ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άνοιγμα παραλίας Βαρωσίων: Καταδικάζουν Αθήνα και Λευκωσία τις ανακοινώσεις Ερντογάν

ΙΝΤΙΜΕ

Καταδίκασαν τόσο το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου, όσο και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών την απόφαση της Τουρκίας για επέκταση της άδειας εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων.

Την καταδίκη του Εθνικού Συμβουλίου της Κυπριακής Δημοκρατίας προκάλεσε η ενέργεια της Τουρκίας σε σχέση με την επέκταση του παραλιακού μετώπου της κατεχόμενης Αμμοχώστου. Μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, του οποίου προήδρευσε ο Ν. Αναστασιάδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος ανέγνωσε κοινό ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου.

Όπως ανέφερε ο κ. Κούσιος, «το Εθνικό Συμβούλιο, κατά τη σημερινή του συνεδρία, πέραν της ενημέρωσης που έτυχε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και των απόψεων που εκφράστηκαν από τα πολιτικά κόμματα, επικεντρώθηκε κατά κύριο λόγο στη σημερινή παράνομη ενέργεια της Τουρκίας σε σχέση με το παραλιακό μέτωπο της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων. Το Εθνικό Συμβούλιο:

Καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις σημερινές ενέργειες της Τουρκίας, οι οποίες παραβιάζουν τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, και ειδικά τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ 550 (1984) και 789 (1992) και καλεί την Τουρκία να ανακαλέσει και να συμμορφωθεί με τα πιο πάνω ψηφίσματα. Η δεύτερη παράγραφος είναι αυτή στην οποία διαφωνεί το ΕΛΑΜ.


Επαναλαμβάνει την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς να συμμετάσχει σε ένα γόνιμο διάλογο για την επίλυση του Κυπριακού, μακριά από απειλές και τετελεσμένα, στη βάση του πλαισίου όπως καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας αλλά και τις αρχές και αξίες της ΕΕ, μέλος της οποία είναι και θα παραμείνει η Κυπριακή Δημοκρατία».

Αμέσως μετά και σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε ότι η ανακοίνωση του Εθνικού Συμβουλίου εκφράζει τη θέση όλων για καταδίκη των όσων απαράδεκτων η Τουρκία αποφάσισε σήμερα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε χαρακτηριστικά ότι «η ανακοίνωση του Εθνικού Συμβουλίου εκφράζει τη θέση όλων για καταδίκη των όσων η Τουρκία κατά παράβαση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας έχει αποφασίσει σήμερα. Θεωρείται μια άκρως απαράδεκτη κατάσταση».

H Ελλάδα καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την απόφαση της Τουρκίας για επέκταση της άδειας εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων, τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Περαιτέρω υπογραμμίζει ότι η απόφαση αυτή συνιστά κατάφωρη παραβίαση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και η Ελλάδα πρόκειται να ενισχύσει όλες τις σχετικές προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η κλειστή πόλη της Αμμοχώστου (Βαρώσια) έχει μείνει ακατοίκητη από το 1974, όταν την κατέλαβαν τα τουρκικά στρατεύματα. Έκτοτε σε κάθε σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού, τα Βαρώσια περνάνε υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση. Τυχόν άνοιγμα των Βαρωσίων σηματοδοτεί την παγίωση της διχοτόμησης της Κύπρου με σύνορο τη γραμμή αντιπαράταξης του 1974.

Ανακοίνωση Ερντογάν-Τατάρ

Πέντε μέρες πριν τον πρώτο γύρο των εκλογών των Τουρκοκυπρίων, ο εκλεκτός της Τουρκίας και υποψήφιος για την «προεδρία» Ερσίν Τατάρ μετέβη στην Άγκυρα όπου συνάντησε τον Ταγίπ Ερντογάν. Ερντογάν και Τατάρ ανακοίνωσαν το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων.

