ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προκλήσεων συνέχεια: Ο Ντονμέζ ανακοινώνει πως ξεκίνησαν οι έρευνες του Oruc Reis

Προκλήσεων συνέχεια: Ο Ντονμέζ ανακοινώνει πως ξεκίνησαν οι έρευνες του Oruc Reis
Φωτογραφία αρχείου (AP Photo/Lefteris Pitarakis)

Την έναρξη των σεισμικών ερευνών του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο το «θερμόμετρο» των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ο Τούρκος αξιωματούχος είπε πως σήμερα αναμένονται τα πρώτα δεδομένα από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος, το οποίο βρίσκεται κοντά στο Καστελόριζο.

Όπως δήλωσε ο κ. Ντονμέζ, το Oruc Reis έφτασε χθες στην περιοχή που ορίζεται από την -παράνομη- Navtex και έκανε κάποιες δοκιμές.

Υπενθυμίζεται πως το σύστημα γεωγραφικού προσδιορισμού του τουρκικού ερευνητικού παραμένει κλειστό εδώ και 24 ώρες.

Το σκάφος απέπλευσε τη Δευτέρα από το λιμάνι της Αττάλειας ενώ το τελευταίο στίγμα που εξέπεμψε με ανοιχτό πομπό ήταν σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας περί τα 35 ναυτικά μίλια νότια του Καστελλόριζου.

Στην ευρύτερη περιοχή, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει παρουσία του ελληνικού στόλου.

Πέτσας: Δεν θα σχολιάζουμε κάθε δήλωση Τούρκου αξιωματούχου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οποίος την ώρα που έγινε γνωστή η δήλωση του Φατίχ Ντονμέζ βρισκόταν στον «αέρα» του ΣΚΑΪ, αρνήθηκε να σχολιάσει τα λεγόμενά του.

«Δε θα σχολιάζουμε κάθε δήλωση τούρκου αξιωματούχου… Ακολουθούμε τη σταθερή μας πολιτική με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, με βάση και το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής. Η σταθερή μας θέση είναι η καταδίκη των παρανόμων ενεργειών και η προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» τόνισε χαρακτηριστικά.

Η επιστροφή του Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας θεωρείται ωμή πρόκληση από την πλευρά της Τουρκίας, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να στέλνει χθες ξεκάθαρο μήνυμα πως υπό αυτές τις συνθήκες δεν υπάρχει καμία περίπτωση να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου η Ελλάδα.

Κατά τη συνάντησή του με το Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαμήνυσε στη γειτονική χώρα ότι με το Oruc Reis να πλέει νότια του Καστελόριζου, δεν νοείται διάλογος με την Άγκυρα.

«Προφανώς δεν θα συζητήσουμε υπό αυτές τις συνθήκες. Προσφέραμε στην Τουρκία μια πολύ σαφή επιλογή, στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής: μια ανανεωμένη εταιρική σχέση ή συνέπειες σε περίπτωση που συνεχιστεί η επιθετική συμπεριφορά. Και φαίνεται πως η Τουρκία έχει διαλέξει τη δεύτερη οδό», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έχει πλέον επιδεινωθεί και έχουμε επιστρέψει στην κατάσταση που επικρατούσε ένα μήνα πριν, κυρίως όσον αφορά στην προκλητικότητα από την πλευρά της Άγκυρας.

Το μόνο που έχει αλλάξει είναι πως έχει μεσολαβήσει μια Σύνοδος Κορυφής, στην οποία μπορεί να μην αποφασίστηκαν κυρώσεις, ωστόσο δόθηκε συγκεκριμένος χρόνος στην Τουρκία να αλλάξει συμπεριφορά.

Διαφορετικά η Άγκυρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με κυρώσεις, που θέλει να τις αποφύγει, όπως ο... διάβολος το λιβάνι.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στηριζόμενος στις τελευταίες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, θα θέσει τη νέα μονομερή ενέργεια της Άγκυρας στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή.

Όπως λένε στο κυβερνητικό στρατόπεδο πλέον είναι στο χέρι των Ευρωπαίων να δώσουν ένα μάθημα στην Τουρκία, η οποία δείχνει ασυνέπεια και ασυνέχεια και συνεχίζει να παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου.

Ευρώπη και ΗΠΑ καταδικάζουν τις ενέργειες της Τουρκίας, ενώ καθόλου τυχαίο δεν είναι πως ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας επέλεξε να μην επισκεφτεί την Άγκυρα, δηλώνοντας με αυτό τον τρόπο τη δυσαρέσκεια της Γερμανίας στις νέες τουρκικές προκλήσεις.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, κατά τη συνάντηση του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, υπογράμμισε ότι οι κινήσεις του Oruc Reis αντιβαίνουν τα όσα έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των πλευρών.

Τη στάση της Τουρκίας αποδοκίμασε και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τονίζοντας ότι η Τουρκία υποδαυλίζει την ένταση στην περιοχή.

«Οι ΗΠΑ αποδοκιμάζουν την ανακοίνωση της Τουρκίας την 11η Οκτωβρίου για νέες έρευνες σε περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου την οποία διεκδικεί και η Ελλάδα» ανέφερε η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σημειώνοντας παράλληλα ότι η τουρκική αυτή κίνηση αυξάνει μονομερώς τις εντάσεις στην περιοχή και εσκεμμένα περιπλέκει τη συνέχιση των διερευνητικών επαφών μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας.

«Προτρέπουμε την Τουρκία να σταματήσει αυτή την προσχεδιασμένη πρόκληση και να ξεκινήσει άμεσα τις διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα. Οι μονομερείς ενέργειες δεν μπορούν να χτίσουν εμπιστοσύνη και δεν θα φέρουν μακροπρόθεσμη λύση», κατέληγε η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.