Βουλή: «Φρένο» στον διορισμό συγγενών ως μετακλητών, μετά την υπόθεση Ζαρούλια
Ανανεώθηκε:
Μετά την θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε η υπόθεση του διορισμού Ζαρούλια στη Βουλή, ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας προανήγγειλε αλλαγές στον Κανονισμό του Κοινοβουλίου που θα βάζουν «φρένο» στην τοποθέτηση σε θέσεις μετακλητών, συζύγων ή στενών συγγενών των δικαιούχων, όπως εν προκειμένω ο Νίκος Μιχαλολιάκος.
Σε συνομιλία του με τους δημοσιογράφους, ο Πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε πως δεν υπάρχει στον Κανονισμό το κώλυμα που υπάρχει στο νόμο για το επιτελικό κράτος, ότι οι μετακλητοί υπάλληλοι δεν μπορεί να είναι σύζυγοι, συμβίοι και συγγενείς α' και β' βαθμού αυτού που τους διορίζει.
«Υπέθετα ότι υπάρχει γι’ αυτό και πέρασαν περισσότερες από 20 μέρες για να το υπογράψω. Η πρώτη κίνηση είναι να προτείνω στην επιτροπή του Κανονισμού την καθιέρωση αυτού του κωλύματος Επιπλέον υπήρχε μία άλλη ασφαλιστική δικλείδα που δεν μας έπιασε: Υπάρχει στο Δημόσιο και στον Κανονισμό της Βουλής μία απαγόρευση όταν έχεις υποδικία για κάποια πολύ σοβαρά κακουργήματα», είπε και υπογράμμισε πως αυτά τα αδικήματα δεν περιλαμβάνουν το αδίκημα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και πως θα προστεθεί.
«Θα υπάρξει καθιέρωση κωλυμάτων αυτής της μορφής με επέκταση του κωλύματος της υποδικίας σε εγκληματική οργάνωση», σημείωσε για να συμπληρώσει πως η καταδίκη της Χρυσής Αυγής δεν συνεπάγεται παρεπόμενες ποινές στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων από το καλοκαίρι του 2019 που ψηφίσθηκε ο νέος Ποινικός Κώδικας.
«Άρα ο μόνος τρόπος είναι η αλλαγή Κανονισμού με μία ανεκτή ελάχιστη αναδρομικότητα», τόνισε.
«Η απόφαση του Δικαστηρίου για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής μπορεί να μας καθοδηγήσει σε κάτι άλλο που δεν μπορώ να το δω σήμερα», ανέφερε, ενώ σε ότι αφορά στο ενδεχόμενο αθώωσης και διεκδίκησης της κρατικής επιχορήγησης που έχει «παγώσει», είπε πως «υπάρχει απόφαση της Βουλής ότι χρειάζεται αμετάκλητη αθωωτική απόφαση και μετά θα μπορούν να πάρουν τα χρήματα».
Κοινοβουλευτικές Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας τα όσα είπε ο κ. Τασούλας ανέφεραν:
"Εκ των υστέρων και μετά το σάλο που προκάλεσε η απόφαση πρόσληψης της κας Ζαρούλια στη Βουλή, ο πρόεδρος του ελληνικού Κοινοβουλίου, Κώστας Τασούλας, έρχεται να διορθώσει την αρχική του απόφαση, δηλώνοντας ότι προωθεί λύση που δεν θα επιτρέπει την πρόσληψη της συζύγου του αρχηγού του νεοναζιστικού κόμματος στη Βουλή.
Το όλο θέμα δημιουργεί ερωτήματα, τα οποία ο πρόεδρος της Βουλής και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, οφείλουν να απαντήσουν:
1) Γιατί δεν ενημερώθηκαν τα κόμματα της Βουλής στη διάσκεψη των προέδρων για το αίτημα του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου, το οποίο είχε υποβληθεί πριν 10 ημέρες;
2) Γιατί οι λύσεις που τώρα αναζητεί ο κ. Τασούλας μετά την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ –Προοδευτική Συμμαχία και των άλλων κομμάτων, δεν προβλέφθηκαν νωρίτερα, όταν μια μέρα πριν την δημοσίευση της πρόσληψης είχε ψηφιστεί στη Βουλή ο νέος κανονισμός λειτουργίας που ήλθε με πρόταση του κ. Τασούλα;"