ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατρούγκαλος: Η κυβέρνηση σύρεται εν κρυπτώ στον μηχανισμό με την Τουρκία

ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Για έλλειμμα ενημέρωσης έκανε λόγο ο Γιώργος Κατρούγκαλος για τον μηχανισμό που συμφώνησαν η Ελλάδα με την Τουρκία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ είπε συγκεκριμένα:

«Οι συνομιλίες με την Τουρκία στο ΝΑΤΟ, που "δεν ήταν συνομιλίες", ανακοινώθηκαν από τον ΓΓ ΝΑΤΟ. Καλωσορίστηκαν από τον κ. Πομπέο. Ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου μας ενημέρωσε ότι αφορούν "μηχανισμό για τον αέρα, θαλασσα και σύνορα στο Αιγαίο".»

Ο κ. Κατρούγκαλος προσέθεσε ότι:

«Και σήμερα ο ΓΓ ΝΑΤΟ ανακοινώνει ότι συμφωνήθηκε "μηχανισμός αποκλιμάκωσης". Ευχαριστούμε τους ανωτέρω για την ενημέρωση. Η έλλειψη διαφάνειας από την Κυβέρνηση για ακόμα μία διαδικασία στην οποία σύρεται εν κρυπτώ και μια συμφωνία που μαθαίνουμε από τρίτους, είναι απαράδεκτη.»

Ραντεβού στις 5 Οκτωβρίου

Γραπτή ανακοίνωση σχετικά με τη δημιουργία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ μηχανισμού αποτροπής σύγκρουσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο έδωσε στη δημοσιότητα το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά στην επικοινωνία που είχαν το προηγούμενο διάστημα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, για τις συναντήσεις των στρατιωτικών αντιπροσωπειών Τουρκίας-Ελλάδας αναφορικά με τους τρόπους αποτροπής σύγκρουσης.

«Σε αυτό το πλαίσιο, οι στρατιωτικές επιτροπές της Τουρκίας και της Ελλάδας κατόπιν συναντήσεων τους, στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ, κατέληξαν σε συναντίληψη στις “γενικές αρχές”» αναφέρεται στο κείμενο του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.

ΝΑΤΟ: Μηχανισμός αποτροπής ελληνοτουρκικής σύγκρουσης

Στο επίσημο site του ΝΑΤΟ αναφέρεται ότι: Μετά από μια σειρά τεχνικών συναντήσεων των Στρατιωτικών Αντιπροσώπων Ελλάδας και Τουρκία στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, εγκαθιδρύθηκε την Πέμπτη 1η Οκτωβρίου ένας αμοιβαίος μηχανισμός αποφυγής της σύγκρουσης (de-confliction mechanism). Ο μηχανισμός έχει σχεδιαστεί για να μειώσει τον κίνδυνο συμβάντων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Περιλαμβάνει τη δημιουργία ανοιχτής γραμμής επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για να διευκολύνει την αποφυγή της σύγκρουσης σε στη θάλασσα ή τον αέρα.

Σύμφωνα με το ΝΑΤΟ πάντα, οι τεχνικές συνομιλίες άρχισαν στις αρχές Σεπτέμβρη με πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ ο οποίος έκανε επαφές σε υψηλό επίπεδο με την Ελλάδα και την Τουρκία. Ο κ. Στόλτενμπεργκ δήλωσε:

«Καλωσορίζω την εγκαθίδρυση ενός στρατιωτικού μηχανισμού αποτροπής της σύγκρουσης, η οποία επετεύχθη ύστερα από εποικοδομητική δέσμευση της Ελλάδας και της Τουρκίας, που είναι και δύο πολύτιμοι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Ο μηχανισμός ασφαλείας μπορεί να συμβάλει στο να δημιουργηθεί χώρος για αντιμετωπιστεί η βασική διαμάχη και είμαστε έτοιμοι να τον επεκτείνουμε αν χρειαστεί. Θα παραμείνω σε στενή επαφή με τους δύο συμμάχους.»

«Ο μηχανισμός αποφυγής της σύγκρουσης (de-confliction mechanism) μεταξύ των συμμάχων είναι ένας ρόλος που έπαιξε το ΝΑΤΟ στο παρελθόν. Στη δεκαετία του 1990, το ΝΑΤΟ βοήθησε στη δημιουργία ενός παρόμοιου μηχανισμού στην περιοχή, ο οποίος ήταν αποτελεσματικός στη μείωση των εντάσεων και στη δημιουργία χώρου για ευρύτερες διπλωματικές συνομιλίες» αναφέρεται στον δικτυακό τόπο της Συμμαχίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης