Δίκη Χρυσής Αυγής: Στην τελική ευθεία για την ανακοίνωση των ποινών
Ανανεώθηκε:
Συνεχίζεται και την Παρασκευή στο Εφετείο Κακουργημάτων η «μάχη» για την αναγνώριση ή όχι ελαφρυντικών για τους κατηγορούμενους της Χρυσής Αυγής . Από την απόφαση αυτή θα κριθούν και οι ποινές που θα ανακοινωθούν -πιθανώς στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Το δικαστήριο διέκοψε τη διαδικασία το βράδυ της Πέμπτης και θα συνεδριάσει εκ νέου στις 11:00 την Παρασκευή με τις αγορεύσεις/ δευτερολογίες των συνηγόρων των κατηγορούμενων. Εν συνεχεία το δικαστήριο θα αποφασίσει επί των ελαφρυντικών.
Η διαδικασία θα συνεχιστεί με την πρόταση της Εισαγγελέως επί των ποινών. Η τελική ετυμηγορία του Δικαστήριου αναμένεται τη Δευτέρα.
Στη διάρκεια της διαδικασίας την Πέμπτη, η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου ζήτησε την αναγνώριση του ελαφρυντικού που έδωσε σε τρεις πρώην βουλευτές και σε κάθε άλλο κατηγορούμενο ο οποίος κρίθηκε ένοχος για ένταξη χωρίς να έχει άλλη κακουργηματική πράξη που να συνδέεται με την οργάνωση.
H εισαγγελέας διευκρίνισε ότι αυτό δεν αφορά τους επτά πρώην βουλευτές που κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και άλλους κατηγορούμενος όπως ο Γιώργος Ρουπακιάς, οι δύο καταδικασθέντες για τη δολοφονία Λουκμάν, οι συνεργοί στη δολοφονία Φύσσα, οι καταδικασθέντες για Αντίπνοια, Συνεργείο, οι κατηγορούμενοι για επίθεση στους αλιεργάτες κ.λπ.
Συγκεκριμένα, απορρίπτει τα αιτήματα αναγνώρισης ελαφρυντικών για Νίκο Μιχαλολιάκο, Χρήστο Παππά, Ηλία Κασιδιάρη, Γιάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο και Αρτέμη Ματθαιόπουλο. Δηλαδή, η πρότασή της δεν αφορά εκείνους που κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.
Αρχικά η εισαγγελέας ζήτησε να αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του σύννομου βίου μόνο για τους καταδικασθέντες πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής Στάθη Μπούκουρα, Δημήτρη Κουκούτση και Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο. Οι τρεις πρώην βουλευτές έχουν καταδικαστεί μόνο για το αδίκημα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, η οποία δεν συνοδεύεται από καμία άλλη κακουργηματική πράξη. Για τους υπολοίπους καταδικασθέντες η εισαγγελέας είχε ζητήσει την απόρριψη όλων των ελαφρυντικών.
Νωρίτερα, η εισαγγελέας στη σύντομη τοποθέτησή της τόνισε:
«Θα ήταν αντιφατικό από τη μια να αναγνωρίζεται με την απόφασή σας πως στρέφονται κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος και του κοινωνικού συνόλου και από την άλλη να τους χορηγούμε ελαφρυντικά».
Μετά όμως τις δευτερολογίες των δικηγόρων και την υποβολή νέων αιτημάτων η εισαγγελική πρόταση άλλαξε.
Ενστάσεις από τους συνηγόρους υπεράσπισης
Η αρχική πρόταση της κ. Οικονόμου προκάλεσε έκρηξη στα έδρανα της υπεράσπισης και φωνές από τους συνηγόρους, οι οποίοι απευθυνόμενοι στο δικαστήριο έλεγαν ο καθένας το όνομα του εντολέα του αναφέροντας ότι και αυτοί ανήκουν σε αυτή την περίπτωση.
Ο εκ των συνηγόρων του Νίκου Μιχαλολιάκου και της Ελένης Ζαρούλια, Τάκης Μιχαλόλιας, φώναξε:
«Κυρία πρόεδρε, κυρία πρόεδρε, τι είναι αυτά που ακούμε; Και η Ζαρούλια είναι σε αυτή την περίπτωση και άλλοι είναι σε αυτή την περίπτωση.
-Πρόεδρος: Ησυχάστε, ησυχάστε σας παρακαλώ.
-Μιχαλόλιας: Όχι κυρία πρόεδρε δε θα ησυχάσουμε. Ησυχάσαμε αρκετά όπως φαίνεται.»
Στη λεκτική αντιπαράθεση επενέβη η εισαγγελέας, η οποία διευκρίνισε προς το δικαστήριο ότι το συγκεκριμένο ελαφρυντικό το υπέβαλαν μόνο οι τρεις κατηγορούμενοι.
Η πρόεδρος στράφηκε στην υπεράσπιση και είπε:
«Επειδή το ζήτησαν, καταλαβαίνετε;»
Τότε από την υπεράσπιση άρχισαν να φωνάζουν:
«Ωραία, τότε να το υποβάλουμε κι εμείς».
Το δικαστήριο μετά από αυτό διέκοψε προκειμένου να διατυπωθούν ανάλογα αιτήματα.
Όταν η έδρα επανήλθε και πριν λάβουν τον λόγο οι συνήγοροι, η εισαγγελέας ζήτησε την αναγνώριση του ελαφρυντικού που έδωσε στους τρεις πρώην βουλευτές και σε κάθε άλλο κατηγορούμενο ο οποίος κρίθηκε ένοχος για ένταξη χωρίς να έχει άλλη κακουργηματική πράξη που να συνδέεται με την οργάνωση.
Επί της εισαγγελικής πρότασης και όπως προβλέπει η διαδικασία, δίνεται ο λόγος στους συνηγόρους των κατηγορουμένων. Υπογραμμίζεται ότι η τελική απόφαση για την αναγνώριση ή μη ελαφρυντικών ανήκει στην έδρα του δικαστηρίου.
Σημειώνεται ότι η ελληνική Δικαιοσύνη ομόφωνα αποφάνθηκε ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση «ενδεδυμένη με τον μανδύα πολιτικού κόμματος», σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα της υπόθεσης.
Οι «7» της ηγετικής ομάδας της Χρυσής Αυγής, εφόσον το δικαστήριο επιβάλει τελικά άμεσα εκτελεστές ποινές κάθειρξης θα οδηγηθεί σε ειδική πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού.
Ετοιμότητα για συλλήψεις
Την ίδια ώρα, σε ετοιμότητα, βρίσκονται οι αρχές προκειμένου να προχωρήσουν στη σύλληψη των καταδικασθέντων μελών της Χρυσής Αυγής μόλις δοθεί η σχετική εντολή.
Εάν τα μέλη της Χρυσής Αυγής που κρίθηκαν ένοχα δεν εμφανιστούν σε αστυνομικά τμήματα για να παραδοθούν, τότε οι Αρχές θα προχωρήσουν σε συλλήψεις.
Προκειμένου, δεν να αποφευχθεί το ενδεχόμενο διαφυγής τους, η αστυνομία έχει θέσει σε επιτήρηση πολλούς από τους κατηγορούμενους.