ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντίστροφη μέτρηση για την κρίσιμη Δευτέρα

Αντίστροφη μέτρηση για την κρίσιμη Δευτέρα
Παιδί προσφύγων κρατά τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συμβολίζει τα όνειρά του για ένα καλύτερο μέλλον. Δυστυχώς, δύσκολα θα γίνουν πραγματικότητα. Anadolu Press/Getty Images/Ideal Images

Σε ημερομηνία ορόσημο για το μέλλον της Ελλάδας εξελίσσεται η 7η Μαρτίου καθώς την ερχόμενη Δευτέρα είναι προγραμματισμένες στις Βρυξέλλες, δύο κρίσιμες συναντήσεις που θα κρίνουν την πορεία της αξιολόγησης και της προσφυγικής κρίσης.

Στο χθεσινό δείπνο μεταξύ Τόμσεν, Βίζερ και ευρωπαίων αξιωματούχων αποφασίστηκε όπως το Eurogroup της Δευτέρας δώσει κατευθύνσεις ως προς την άμεση εφαρμογή του προγράμματος. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα δοθεί έμφαση στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να ζητήσουν από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση τις μεταρρυθμίσεις σε συνταξιοδοτικό, δημοσιονομικό, «κόκκινα δάνεια» ενώ θα τονιστεί, εκ νέου, η σημασία του νέου ταμείου ιδιωτικοποιήσεων.

Επιπλέον, το Eurogroup θα ενημερωθεί και για τις θέσεις του ΔΝΤ σχετικά με την πορεία του ελληνικού προγράμματος και κυρίως για τη θέση του Ταμείου σχετικά με την αναγκαία ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παραμένει πάντως αισιόδοξος ότι το Eurogroup της 7ης Μαρτίου θα επιτρέψει την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα έως τις 10 Μαρτίου προκειμένου να υπάρξει μια συμφωνία επί της αξιολόγησης έως τα τέλη Μαρτίου.

Στις 27 Μαρτίου είναι το Πάσχα των Καθολικών κάτι που σημαίνει πως η συμφωνία πρέπει να επιτευχθεί έως τις 25 Μαρτίου. Κατά κάποιες εκτιμήσεις πιο ρεαλιστικό είναι η αξιολόγηση να μεταφερθεί για το Πάσχα των Ορθοδόξων στις 1 Μάιου. Άλλωστε και ο πρωθυπουργός δήλωσε χθες πως «το Πάσχα θα έρθει με την... Ανάσταση της οικονομίας».

Κρίσιμη μέρα και για το προσφυγικό

Η 7η Μαρτίου θα κρίνει όμως πολλά και στο πεδίο της προσφυγικής κρίσης. Η χθεσινή απόφαση της Κομισιόν για παροχή πακέτου ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ για την επόμενη τριετία δίνει ένα πρώτο μήνυμα του τρόπου με τον οποίο η Ευρώπη σκέφτεται να αντιμετωπίσει το ζήτημα.

Υπενθυμίζεται, ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη καταθέσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη διαχείρισης των προσφύγων που θα παραμείνουν στη χώρα για τα επόμενα χρόνια, καθώς καθίσταται πλέον σαφές ότι η Ελλάδα εξελίσσεται από χώρα τράνζιτ σε χώρα παραμονής των προσφύγων.

Στη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας η Ελλάδα θα επιδιώξει την εφαρμογή των συμφωνηθέντων και θα υπογραμμίσει την ανάγκη για αναλογική εγκατάσταση των προσφύγων σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να θέσει στο αυριανό Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών τρεις άξονες πάνω στους οποίους θα επιδιωχθεί συναίνεση .

· Την επιτάχυνση των διαδικασιών για την παροχή οικονομικής και υλικοτεχνικής βοήθειας προς την χώρα.

· Την εφαρμογή της άμεσης υποχρέωσης των κρατών μελών για την μετεγκατάσταση των προσφύγων, αλλά και την ενεργοποίηση του μηχανισμού μετεγκατάστασης και στην Τουρκία.

· Επίσης, θα προτείνει να ζητηθεί στην Σύνοδο Κορυφής η άμεση έναρξη των περιπολιών του ΝΑΤΟ στα τουρκικά παράλια και επιπλέον να υπάρξει ρητή δέσμευση της Συνόδου πως σε περίπτωση που εκδηλωθούν μονομερείς ενέργειες η Ελλάδα θα διατηρήσει σε ισχύ επιφυλάξεις για την επιβολή βέτο. Κάτι τέτοιο συνδέεται σύμφωνα με την κυβέρνηση με το θέμα των ανοιχτών συνόρων.

Στην Ειδομένη παραμένει ασφυκτική η κατάσταση, με χιλιάδες πρόσφυγες να παραμένουν στη συνοριακή γραμμή ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή θα καταφέρουν να περάσουν απέναντι και να συνεχίσουν την πορεία τους προς τις «χώρες της Επαγγελίας».

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας δήλωσε χθες πως το σύνορο στην Ειδομένη θα πρέπει να θεωρείται κλειστό. «Αυτές οι χώρες παρά την πίεση που δέχτηκαν από το πρόεδρο της ΕΕ, από τον Σουλτς, από τον Γιούνκερ, από τη Μέρκελ, από τον Πάπα, από τον ΟΗΕ, από τον πρόεδρο του Ερυθρού Σταυρού -δεν υπάρχει σημαντικός άνθρωπος που να μην τους κατηγόρησε- επιμένουν», τόνισε. Επιπλέον, πρόσθεσε ότι η προσφυγική κρίση θα κρατήσει 3 χρόνια και σημείωσε πως η Ελλάδα από χώρα τράνζιτ για τους πρόσφυγες θα μετατραπεί σε χώρα εγκατάστασης.

Στη σύσκεψη που είχε το μεσημέρι της Τετάρτης με δημάρχους και περιφερειάρχες σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μουζάλας εκτίμησε πως για το εν λόγω χρονικό διάστημα, οι πρόσφυγες θα παραμείνουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, αφού το πέρασμα της Ειδομένης θα παραμείνει κλειστό, χωρίς, ωστόσο, να μπορεί να προσδιορίσει μέχρι πότε.

Ενεργοπιείται η τοπική αυτοδιοίκηση

Εν τω μεταξύ σε επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό οι περιφερειάρχειςενημερώνουν ότι θα συμβάλλουν τα μέγιστα για την αντιμετώπιση της κρίσης αλλά παράλληλα επισημαίνουν στον κ. Τσίπρα ότι «η μη ολοκληρωμένη διαχείριση της προσφυγικής – μεταναστευτικής κρίσης εγκυμονεί κινδύνους σε οικονομικό, κοινωνικό και εθνικό επίπεδο».

Παράλληλα ζητούν:

* την άμεση δρομολόγηση όλων των αναγκαίων νομοθετικών παρεμβάσεων που θα επιτρέψουν την ενεργή εμπλοκή των αιρετών Περιφερειών, ώστε σε συνεργασία με τον Α’ βαθμό αυτοδιοίκησης να παρασχεθεί η πρέπουσα φιλοξενία, στέγαση, σίτιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των προσφύγων.

* την θέσπιση ενός ολοκληρωμένου, πλήρους και επαρκούς πρωτογενούς νομοθετικού πλαισίου αλλά και την έκδοση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων και εφαρμοστικών εγκυκλίων – οδηγιών, για τα θέματα της αντιμετώπισης των έκτακτων και επειγουσών αναγκών των προσφύγων και μεταναστών, όπως προσωρινή στέγαση, σίτιση, άμεση ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εξασφάλιση ειδών πρώτης ανάγκης και μεταφοράς από τα σημεία άφιξης προς τις προσωρινές ή μόνιμες εγκαταστάσεις φιλοξενίας, και κάθε άλλης συναφούς δαπάνης, χωρίς τον κίνδυνο να μην εγκρίνονται ή να κρίνονται ως μη νόμιμες οι σχετικές δαπάνες κατά τον δημοσιονομικό έλεγχο, όπως βέβαια και να εξευρεθούν και διοχετευθούν οι αναγκαίοι πόροι με τη σύσταση ειδικού κωδικού στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων των Περιφερειών.

* καταγραφή των προσφύγων ανά την ελληνική επικράτεια και τη συγκρότηση σχεδίου διαχείρισης των οικονομικών μεταναστών, όλων δηλαδή εκείνων που δεν θα τους επιτραπεί να διέλθουν από τα ελληνικά σύνορα και τελικά να εγκλωβιστούν στο εσωτερικό της χώρας.