ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κως: Αυτοψία Μενδώνη στα μνημεία που επλήγησαν από τον σεισμό του 2017

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ STR

Αυτοψία στα μνημεία της Κω, τα οποία επλήγησαν από τον σεισμό, τον Ιούλιο του 2017, πραγματοποίησε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου.

Όπως πληροφορεί με σημερινή ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού, η κ. Μενδώνη με τον γενικό γραμματέας Πολιτισμού Γιώργο Διδασκάλου, την έφορο Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου Μάνια Μιχαηλίδου, τον προϊστάμενο της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων Γιώργο Καρυδάκη, τους αρμόδιους διευθυντές των Κεντρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Έλενα Κουντούρη, Ιουλία Παπαγεωργίου, Θεμιστοκλή Βλαχούλη, και κλιμάκιο υπηρεσιακών παραγόντων του ΥΠΠΟΑ, περπάτησε ένα προς ένα τα πληγέντα μνημεία του νησιού, τα οποία παραμένουν για περισσότερα από τρία χρόνια υποστηλωμένα.

«Με έκπληξη διαπιστώθηκε ότι τρία γλυπτά, που την ώρα του σεισμού έπεσαν από τα βάθρα τους, δεν έχουν αποκατασταθεί. Η υπουργός έδωσε κατευθύνσεις και οδηγίες ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τις μελέτες και να ξεκινήσουν, επιτέλους, τα έργα αποκατάστασης», σημειώνει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.

Στις αυτοψίες, την υπουργό συνόδευαν επίσης ο βουλευτής Γιάννης Παππάς, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο έπαρχος Κω Γιάννης Καμπανής, ο δήμαρχος Θεοδόσης Νικηταράς, ενώ στις επισκέψεις στα μουσουλμανικά τεμένη παρούσα ήταν και η πρόεδρος του Βακούφ Κω, Ελβάν Κοτζαογλάν.

«Τα πληγέντα μνημεία, στα οποία έγινε η αυτοψία, είναι η Πύλη του Φόρου, οι Μεσαιωνικές οχυρώσεις, το Κάστρο Νερατζιάς, το Νότιο τμήμα της Αρχαίας Αγοράς, ο Δυτικός Αρχαιολογικός Χώρος και το Παλαιοχριστιανικό συγκρότημα του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου («Επτά Βήματα»), καθώς και τα οθωμανικά τεμένη Ντεφτερντάρ, Γαζή Χασάν στη Λότζια και Γαζή Χασάν, στο Πλατάνι», συμπληρώνει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, σύμφωνα με την οποία το απόγευμα της Παρασκευής στο Δημαρχείο Κω πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη υπό την υπουργό, όπου συζητήθηκαν ένα προς ένα τα έργα αποκατάστασης, καθώς και οι συμπληρωματικές μελέτες που τις επόμενες ημέρες πρέπει να αναθέσει η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου.

«Έχουμε τεράστια υποχρέωση να αποκαταστήσουμε τα μνημεία που επλήγησαν από το σεισμό. Τρεισήμισι χρόνια μετά, θλίβομαι για την κατάσταση της απόλυτης απραξίας που αντικρίζουμε. Από τον Ιούλιο του 2017 που συνέβη ο σεισμός έως τον Ιούλιο 2019 δεν είχε δοθεί καμία κατεύθυνση στις αρμόδιες υπηρεσίες για συγκεκριμένες μελέτες αποκατάστασης. Ουσιαστικά, όλα ξεκίνησαν τον Μάρτιο 2020, όταν με εντολή μου ο γενικός γραμματέας Πολιτισμού και υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΠΟΑ ήρθαν στη Κω και αποτίμησαν την κατάσταση. Δρομολογήθηκαν οι μελέτες, οι οποίες τώρα ωριμάζουν».

«Είμαστε εδώ για να επιταχύνουμε τις διαδικασίες, να βάλουμε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, προκειμένου το καλοκαίρι του ‘21 να αρχίσει η αποκατάσταση των πληγέντων μνημείων. Σήμερα τα φθαρμένα ξύλα των υποστηλωμάτων και τα σκουριασμένα σίδερα της στήριξής τους λειτουργούν εις βάρος τους. Προχωρήσαμε σε κατανομή εργασιών ανάμεσα στις κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, ιδιαίτερα τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, ως προς τις συμπληρωματικές μελέτες που πρέπει άμεσα να γίνουν. Οι πόροι χρηματοδότησής τους είναι απολύτως εξασφαλισμένοι. Επομένως, είναι θέμα διαδικασιών και αποφασιστικών ενεργειών. Στόχος και επιθυμία μας είναι το καλοκαίρι να έχουμε εργοτάξια στα περισσότερα από τα πληγέντα μνημεία», δήλωσε η Λίνα Μενδώνη.

Όπως πληροφορεί η ίδια ανακοίνωση, την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου με απόφαση της υπουργού θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα ευρεία σύσκεψη υπό τον γενικό γραμματέα Πολιτισμού, προκειμένου να εξεταστούν και να ελεγχθούν οι μελέτες των έργων αποκατάστασης, να συμπληρωθεί όπου απαιτείται το αντικείμενό τους και να αποσαφηνιστούν τυχόν τεχνικά ζητήματα που έχουν προκύψει.

Θα συμμετάσχουν η Έφορος Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου με τους συνεργάτες της, οι διευθυντές των κεντρικών υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ, ο δήμαρχος Κω, η πρόεδρος του Βακούφ, καθώς και ο μελετητής, στον οποίο το Βακούφ Κω έχει αναθέσει την αποκατάσταση των οθωμανικών Τεμένων.

Η τεχνική σύσκεψη κρίθηκε αναγκαία, προκειμένου να επιλυθούν κάποια θέματα, ώστε το σύνολο των ωρίμων μελετών να εισαχθεί, για την κατά νόμο γνωμοδότηση, στην τελευταία συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου τον Οκτώβριο. Παράλληλα, θα καθοριστεί το φυσικό αντικείμενο της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Κω για έργα καθαρισμών και αποκαταστάσεων σε μνημεία -εκτός των σεισμοπλήκτων- εντός της πόλης της Κω.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης