Oruc Reis: Τα ανταλλάγματα που ζήτησε ο Ερντογάν από τον Σαρλ Μισέλ
Ανταλλάγματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση όχι μόνο στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και σε θέματα που άπτονται των ευρωτουρκικών σχέσεων καθώς και στήριξη του Αζερμπαϊτζάν στον μαινόμενο πόλεμο του Ναγκόρνο Καραμπάχ ζήτησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Σαρλ Μισέλ, όταν ο τελευταίος του έθεσε το θέμα της παράνομης τουρκικής navtex και τις σεισμικές έρευνες του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Σαρλ Μισέλ με τον Τούρκο πρόεδρο, αμέσως μετά την ανάλογη επικοινωνία που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, κυριάρχησαn οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, υπό το πρίσμα του απόπλου του Oruc Reis και των σεισμικών ερευνών που αυτό ξεκινάει.
Από την τουρκική προεδρία έγινε γνωστό ότι ο κ. Ερντογάν έθεσε στον ευρωπαίο αξιωματούχο τρία θέματα:
- Ζήτησε τη διεξαγωγή Διεθνούς Διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο. Με τη Διάσκεψη αυτή η Τουρκία επιδιώκει να κατοχυρώσει τη θέση της στην ενεργειακή εξίσωση της περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι «για να μπορεί να πραγματοποιηθεί η Διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο που πρότεινε η Τουρκία, αναμένουν απτά βήματα από την Ευρώπη».
- Ζήτησε πρόοδο στο ζήτημα της απελευθέρωσης της βίζας προς τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της ΕΕ έναντι της Τουρκίας στο Μεταναστευτικό.
- Κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να ακολουθήσει συνεκτική πολιτική όσον αφορά την προάσπιση της «εδαφικής ακεραιότητας του Αζερμπαϊτζάν», καθώς, όπως είπε, τίθεται σε κίνδυνο η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης έπειτα από τις επιθέσεις της Αρμενίας αρχικά στην περιοχή Τοβούζ και στην πόλη Γκάντζα, περιοχές που βρίσκονται πάνω στη διαδρομή των αγωγών μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Η ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι ο πρόεδρος Ερντογάν ανέφερε ότι «παρά την προσέγγιση καλής πρόθεσης από την Τουρκία, η Ελλάδα συνεχίζει τα βήματα που αυξάνουν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο».
Επικοινωνία και με Μητσοτάκη
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είχε νωρίτερα το μεσημέρι της Δευτέρας και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στη διάρκεια της επικοινωνίας, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη νέα παράνομη τουρκική navtex για έρευνες νοτίως του Καστελόριζου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε στον κ. Μισέλ ότι θα θέσει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης-16ης Οκτωβρίου τη νέα αυτή μονομερή ενέργεια, που αποτελεί σοβαρή κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας.
Στην τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Σαρλ Μισέλ και του Μητσοτάκη αναφέρθηκε νωρίτερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Στην ενημέρωση Τύπου πολιτικών συντακτών, ο κ. Πέτσας, αναφερόμενος στα εθνικά θέματα, είχε τονίσει:
«Συνεδριάζει σήμερα στο Λουξεμβούργο το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Στη διάρκειά του τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα θα θέσουν τις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις με το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου της Αμμοχώστου και της έκδοσης της νέας παράνομης τουρκικής Navtex, νοτίως του Καστελόριζου και νοτιοανατολικά της Ρόδου. Έχει ήδη εκδοθεί αναλυτική ανακοίνωση από το υπουργείο Εξωτερικών, καθώς και ανακοίνωση από τον σταθμό της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού στο Ηράκλειο της Κρήτης, στις οποίες και σας παραπέμπω».
Όπως είπε ο κ. Πέτσας:
«Ενέργειες της Τουρκίας που έρχονται σε πλήρη σύγκρουση με τα συμπεράσματα του Έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 1ης και 2ας Οκτωβρίου 2020. Ήδη, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας κ. Μπορέλ, σημείωσε ότι στο σημερινό Συμβούλιο θα συζητηθούν οι παράνομες τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, με επίκεντρο την Ελλάδα και την Κύπρο».