ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Oruc Reis: Κλινικά νεκρός ο ελληνοτουρκικός διάλογος

AP Photo/Burhan Ozbilici

Η Άγκυρα το είπε και το έκανε: Το Oruc Reis βγήκε στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος έχει ποντίσει ηχοβολιστικά καλώδια κι έχει φτάσει στα 45 μίλια από το Καστελόριζο. Σύμφωνα με την τουρκική Navtex που εκδόθηκε τα μεσάνυχτα της Κυριακής, ο σχεδιασμός είναι να φτάσει το Oruc Reis στα 6,5 μίλια από το σύμπλεγμα του Καστελόριζου. Στο βαθμό που συμβεί αυτό και αν πάντα το πλοίο έχει απλωμένα καλώδια, θα πρόκειται για προσπάθεια:

-ταύτισης της ΑΟΖ του νησιού με τα χωρικά ύδατα -κάτι που δεν θα έκανε το Διεθνές Δικαστήριο, ακόμα και στη δυσμενέστερη απόφαση για την Ελλάδα,

-ακύρωσης στην πράξη του δικαιώματος επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια.

Στις διπλωματικές παραμέτρους πρέπει να προστεθεί και ο πολιτικός συμβολισμός τουρκικών ερευνών σε απόσταση αναπνοής από ελληνικό νησί.

Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο ούτε ότι το Oruc Reis θα φτάσει τόσο κοντά στο Καστελόριζο, ούτε ότι θα κάνει έρευνες αν τελικά φτάσει. Επιπλέον, καταγράφεται η άποψη ότι από τις τουρκικές κινήσεις δεν δημιουργούνται τετελεσμένα.

Στις καλένδες οι διερευνητικές επαφές

Όπως ήταν αναμενόμενο, μετά την έξοδο του Oruc Reis, οι διερευνητικές επαφές παραπέμφθηκαν στις ελληνικές καλένδες. Μιλώντας στα Παραπολιτικά, ο Γώργος Γεραπετρίτης, είπε ότι «ο ελληνοτουρικός διάλογος είναι κλινικά νεκρός». Ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι:

«Η Ελληνική Δημοκρατία δεν πρόκειται να καθίσει σε τραπέζι διερευνητικών επαφών. Εξάλλου, ενόσω βρίσκονται έξω το Oruc Reis και συνοδά πολεμικά πλοία δεν υπάρχει καμία περίπτωση η Ελλάδα να ξεκινήσει διερευνητικές επαφές. Υπό καθεστώς έμμεσης βίας και εκβίασης, η Ελλάδα δεν συζητά».

Σε ανάλογο τόνο και οι δηλώσεις του Νίκου Δένδια μετά τη συνάντησή με τον Καναδό ομόλογό του Φρανσουά-Φιλίπ Σαμπανί, ο οποίος βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα:

«Μετά τη χθεσινή νέα παράνομη Navtex που εξέδωσε για έρευνες μόλις 6,5 μίλια από τις ακτές μας, η ηγεσία της Τουρκίας απέδειξε ότι δεν είναι ένας αξιόπιστος συνομιλητής. Αντί για διάλογο, αντί για τις διερευνητικές επαφές για τις οποίες είχαν δεσμευτεί να προτείνουν ημερομηνία, επέλεξαν πάλι την κλιμάκωση. Την ευθεία απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή.»

Αποδοκιμάζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Οι ΗΠΑ αποδοκίμασαν τις τουρκικές ενέργειες. Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόργκαν Ορτέιγκους, δήλωσε:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποδοκιμάζουν την ανακοίνωση που εξέδωσε η Τουρκία στις 11 Οκτωβρίου σχετικά με την ανανέωση της τουρκικής ερευνητικής δραστηριότητα σε περιοχές όπου η Ελλάδα διεκδικεί δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η ανακοίνωση της Τουρκίας αυξάνει μονομερώς τις εντάσεις στην περιοχή και περιπλέκει εσκεμμένα την επανάληψη κρίσιμων διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ, της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Ο εξαναγκασμός, οι απειλές, ο εκφοβισμός και η στρατιωτική δραστηριότητα δεν θα επιλύσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Προτρέπουμε την Τουρκία να τερματίσει αυτήν την υπολογιζόμενη πρόκληση και να ξεκινήσει αμέσως διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα. Οι μονομερείς δράσεις δεν μπορούν να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη και δεν θα παράγουν λύσεις που θα έχουν διάρκεια.»

Mητσοτάκης με Μάας: Προφανώς δεν συζητάμε υπό αυτές τις συνθήκες

Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία ότι με το Oruc Reis να πλέει νότια του Καστελόριζου, δεν νοείται διάλογος με την Τουρκία έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που συναντήθηκε με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας.

Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία ότι με το Oruc Reis να πλέει νότια του Καστελόριζου, δεν νοείται διάλογος με την Τουρκία έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που συναντήθηκε με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι υπό αυτές τις συνθήκες προφανώς και δεν μπορεί να γίνει διάλογος.


Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας διαμήνυσε ότι οι κινήσεις του Oruc Reis αντιβαίνουν τα όσα έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των πλευρών.

Πλήγμα για τις ευρωτουρκικές σχέσεις

Από τη Λευκωσία όπου συνάντησε τον Νίκο Αναστασιάδη και τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας, δήλωσε:

«Οι τελευταίες κινήσεις του Oruc Reis στις αμφιλεγόμενες θαλάσσιες περιοχές του Καστελόριζου δεν είναι παρά το αντίθετο ακριβώς ενός Μέτρου Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης όπως εμείς το αντιλαμβανόμαστε. Σε περίπτωση που θα προβεί το σκάφος αυτό σε νέες έρευνες για φυσικό αέριο στις αμφισβητούμενες θαλάσσιες περιοχές αυτό θα αποτελεί πραγματικά σοβαρό πλήγμα στις προσπάθειες αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο και εκ μέρους της Γερμανίας και στις περαιτέρω εξελίξεις των ευρωτουρκικών σχέσεων.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης