Τσακίρης στο CNN Greece: Πάνω από το 30% του νέου ΕΣΠΑ θα αφορά την απασχόληση και την εκπαίδευση
Ανανεώθηκε:
«Το μεγαλύτερο κομμάτι της ελληνικής επιχειρηματικότητας ενισχύεται και θα συνεχίζουμε να το ενισχύουμε όσο υπάρχει η πανδημία», τόνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, στο δελτίο ειδήσεων του CNN Greece, σχολιάζοντας τα προγράμματα τόνωσης της ρευστότητας στην αγορά.
«Το νέο ΕΣΠΑ, που θεωρητικά ξεκινάει από την 1η Ιανουαρίου 2021, πρακτικά θα ξεκινήσει λίγο αργότερα γιατί πάντα υπάρχει μία μικρή καθυστέρηση στην έναρξη των προγραμμάτων. Αυτό δεν οφείλεται σε εμάς αλλά στις Βρυξέλλες, καθότι η νομική βάση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί», είπε ο κ. Τσακίρης αναφορικά με το νέο ΕΣΠΑ, ενώ ανέφερε ενδεικτικά τον τρόπο κατανομής του.
«Το νέο ΕΣΠΑ θα είναι πολύ πιο πράσινο και ψηφιακό. Από την άλλη πλευρά θα είναι πιο κοινωνικό και θα έχει προτεραιότητα την αύξηση της απασχόλησης. Αναμένουμε ότι το ΕΣΠΑ μαζί με την Εθνική Συμμετοχή θα είναι πάνω από 23 δισεκατομμύρια ευρώ, στην ανταγωνιστική οικονομία και στο ψηφιακό κομμάτι θα δοθεί περίπου το 20%, στην ενέργεια και το περιβάλλον θα δοθεί το 26% και πάνω από 30% σε ότι αφορά απασχόληση εκπαίδευση και υποδομές».
Τρέχον ΕΣΠΑ
Για το τρέχον ΕΣΠΑ ο υφυπουργός εξήγησε ότι η απορρόφηση του βρίσκεται σε αρκετά υψηλό επίπεδο. «Η απορρόφηση των χρημάτων είναι γύρω στο 51%, ενώ να θυμίσω ότι πριν περίπου 15 μήνες ήταν στο 27%. Αν το δούμε σε απόλυτα νούμερα αυτή η διαφορά του 25% αντιστοιχεί σε 5 δισεκατομμύρια ευρώ, όταν το συνολικό ΕΣΠΑ είναι 20 δισεκατομμύρια ευρώ».
Ρευστότητα
«Η οικονομία λόγω της πανδημία διψά να συντηρηθεί και να προετοιμαστεί για το μέλλον. Επειδή η πανδημία έχει διαρκέσει και θα διαρκέσει πολύ παραπάνω από αυτό που όλοι περιμέναμε και δεδομένων των περιορισμένων πόρων που έχουμε έως τώρα, προσπαθούμε να κάνουμε ένα πλέγμα μέτρων και δράσεων σε συνεχή ροή έτσι ώστε να ικανοποιούμε την ανάγκη της αγοράς για ρευστότητα, πάντα με σύνεση», εξήγησε ο κ. Τσακίρης.
Ο δεύτερος κύκλος του Ταμείου Εγγυοδοσίας, σύμφωνα με τον υφυπουργό, θα ξεκινήσει άμεσα, αφού ήδη οι τράπεζες έχουν λάβει αρκετά αιτήματα καθώς είναι ανοιχτή η πλατφόρμα. «Θα κάνουμε τη μεταφορά των κονδυλίων. Θυμίζω ότι ο στόχος μας τόσο του ΤΕΠΙΧ όσο και του εγγυοδοτικού προγράμματος είναι περίπου η ενίσχυση 30.000 επιχειρήσεων. Έχουν ενισχυθεί άλλες τόσες επιχειρήσεις ήδη από ένα πρόγραμμα που ολοκληρώθηκε αλλά και σημαντικό είναι ότι ενισχύθηκαν ακόμη 300.000 επιχειρήσεις από την επιστρεπτέα προκαταβολή. Το μεγαλύτερο κομμάτι της ελληνικής επιχειρηματικότητας ενισχύεται και συνεχίζουμε όσο συνεχίζει και η πανδημία να ενισχύουμε τις επιχειρήσεις», είπε ο Γιάννης Τσακίρης.
Μικρές επιχειρήσεις
Ερωτηθείς για τις μικρές επιχειρήσεις και τον τρόπο που αυτές θα στηριχτούν εν μέσω της υγειονομικής κρίσης ο υφυπουργός απάντησε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει ένα νέο εγγυοδοτικό πρόγραμμα το οποίο στοχεύει αποκλειστικά στις μικρές επιχειρήσεις. «Ελπίζω να καταφέρουμε να το βγάλουμε σύντομα στον αέρα έστω και πιλοτικά, δηλαδή με ένα ποσό 200 εκατ. ευρώ η εγγύηση» εξήγησε.