ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβερνητικές πηγές: Διάλογος με το Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα δεν γίνεται

Κυβερνητικές πηγές: Διάλογος με το Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα δεν γίνεται
(AP Photo/Burhan Ozbilici)

Προβληματισμένη, ωστόσο ψύχραιμη, παρακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση το νέο κύκλο προκλήσεων από την Τουρκία.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως η Τουρκία τόσο με τη συμπεριφορά της στην Κύπρο όσο και με την επιστροφή του Oruc Reis στην περιοχή ανοικτά του Καστελορίζου αποδεικνύει την ασυνέπειά της και παράλληλα έρχεται αντιμέτωπη με την Ευρώπη, η οποία της έδωσε κάποιους μήνες διορία για να σταματήσει τις προσκλήσεις, προειδοποιώντας παράλληλα πως σε διαφορετική περίπτωση η επιβολή των κυρώσεων θα είναι μονόδρομος.

Όπως τόνισε στη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας οι ενέργειες της Τουρκίας που έρχονται σε πλήρη σύγκρουση με τα συμπεράσματα του Έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 1ης και 2ας Οκτωβρίου 2020 την θέτουν στο περιθώριο.

Αναφορικά με την έναρξη των διερευνητικών επαφών, κυβερνητικές πηγές δήλωσαν στο CNN Greece πως η ελληνική πλευρά παραμένει ανοιχτή σε οποιοδήποτε διάλογο υπό την προϋπόθεση ότι Τουρκία θα δείξει συνέπεια και θα σταματήσει τις προκλήσεις.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, για την Ελλάδα είναι επωφελές να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές, καθώς βάσει των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το μοναδικό θέμα που θα τεθεί επί τάπητος είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο, η Άγκυρα επιχειρεί να τορπιλίσει τη σχετική διαδικασία, καθώς βασική της επιδίωξη είναι να διευρύνει την ατζέντα των θεμάτων κάτι το οποίο έρχεται σε αντίθεση με ό,τι αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πάντως κυβερνητικοί κύκλοι ξεκαθαρίζουν στο CNN Greece πως παρότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ξεκινήσει τις διερευνητικές επαφές, ωστόσο αυτό δεν μπορεί να συμβεί, όσο το Oruc Reis βρίσκεται εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

«Διάλογος με το Oruc Reis να συνεχίζει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν καθίσταται δυνατός», επισημαίνουν στο CNN Greece, παράγοντες του Μαξίμου.

Πάντως, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει να προκαλεί ισχυριζόμενος ότι «η Ελλάδα αυξάνει τις εντάσεις», την ώρα που το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis πλέει στην περιοχή της παράνομης τουρκικής Navtex ανοιχτά του Καστελόριζου.

Ο Ερντογάν είχε επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στον οποίο, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, είπε ότι περιμένει ξεκάθαρα βήματα για τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο.

«Παρά την προσέγγιση καλής πρόθεσης από την Τουρκία, η Ελλάδα συνεχίζει τα βήματα που αυξάνουν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο» είπε ο Ερντογάν, προσθέτοντας:

«Για να μπορεί να πραγματοποιηθεί το συνέδριο για την Ανατολική Μεσόγειο που πρότεινε η Τουρκία, αναμένονται απτά βήματα από την Ευρώπη».

Ο Τούρκος πρόεδρος ισχυρίστηκε επίσης πως η προσέγγιση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο γίνεται καλή τη πίστει και ζήτησε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η ΕΕ να τηρήσει τις υποχρεώσεις της.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε χθες το μεσημέρι τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σαρλ Μισέλ, τον οποίο ενημέρωσε για τη νέα παράνομη τουρκική NAVTEX για έρευνες νοτίως του Καστελόριζου.

Εμπρηστική ρητορική και η «απάντηση» Μητσοτάκη

Την ίδια ώρα, η Άγκυρα ανεβάζει εκ νέου τους τόνους, με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ να κατηγορεί την Ελλάδα για τις εντάσεις -και μάλιστα λίγες ώρες αφότου εκδόθηκε νέα παράνομη Navtex για το Oruc Reis.

«Έχουμε δικαιοδοσία στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο από τον ΟΗΕ. Αυτό δεν αποτελεί απειλή για κανέναν. Οι Έλληνες κάνουν τα πάντα για να αυξήσουν την ένταση» υποστήριξε ο ίδιος.

Αντίστοιχου ύφους τοποθέτηση είχε κάνει νωρίτερα και ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, μέσω Twitter:

«H συντήρηση του σεισμικού ερευνητικού πλοίου μας Oruc Reis ολοκληρώθηκε. Το πλοίο μας ξεκίνησε με σκοπό να κάνει την ακτινογραφία της Μεσογείου. Θα συνεχίσουμε να ερευνούμε, να σκάβουμε και να προστατεύουμε τα δικαιώματά μας. Αν υπάρχει (φυσικό αέριο) σίγουρα θα το βρούμε».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός είναι έτοιμος να προχωρήσει σε σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών με Ευρωπαίους αξιωματούχους προκειμένου να τους θέσει το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας και είναι πολύ πιθανό να υπάρξει επικοινωνία και με την Άνγκελα Μέρκελ.

Είναι βέβαιο πως τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει γενικευμένη αντίδραση από την πλευρά της κυβέρνησης, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού.

Στην συνάντησή του με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μαας ο Έλληνας πρωθυπουργός θα στείλει ξεκάθαρο μήνυμα πως διάλογος δεν μπορεί να ξεκινήσει όσο η Τουρκία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου.