ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρυσή Αυγή - Ηλιόπουλος στο CNN Greece: Να καταδικαστεί η εγκληματική οργάνωση των νεοναζί

ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Λίγες ώρες πριν ανακοινωθεί η απόφαση του δικαστηρίου, ο Νάσος Ηλιόπουλος ζητάει με δήλωσή του στο CNN Greece την καταδίκη της Χρυσής Αυγής

Αναλυτικά η δήλωση του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ:

«Η κοινοβουλευτική εμφάνιση της Χρυσής Αυγής και τα εγκλήματά της κατά την προηγούμενη δεκαετία έγιναν αναπόσπαστο κομμάτι της Ελλάδας της οικονομικής κρίσης. Η πολιτική ηγεσία της Χρυσής Αυγής σύντομα εκμεταλλεύτηκε τη κρίση του πολιτικού συστήματος για να αναβαθμίσει το εγκληματικό, ρατσιστικό και ναζιστικό έργο της.

Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα αποτέλεσε μια κορύφωση στην εγκληματική της δράση, αλλά παράλληλα αποτέλεσε και μια κομβική στιγμή στη σύγχρονη ιστορία της χώρας. Μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, το κουβάρι των εγκλημάτων των πολιτικών στελεχών και των απλών μελών της Χρυσής Αυγής άρχισε να ξετυλίγεται με τρόπο που κανένας πια δεν μπορούσε να ισχυριστεί άγνοια. Ο δρόμος για τα δικαστήρια ήταν επιβεβλημένος. Ήταν κάτι αυτονόητο για κάθε δημοκρατικό πολίτη.»

Ο κ. Ηλιόπουλος υπογραμμίζει:

«Η Δικαιοσύνη δεν συγκροτεί ένα θεσμό αποκομμένο από την κοινωνία. Υπάρχουν δίκες που δεν μπορούν παρά να επηρεάσουν στη συνέχεια τον τρόπο που αναλύουμε τους δημοκρατικούς θεσμούς, το πολιτικό μας σύστημα, τον πολιτειακό ρυθμό των πραγμάτων. Άλλωστε είναι πλούσια η εμπειρία σε ευρωπαικές χώρες, αλλά και στην Ελλάδα, που η απόφαση ενός δικαστηρίου καθόρισε αποφασιστικά την κουλτούρα πολιτικών και κοινωνικών σχέσεων.

Η δίκη της Χρυσής Αυγής και η απόφαση που αναμένουμε, θα προσδιορίσει σε έναν πολύ σημαντικό βαθμό το τρόπο που βλέπουμε τα γεγονότα της προηγούμενης δεκαετίας. Και όχι μόνο αυτό. Η ετυμηγορία των δικαστών είμαι σίγουρος πως θα επηρεάσει το πλαίσιο και τα όρια του πολιτικού συστήματος μας από εδώ και πέρα.

Αυτή τη στιγμή έχουμε φτάσει στο τέλος ενός δρόμου, όπου βρίσκεται ένα σταυροδρόμι.»

Επισημαίνει δε ότι:

«Αυτή τη στιγμή, φαίνεται πως ευρύτερα έχουν εγκαταλειφθεί τα “ναι, μεν, αλλά” που πολλές φορές ακούστηκαν από συγκεκριμένες πλευρές στα χρόνια που πέρασαν. Ευτυχώς οι πλευρές από τις οποίες έρχονταν οι ελάχιστες, αλλά πάντα επικίνδυνες εκδηλώσεις συμπάθειας προς το ναζιστικό μόρφωμα, έχουν σωπάσει. Πλέον και αυτοί που απέφευγαν να τοποθετηθούν, φαίνεται να προσχωρούν σε ένα ρεύμα που ζητάει σαφέστατα την καταδίκη των νεοναζί.

Σήμερα πλέον χιλιάδες δημοκρατικοί πολίτες, απ’ όλο το φάσμα του πολιτικού κόσμου περιμένουν την απόφαση της καταδίκης της δράσης μιας εγκληματικής οργάνωσης. Οι νεοναζί απείλησαν να πληγώσουν την ίδια τη Δημοκρατία στην Ελλάδα. Δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό.

Η απόφαση που περιμένουμε θα πρέπει να επιβεβαιώσει ότι η κοινωνία μας δίνει ένα ισχυρό μήνυμα ενάντια σε οποιαδήποτε πιθανότητα επιστροφής στο μαύρο παρελθόν. Κι αυτό, βέβαια, είναι ευθύνη όλων μας και δεν θα κριθεί μόνο από την δικαστική απόφαση. Ας είναι όμως αυτή η απόφαση ένας σημαντικός σταθμός στον αγώνα για δημοκρατία, αλληλεγγύη και ελευθερία.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης