ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Νέμεση στην Ύβρη η απόφαση»: Ο ρόλος του Δένδια στη δίκη της Χρυσής Αυγής

«Νέμεση στην Ύβρη η απόφαση»: Ο ρόλος του Δένδια στη δίκη της Χρυσής Αυγής
Olivier Hoslet / Pool EPA / ASSOCIATED PRESS

«Με τη σημερινή απόφαση του Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών επέρχεται η Νέμεση στην Ύβρη που συνιστά για το Κράτος Δικαίου η Χρυσή Αυγή», σημειώνει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε δήλωσή του για την απόφαση του Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών για τη Χρυσή Αυγή.

«Όπως ανέφερα στη συνοδευτική επιστολή μου, στις 19/9/2013, ως υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, προς την τότε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κυρία Ευτέρπη Κουτζαμάνη, κατά τη διαβίβαση των 32 δικογραφιών με αξιόποινες πράξεις μελών - υποστηρικτών της Χρυσής Αυγής, από την οποία ξεκίνησε η δικαστική διερεύνηση που οδήγησε στη σημερινή απόφαση της Δικαιοσύνης, "η δραστηριότητα αυτή εκτρέπεται των ορίων μεμονωμένων περιστατικών, προκαλεί το δημόσιο αίσθημα, υπονομεύει την αυθεντία του Κράτους Δικαίου, προσβάλλει τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη και την εσωτερική ασφάλεια της χώρας"», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Η Χρυσή Αυγή, η οποία επιχείρησε να δοκιμάσει τις αντοχές της Δημοκρατίας μας, εισπράττει σήμερα την απάντηση από το Κράτος Δικαίου», καταλήγει.

Η κόντρα Δένδια με τη Χρυσή Αυγή

Πρωταγωνιστικό ρόλο στο να οδηγηθεί η Χρυσή Αυγή στη Δικαιοσύνη έπαιξαν μεν σημαντικοί εισαγγελικοί λειτουργοί, από την πλευρά όμως της Πολιτείας καθοριστική υπήρξε η συμβολή του Νίκου Δένδια, με τη στήριξη της κυβέρνησης Σαμαρά.

Ο Νίκος Δένδιας ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη υιοθέτησε πρώτος την άποψη του συνταγματολόγου Νίκου Αλιβιζάτου, πως οι παράνομες ενέργειες των μελών της Χρυσής Αυγής «φαίνεται να προσιδιάζουν σε σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και άσκηση οργανωμένης εγκληματικής δραστηριότητας».

Ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέλαβε την πρωτοβουλία να συγκεντρωθούν οι δεκάδες διάσπαρτες εκκρεμείς υποθέσεις της Χρυσής Αυγής και να διαβιβαστούν ως ενιαίος φάκελος στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Το δύσκολο έργο του βουλεύματος που στοιχειοθετούσε το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης έφερε την υπογραφή του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπου Βουρλιώτη και αποτέλεσε κομβική στιγμή για την εξέλιξη της υπόθεσης.

Κανένα πολιτικό πρόσωπο ή στέλεχος της Χρυσής Αυγής δεν ξέχασε ποτέ τον ρόλο του Νίκου Δένδια στην υπόθεση της δίκης που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην διάλυση του κόμματος στην πορεία των επόμενων ετών.

Ενδεικτικό είναι ότι μέσα στη Βουλή, σημειώθηκαν πολλά περιστατικά αντεγκλήσεων με ύβρεις από την πλευρά των τότε βουλευτών της ΧΑ εναντίον του Νίκου Δένδια.

Χαρακτηριστικότερο όλων ήταν όταν τον Μάιο του 2017 ο Ηλίας Κασιδιάρης χειροδίκησε εναντίον του Νίκου Δένδια όταν ο δεύτερος πέρασε από μπροστά του την ώρα που μιλούσε. Ο βουλευτής της ΝΔ αντέδρασε έντονα με φωνές και ακολούθησε πρωτοφανές πανδαιμόνιο. Βουλευτές όλων των κομμάτων τον περικύκλωσαν ως ασπίδα και ακολούθησε άγριο επεισόδιο με τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Ο Νίκος Δένδιας έλαβε αργότερα το λόγο για να πει: «Το αδίκημα που επιτέλεσα ήταν να περάσω από μπροστά του. Δέχτηκα αυτό το οποίο είδατε αρχικά από αυτόν και μετά κι από άλλους βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Όμως τελικά και μετά την τοποθέτηση του εκπροσώπου της ΧΑ θέλω να πω ότι ίσως, και παρά την κατάφωρη προσβολή που δέχτηκα, να είναι χρήσιμο αυτό που έγινε. Για να δει η ελληνική κοινωνία με τι έχει να κάνει. Γιατί τελικά η Δημοκρατία που αποκαταστάθηκε δεν είναι δεδομένο αγαθό, είναι υποχρέωσή μας να το υπερασπίζουμε καθημερινά».

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης τόνισε ότι η παράταξη της Χρυσής Αυγής αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη γι' αυτή τη συμπεριφορά και αποφάσισε για τις επόμενες ημέρες η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Χρυσής Αυγής να μην συμμετέχει στις συνεδριάσεις των κοινοβουλευτικών επιτροπών.

Αλλά και πιο πρόσφατα, τον Ιανουάριο του 2019, ο Νίκος Δένδιας δεν «χαρίστηκε» στους χρυσαυγίτες. Και πάλι από το βήμα της Βουλής, ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, αρνήθηκε να τοποθετηθεί επί ενστάσεως αντισυνταγματικότητας που είχαν καταθέσει στο πλαίσιο της συζήτησης για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Σε υψηλούς τόνους υπογράμμισε ότι αρνείται να αποδεχτεί «ένα κόμμα που φέρει τον αγκυλωτό σταυρό», χαρακτήρισε τη χρήση της ελληνικής σημαίας από τη Χρυσή Αυγή ως «αντιποίηση συμβόλου» και κατηγόρησε τους πολιτικούς και ιδεολογικούς προγόνους της ναζιστικής οργάνωσης ότι «παρέδωσαν τη Μακεδονία στους Βούλγαρους», σημειώνοντας ότι πρόκειται για «εθνοκάπηλους που στο παρελθόν πρόδωσαν τον ελληνικό λαό».