Το «εκρηκτικό» παρασκήνιο και ο ρόλος Μακρόν: Τι κέρδισε η Ελλάδα από τη Σύνοδο Κορυφής
Ανανεώθηκε:
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε από τις Βρυξέλλες, έχοντας στις βαλίτσες του την στήριξη της Ευρώπης αναφορικά με την τουρκική προκλητικότητα με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις διερευνητικές επαφές που αναμένεται να ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα.
Το διήμερο της Συνόδου Κορυφής ήταν δύσκολο για τον Έλληνα πρωθυπουργό, καθώς οι παρασκηνιακές διεργασίες ήταν έντονες και οι ισορροπίες εντός των κόλπων της Ε.Ε λεπτές.
Ελλάδα και Κύπρος αρνήθηκαν δύο φορές να δεχτούν το προσχέδιο των συμπερασμάτων και μέσω διμερών επαφών και κοινής γραμμής κατάφεραν να συμπεριληφθεί η Τουρκία στο τελικό κείμενο.
Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός το τελικό κείμενο «είναι πολύ καλύτερο για τις θέσεις της Ελλάδας και της Κύπρου απ’ αυτό που είχε αρχικά προταθεί».
Βεβαίως, Ελλάδα και Κύπρος έκαναν και συμβιβασμούς όπως είθισται σε όλες τις κρίσιμες Συνόδους Κορυφής και ουσιαστικά το κείμενο των συμπερασμάτων δίνει περαιτέρω χρόνο στην Τουρκία για να αποσαφηνίσει τη στάση της, ωστόσο θα πρέπει να σταματήσει τις προκλήσεις, κάτι που αν δεν συμβεί, θα οδηγήσει σε αποφάσεις εναντίον της από την Ευρώπη στο τέλος Δεκεμβρίου.
Η αντιπολίτευση επιτέθηκε στην κυβέρνηση γιατί δεν συμπεριλήφθηκε η πολυσυζητημένη λέξη «κυρώσεις» στα συμπεράσματα της Συνόδου, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πάντα ως εξής:
«Γίνεται σαφέστατη αναφορά στα άρθρα των συνθηκών, το 29 και το 215. Γνωρίζετε ότι αυτά είναι τα άρθρα τα οποία αφορούν κυρώσεις. Και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χρησιμοποιήσει, σε αυτή την περίπτωση, όλα τα εργαλεία τα οποία έχει στη διάθεσή της για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της αλλά και τα συμφέροντα των κρατών μελών».
Και προσέθεσε ο πρωθυπουργός:
«Η κύρωση αυτή καθ’ αυτή, δεν είναι αυτοσκοπός. Η απειλή της κύρωσης είναι αυτή η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή συμπεριφοράς και αυτό θέλουμε».
Αν θα αλλάξει η συμπεριφορά της Τουρκίας θα φανεί το επόμενο διάστημα -κυρίως από τις διαθέσεις με τις οποίες θα προσέλθει στις διερευνητικές επαφές, για τις οποίες δεν υπάρχει ακόμα χρονικό ορίζοντας για το πότε θα ξεκινήσουν.
Πάντως, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως στο τραπέζι των διερευνητικών θα βρεθεί μία και μόνο διαφορά μεταξύ των δύο χωρών -η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, κάτι που στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στην γειτονική χώρα πως η ελληνική πλευρά δεν θα δεχθεί διεύρυνση της ατζέντας.
«Και αυτό είναι κάτι το οποίο, όταν ξεκινήσουν, θα το θέσουμε με απόλυτη σαφήνεια», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με την Άγκυρα ωστόσο, να βάζει πολλά θέματα στις συζητήσεις που αναμένεται να ξεκινήσουν σύντομα.
Ο ρόλος Μακρόν
Κομβικό ρόλο στο να συμπεριληφθεί Τουρκία στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου διαδραμάτισε ο Εμάνουελ Μακρόν, ο οποίος άσκησε πίεση τόσο στην Γερμανία όσο και σε κάποιες άλλες χώρες που αντιδρούσαν στην επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας.
Ουσιαστικά, ο Γάλλος Πρόεδρος μπήκε «σφήνα» στο παζάρι που βρισκόταν σε εξέλιξη και με διπλωματικές κινήσεις αλλά και συντασσόμενος ξεκάθαρα στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου κατάφερε να κάμψει τις γερμανικές αντιρρήσεις και να υπάρξει αναφορά στην Τουρκία στο κείμενο συμπερασμάτων.
Και ο καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, ήταν στη γραμμή Μακρόν, δυσκολεύοντας την Άνγκελα Μέρκελ, η οποία αναγκάστηκε να κάνει κάποια βήματα πίσω.
Το μόνο βέβαιο είναι πως στη Σύνοδο Κορυφής για μια ακόμη φορά τα αντιμαχόμενα στρατόπεδα διασταύρωσαν τα «ξίφη» τους, το παρασκήνιο ήταν έντονο και το κλίμα πολλές φορές εκρηκτικό.