Μητσοτάκης: Εφόσον η Τουρκία συνεχίσει την επιθετική συμπεριφορά της θα υπάρξουν συνέπειες
Ανανεώθηκε:
Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διάρκεια της οποίας συμφωνήθηκε κείμενο για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής εμφανίστηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ άδραξε την ευκαιρία να στείλει εκ νέου μηνύματα προς την Αγκυρα σχετικά με το πλαίσιο του διαλόγου που μπορεί να διεξαχθεί.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε, δε, ότι εφόσον η Τουρκία συνεχίσει την επιθετική συμπεριφορά της, θα υπάρξουν συνέπειες, όπως προβλέπεται στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.
Κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής, ανέφερε ότι ήταν μια δύσκολη διαπραγμάτευση, αλλά οι «27» κατέληξαν στο καλύτερο δυνατό κείμενο τόσο για την Ελλάδα, όσο για την Κύπρο, καθώς και για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Δεν μπαίνω σε λεπτομέρειες για το πώς αλλάζει ένα προσχέδιο συμπερασμάτων. Το αρχικό κείμενο δεν κάλυπτε ούτε την Ελλάδα, ούτε την Κύπρο, το τελικό καλύπτει»
Σε ό,τι αφορά τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι μοναδικό θέμα είναι εκείνο των θαλασσίων ζωνών και επανέλαβε ότι εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία, το ζήτημα θα πρέπει να παραπεμφθεί στη Χάγη.
Επανέλαβε, ακόμη, ότι δεν αποκλείει συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.
Ερωτηθείς για τη συμφωνία Ελλάδας και Τουρκίας στον μηχανισμό για την αποφυγή συγκρούσεων, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι είναι ευπρόσδεκτος οποιοσδήποτε μηχανισμός που προβλέπει σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τις προβλέψεις που περιλαμβάνει η συγκεκριμένη συμφωνία.
Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, δεν έχει δρομολογηθεί κάποια συνάντηση στο πλαίσιο αυτού του μηχανισμού, τονίζοντας ότι προτεραιότητα έχει ο διάλογος στο πλαίσιο των διερευνητικών προκειμένου «να πάρουμε τη θερμοκρασία του κλίματος».
Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε την Τουρκία να επανενεργοποιήσει το σκέλος της Συμφωνίας με την ΕΕ για την ταχεία επιστροφή μεταναστών στο έδαφός της, κάτι που λόγω της έντασης το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει «παγώσει».
«Δύσκολη διαπραγμάτευση, καταλήξαμε σε πολύ καλό κείμενο»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε εκτενή αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων των «27» σχετικά με τις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, επισημαίνοντας τις θετικές αναφορές και για την Κύπρο.
Ήταν μια δύσκολη διαπραγμάτευση, έγινε εντατική δουλειά, καθώς το αρχικό κείμενο που ήταν αρκετά διαφορετικό δεν κάλυπτε ούτε την Ελλάδα, ούτε την Κύπρο. Πιστεύω ότι καταλήξαμε σε ένα πολύ καλό κείμενο τόσο για την Ελλάδα, την Κύπρο, όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι το κείμενο Συμπερασμάτων θέτει στον πυρήνα του την ισορροπία προκειμένου να υπάρξει μια καλύτερη σχέση με την Τουρκία, αρκεί να μην υπάρχουν προκλήσεις και η Τουρκία να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να βρεθεί λύση στη μοναδική διαφορά που υπάρχει, δηλαδή την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε, δε, να μην είναι απλά διακοσμητικές οι συζητήσεις, αλλά να καταλήξουν σε απτό αποτέλεσμα.
Σημείωσε, δε, ότι εκτός από τις διερευνητικές επαφές υπάρχουν και άλλοι μηχανισμοί διαλόγου, όπως τα ΜΟΕ και οι συναντήσεις που γίνονται στα Υπουργεία Εξωτερικών. Ο ίδιος επανέλαβε ότι δεν αποκλείει συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν.
Ερωτηθείς για την πρωτοκόλληση του τουρκο-λυβικού Συμφώνου από τον ΟΗΕ, έκανε λόγο για τυπική και γραφειοκρατική διαδικασία και μίλησε για χρονική σύμπτωση σε σχέση με τη Σύνοδο Κορυφής.