Εγκρίνεται σήμερα το σχέδιο για ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα
Με τα μάτια στραμμένα στις Βρυξέλλες είναι σήμερα η Ελλάδα καθώς στην πρωτεύουσα της Ευρώπης είναι καθορισμένα δύο καθοριστικά ραντεβού για τις εξελίξεις στα μέτωπα της προσφυγικής κρίσης και της αξιολόγησης.
Στο Κολλέγιο των Επιτρόπων, η συνεδρίαση του οποίου είναι προγραμματισμένη για τις 13:00 το μεσημέρι, αναμένεται να εγκριθεί σχέδιο που θα επιτρέπει στον αρμόδιο Επίτροπο Χρήστο Στυλιανίδη να εκταμιεύσει απευθείας ποσά που θα κατευθύνονται για ανθρωπιστική βοήθεια. Σύμφωνα με το σχέδιο, η ΕΕ θα μπορεί να δώσει βοήθεια για αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης σε ΜΚΟ και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις αλλά και απευθείας σε προσφυγικούς πληθυσμούς, όχι όμως σε κράτος- μέλος της Ένωσης.
Η έμμεση αυτή οικονομική βοήθεια συνιστά την πρώτη βοήθεια για αντιμετώπιση ανθρωπιστικής κρίσης που εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για κράτος- μέλος της. Το πρόγραμμα θα βρίσκεται υπό την επίβλεψη του Επιτρόπου Χρήστου Στυλιανίδη και, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, θα αφορά περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ.
Και πρόγραμμα ενοικίασης διαμερισμάτων
Την ίδια ώρα, πρόγραμμα δημιουργίας 20.000 θέσεων υποδοχής για τους πρόσφυγες, οι οποίοι θα φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία, διαμερίσματα, και ανάδοχες οικογένειες, έχει δεσμευτεί η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.
Το πρόγραμμα δημιουργίας των θέσεων υποδοχής είναι χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και πραγματοποιείται μέσω συνεργαζόμενων οργανώσεων που επιλέγονται από την Ύπατη Αρμοστεία.
Παράλληλα, σχέδιο έκτακτης ανάγκης έχει καταθέσει στην Κομισιόν και η ελληνική κυβέρνηση. Το σχέδιο προβλέπει τη φιλοξενία συνολικά 100.000 ανθρώπων έστειλε η χώρα μας στην Κομισιόν, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί εντός των ημερών από την Ευρωπαϊκή Ένωση
Στις Βρυξέλλες κρίνεται και η αξιολόγηση
Εν τω μεταξύ, για σήμερα το βράδυ έχει προγραμματιστεί δείπνο εργασίας στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή του κ. Τόμσεν, του επικεφαλής του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ και άλλων Ευρωπαίων αξιωματούχων με στόχο να ανταλλαγούν απόψεις για το θέμα του δημοσιονομικού κενού της Ελλάδος έως το 2018, το οποίο το ΔΝΤ τοποθετεί στο 4% του ΑΕΠ , όταν οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί το τοποθετούν αισθητά χαμηλότερα.
Θέση του ΔΝΤ είναι πως ως προς την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος στο σκέλος τους δημοσιονομικού δεν έχει αλλάξει κάτι από το καλοκαίρι. Αν και το Ταμείο ανέμενε συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς ο ελληνικός προϋπολογισμός θα φθάσει το 2018 να καταγράφει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ αυτές οι προτάσεις δεν κατατέθηκαν.
Στην παρούσα φάση, πάντως, το ΔΝΤ έχει πετύχει να συνασπίσει του πάντες εναντίον του και έχει προκαλέσει ακόμη και το μένος της Γερμανίας, που πλέον φαίνεται διατεθειμένη να δείξει μεγαλύτερη ελαστικότητα και ευελιξία στο ελληνικό πρόγραμμα (ειδικά στο ασφαλιστικό) προκειμένου να κλείσει το συντομότερο δυνατόν η αξιολόγηση και να περιορισθούν τα προβλήματα της Ελλάδος που διαρκώς πολλαπλασιάζονται, λόγω της προσφυγικής κρίσης.
Οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι ενοχλημένοι με την «προγραμματική απόκλιση» του ΔΝΤ, το οποίο στην παρούσα φάση δεν θέλει να εμφανίζεται πως επηρεάζεται από πολιτικές αποφάσεις και ειδικά των Ευρωπαίων.