Ο Τατάρ έχει τη θέση του «πρωθυπουργού» στην «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» την οποία αναγνωρίζει ως κράτος μόνο η Τουρκία και καμία άλλη χώρα του κόσμου. Η ανακοίνωση αφορά το άνοιγμα ολόκληρης της παραλίας που βρίσκεται στο κλειστό κομμάτι των Βαρωσίων. Ήδη από τον Αύγουστο του 2017 οι είχε ανοίξει ένα κομμάτι της παραλίας που βρίσκεται στα νότια της πόλης.

Είναι προφανής ο προεκλογικός χαρακτήρας της κίνησης. Ο Ερντογάν θέλει να προωθήσει τον «άνθρωπό του » κόντρα στον νυν «πρόεδρο» Μουσταφά Ακκιντζί. Ωστόσο, είναι προφανές ότι πρόκειται για κίνηση που παγιώνει και βαθαίνει τη διχοτόμηση. Δείχνει επίσης ότι αν κερδίσει στις κάλπες ο Τατάρ θα ενταφιαστεί η όποια προοπτική επίλυσης του Κυπριακού.

Αντίθετος και ο Ακιντζί

Την αντίθεσή του εξέφρασε όμως και ο Μουσταφά Ακιντζί. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης χαρακτηρίζει τις παρεμβάσεις της Τουρκίας τόσο στο ζήτημα της Αμμοχώστου όσο και σε αυτό του αγωγού μεταφορά νερού προς τα κατεχόμενα «ντροπή για τη δημοκρατία». Υπογραμμίζει δε ότι:

«Είναι απαραίτητο να αξιολογηθεί το ζήτημα του Βαρωσιού με τρόπο που θα συμβάλλει στη λύση, δεν θα δημιουργήσει εμπόδιο για τη λύση, και δεν θα έρχεται σε σύγκρουση με τον ΟΗΕ. Πρόκειται για κάτι το οποίο έχω πει εδώ και πολύ καιρό. Ενώ ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ προετοιμάζεται για πρόσκληση στην ανεπίσημη συνάντηση 5 + 1 μετά τις εκλογές μας, οι προσπάθειες για το Βαρώσι μόλις λίγο πριν τις εκλογές, είναι ένα παράπτωμα που θα αφήσει τον Τουρκοκύπριο λαό σε μια δύσκολη κατάσταση στη διεθνή σκηνή.

Έχω το καθήκον να δηλώσω ότι είναι μεγάλο λάθος, λίγο πριν από τις εκλογές μας, η ξεκάθαρη μετατροπή σε εκλογικό υλικό ενός σημαντικός θέματος όπως αυτό του Βαρωσιού, το οποίο εμπίπτει στην ευθύνη της Προεδρίας».

Πιστεύω ότι οι Τουρκοκύπριοι θα δώσουν την απαραίτητη απάντηση στα όσα συμβαίνουν με την ελεύθερη βούλησή τους, καταλήγει ο κ. Ακιντζί.

Η αντίδραση της ΕΕ

Ο Επίτροπος της ΕΕ για θέματα διεύρυνσης, Όλιβερ Βαρέλι, έκανε το εξής σχόλιο: «Το άνοιγμα των Βαρωσίων δεν συμβάλλει στην αποκλιμάκωση στην περιοχή.»

Ο κοινοτικός επίτροπος διευκρίνισε ότι θα πρέπει να ενημερωθεί πλήρως για το περιεχόμενο των δηλώσεων του Τούρκου Προέδρου ώστε να προβεί σε ολοκληρωμένη τοποθέτηση.

Δήλωση Κατρούγκαλου

Ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, έκανε την εξής δήλωση:

«Οι τουρκικοί τυχοδιωκτισμοί στα Βαρώσια πρέπει να αντιμετωπιστούν με αποφασιστικότητα από την ελληνική διπλωματία και τη διεθνή κοινότητα. Ο κ. Μητσοτάκης την "ξέχασε" στον ΟΗΕ, η Κύπρος όμως δεν επιτρέπεται να μείνει μόνη της. Οι τουρκικοί τυχοδιωκτισμοί στα Βαρώσια πρέπει να αντιμετωπιστούν με αποφασιστικότητα από την ελληνική διπλωματία και τη διεθνή κοινότητα.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης