«Θύελλα» στη Βουλή για τις αποκαλύψεις Κοντονή
Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση προκάλεσαν στη Βουλή οι «βόμβες» που έριξε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Κοντονής, για τις αλλαγές που έγιναν στον Ποινικό Κώδικα επί ημερών προηγούμενης κυβέρνησης αναφορικά με τις ποινές που μπορεί να επιβληθούν στους καταδικασθέντες χρυσαυγίτες και ειδικότερα στη στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων, με την κυβέρνηση να προαναγγέλλει σχετική ρύθμιση.
Η πρόταση που διατύπωσε εκ μέρους του Αλέξη Τσίπρα και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ο Γιάννης Ραγκούσης να φέρει άμεσα προς ψήφιση η κυβέρνηση ρύθμιση που να στερεί στους υμνητές του ναζισμού τα πολιτικά τους δικαιώματα, χαρακτηρίστηκε υποκριτική από την κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα.
Κοινή συνισταμένη της κριτικής που δέχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι ως κυβέρνηση αφαίρεσε από τον Ποινικό Κώδικα που ψήφισε παραμονές των εκλογών τη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων από την ηγεσία και τα μέλη εγκληματικής οργάνωσης. Στον αντίποδα, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τη σημερινή κυβέρνηση ότι δεν το επανέφερε.
«Αντί να κάνετε αυτοκριτική ζητάτε και τα ρέστα, πόσο θράσος κ. Ραγκούση», σχολίασε ο παριστάμενος υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος και καταλόγισε διχαστική ρητορική στον ΣΥΡΙΖΑ.
«Δεν αντέχετε ούτε ένα λεπτό ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έκανε αυτό που δεν κάνατε εσείς επί 4,5 χρόνια, να βγει αυτή η απόφαση που στέλνει στη φυλακή τους φασιστές κι έρχεστε την επομένη ημέρας γιορτής της δημοκρατίας να διχάσετε, αυτοί είστε», είπε προς τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ και συμπλήρωσε ότι επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση πήγε και βόλτες στα νησιά του Αιγαίου με τους φασίστες (σ.σ. επίσκεψη Πάνου Καμμένου με Ηλία Κασιδιάρη στο Καστελόριζο τον Δεκέμβριο του 2016) και μαζί τους φώναζε στην πάνω και την κάτω πλατεία με τους αγανακτισμένους.
«Το ερώτημα παραμένει: Θα υπάρξει στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, ναι ή όχι;», επέμεινε ο Γιάννης Ραγκούσης και μίλησε για άρνηση της κυβέρνησης να φέρει προς ψήφιση σχετική ρύθμιση.
Ο Τάκης Θεοδωρικάκος ως απάντηση αναφέρθηκε στο άρθρο του Συντάγματος (α. 51 παρ. 3) που κάνει λόγο για στέρηση μετά από αμετάκλητη απόφαση, ενώ ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος άφησε να εννοηθεί πως θα προχωρήσει σε αυτή τη ρύθμιση η κυβέρνηση, επισημαίνοντας ωστόσο, ότι υπάρχουν γκρίζες ζώνες κι ότι θα πρέπει να γίνει εξαντλητική καταγραφή όλων των ποινών. “Αυτό δεν γίνεται σε λίγες ώρες, μας δόθηκε και τελεσίγραφο έως το μεσημέρι”, σχολίασε καυστικά. “Το Σύνταγμα λέει για αμετάκλητη δικαστική απόφαση, θα το δούμε όταν έρθει η ώρα, μη βιάζεστε, δεν θα γίνουν εκλογές σύντομα, ούτε θα έρθει σύντομα το Πάσχα”, είπε.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ υποτιμά τη νοημοσύνη μας, είστε υπεύθυνοι γιατί δεν τους ξεριζώσατε», είπε και επέκρινε προσωπικά την Όλγα Γεροβασίλη. Εκ μέρους του ΚΚΕ ο Θανάσης Παφίλης καταλόγισε ευθύνες τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και τη ΝΔ που δεν επανέφερε τη ρύθμιση, ενώ από την Ελληνική Λύση ο Κωνσταντίνος Χήτας σχολίασε ότι δεν μπορεί να έρχεται ΣΥΡΙΖΑ να λέει για στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων όταν εκείνος δημιούργησε το πρόβλημα. Εκ μέρους του ΜέΡΑ 25 ο Κλέων Γρηγοριάδης κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει συγνώμη και την κυβέρνηση να προωθήσει τη σχετική διάταξη.
Στην κριτική που ακούγεται ότι η Βουλή το προηγούμενο διάστημα παρέμενε απαθής ή σιωπηλή απέναντι στους χρυσαυγίτες, απάντησε ο τέως Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.
«Η Βουλή ήταν παρούσα και μάλιστα με ευρείες συναινέσεις του δημοκρατικού τόξου αυτά τα 4,5 χρόνια ώστε να απονομιμοποιηθεί η δράση της Χρυσής Αυγής, να φτάσουμε στην απόφαση του δικαστηρίου και να έχουμε το σημερινό αποτέλεσμα», είπε.
Αναφέρθηκε στη συζήτηση στην αναθεώρηση του Συντάγματος, να βγει παράνομη η Χρυσή Αυγή, αλλά όπως είπε, δεν μπήκε αυτό το ζήτημα από καμία πολιτική δύναμη γιατί υπήρχε η πλήρης συμφωνία ότι θα έπρεπε να βρεθούν μπροστά στους φυσικούς τους δικαστές.
«Δόθηκαν μάχες μέσα στη Βουλή από κόμματα, από βουλευτές. Τους πήραμε το δικαίωμα να εκπροσωπούν τη χώρα στο εξωτερικό. Μετά από επεισοδιακές αντιπαραθέσεις τους πήγαμε στον κώδικα δεοντολογίας και υπήρξε ποινολόγιο και ποινές προς αυτούς. Ήμασταν παρόντες για να καταγγείλουμε την προσπάθεια για βίαιη είσοδο στη Βουλή από πέντε διαφορετικά σημεία, όπου αξιοποιήσανε το μαζικό συλλαλητήριο που είχε γίνει για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Σε όλο το ημερολόγιο αυτής της τετραετίας δε θα βρεθεί ούτε ένα ψεγάδι να αμαυρώνει τη διάθεση ευρύτατου δημοκρατικού φάσματος απέναντι σε αυτή τη συμμορία», επεσήμανε από την πλευρά του ο Νίκος Βούτσης.
Τέλος, ο ίδιος έκανε γνωστό πως εκείνη την περίοδο στη Βουλή έγιναν οι ενέργειες για να επισπευστεί η δίκη και να να απαλλαγούν οι δικαστές από άλλες υποθέσεις τους για να μπορέσουν να την ολοκληρώσουν.