειδοποιούν λοιπόν τον Ερντογάν να μην την ανανεώσει. Ενδεχομένως, η προειδοποίηση να έχει μια δεύτερη άδηλη πλευρά: Να μην μπει το Oruc Reic στη ζώνη των 12 μιλίων γύρω από το σύμπλεγμα του Καστελόριζου.

Οι κυρώσεις

Σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις, ο Στέλιος Πέτσας έκανε σαφές σήμερα στο briefing ότι δεν έχουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα

«Όσον αφορά στο ζήτημα των κυρώσεων, είναι πάντα στο τραπέζι. Το μίγμα, ο χρόνος και ο τρόπος υλοποίησης και εφαρμογής τέτοιου είδους κυρώσεων, εναπόκειται στους ηγέτες.

Από εκεί και πέρα, εμείς έχουμε πει -και το επαναλαμβάνουμε κάθε φορά- ότι θέλουμε να επιλυθούν τα ζητήματα που μας ταλαιπωρούν, εν προκειμένω μόνο ένα ζήτημα, με επανέναρξη των διερευνητικών επαφών για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των χωρών. Και προτιμούμε να επιλυθεί αυτό το ζήτημα, παρά να επιβάλλονται κυρώσεις. Αν, όμως, δεν συμμορφώνεται η άλλη πλευρά, θα αντιμετωπίσει τις κυρώσεις.»