Σύνοδος Κορυφής: Απομακρύνεται η προοπτική των κυρώσεων για την Τουρκία
Ανανεώθηκε:
Πραγματοποιείται 1 και 2 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ η οποία είχε αναβληθεί λόγω κρούσματος κορωνοϊού.
Η Σύνοδος θα συζητήσει τις σχέσεις της ΕΕ με την Κίνα, τη σύρραξη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, την οικονομική πολιτική υπό το πρίσμα της πανδημίας, καθώς και τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.
Το ελληνικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται την Πέμπτη το βράδυ στο δείπνο το οποίο θα είναι εξολοκλήρου αφιερωμένο στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις σχέσεις με την Τουρκία. Στην επιστολή-πρόσκληση που έστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στους Ευρωπαίους ηγέτες αναφέρεται:
«Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε έναν χώρο για εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία για την επίτευξη σταθερότητας και ασφάλειας σε ολόκληρη την περιοχή και να διασφαλίσουμε τον πλήρη σεβασμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών-μελών της ΕΕ. Αυτό θα είναι δυνατό μόνον εάν η Τουρκία αλληλοεπιδράσει εποικοδομητικά. Όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι για να υπερασπιστούμε τα νόμιμα συμφέροντα της ΕΕ και των κρατών- μελών της.»
«Ενισχυμένοι από Πομπέο»
Στην Αθήνα η κυβέρνηση εκτιμά ότι είναι ενισχυμένη από την επίσκεψη Πομπέο, τόσο σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ελλάδα με τον μόνιμο ελλιμενισμού στη Σούδα του γιγάντιου ελικοπτεροφόρου USS Hershel Williams, όσο και από το ότι ο κ. Πομπέο επισκέφτηκε την Ελλάδα για δεύτερη φορά μέσα σε έναν χρόνο, χωρίς μάλιστα να επισκεφτεί παράλληλα την Τουρκία.
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε σχετικά με τη Σύνοδο Κορυφής:
«Πιστεύω ότι η επίσκεψη αυτή ενισχύει και την εθνική μας γραμμή ενόψει του Συμβουλίου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο θα ξεκινήσει αύριο. Εκεί θα εξεταστεί αναλυτικά η τουρκική συμπεριφορά και ελπίζω το μήνυμα προς την Άγκυρα να είναι απολύτως σαφές:
Οι μονομερείς ενέργειες προκαλούν παρενέργειες, οι επιθετικές κινήσεις φέρνουν ανάλογες απαντήσεις, συνεπώς πρέπει να σταματήσουν οι προκλήσεις για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις, για το ζήτημα το οποίο μας χωρίζει με την Τουρκία, που δεν είναι άλλο από την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.»
Οι κυρώσεις
Το πιο πιθανό σενάριο πάντως είναι ότι η ΕΕ δεν θα επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, αλλά θα της απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση ότι οι κυρώσεις θα ενεργοποιηθούν αν υπάρξουν μονομερείς ενέργειες απέναντι στην Ελλάδας. Προς το παρόν η ΕΕ «βάζει όλα τα λεφτά της» στην επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας Τουρκίας , καθώς και στη δημιουργία ενός μηχανισμού αποφυγής σύγκρουσης υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ. Ενδεικτική του κλίματος είναι η δήλωση της Άνγκελα Μέρκελ:
«Πρέπει να προσδιορίζουμε κάθε φορά εκ νέου τη σχέση μας με την Τουρκία, αλλά και να εμμένουμε στη συνεργασία μαζί της σε σημαντικά ζητήματα.»
Κάνει πίσω η Λευκωνσία;
Εντωμεταξύ μια δήλωση του Νίκου Αναστασιάδη θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως πρόθεση της Λευκωσίας να υποχωρήσει από την απειλή βέτο στις κυρώσεις στη Λευκορωσία αν δεν επιβληθούν αντίστοιχες κυρώσεις στην Τουρκία. Ο Κύπριος Πρόεδρος είπε συγκεκριμένα:
«Δεν είναι αυτοσκοπός οι κυρώσεις. Αυτοσκοπός είναι να υλοποιηθεί επιτέλους η επικράτηση αυτού που οι υποχρεώσεις της Τουρκίας ως υποψήφιας προς ένταξη χώρας, να ανταποκρίνονται προς τις αρχές και αξίες της ΕΕ».