ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίσκεψη Πομπέο - Βενιζέλος: Ήρθε στη σωστή στιγμή ο Αμερικανός ΥΠΕΞ

Επίσκεψη Πομπέο - Βενιζέλος: Ήρθε στη σωστή στιγμή ο Αμερικανός ΥΠΕΞ
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS

Την εκτίμηση ότι η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωττερικών, Μάικ Πομπέο έγινε σε «σωστή στιγμή απολύτως» εξέφρασε την Τρίτη ο πρώην υπουργός, Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Η επίσκεψη του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, έγινε νομίζω τη σωστή στιγμή απολύτως. Το momentum είναι πολύ θετικό, γιατί έχουμε μία παρένθεση στη μακρά κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο, μία παρένθεση διπλωματικής ευκαιρίας, ένα παράθυρο ευκαιρίας», υπογράμμισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Όπως εξήγησε ο κ. Βενιζέλος, «οι Ηνωμένες Πολιτείες πάντα παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο, η Ευρώπη προσπαθεί να καλύψει το αμερικανικό κενό στην περιοχή γιατί οι Αμερικανοί δείχνουν ελλιπές ενδιαφέρον σε σχέση με άλλες εποχές, αλλά χωρίς τους Αμερικανούς δεν γίνεται, ούτε η γερμανική πρωτοβουλία μπορεί να αποδώσει, ούτε η γαλλική υποστήριξη μπορεί να είναι επαρκής εάν δεν έχουμε και την αμερικανική παρουσία. Νομίζω ότι αυτό θέλει να συμβολίσει η επίσκεψη του κ. Πομπέο, και στη Θεσσαλονίκη, και στη Σούδα». Πρόσθεσε δε, πως αυτό δεν σημαίνει ότι η Τουρκία παύει να είναι ένας εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ή παύει να είναι κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ, ή ότι πάντα θα υπάρχει το Ιντζιρλίκ, ή ότι υπάρχει το ενδιαφέρον, αλλά η Ελλάδα έχει διακριτή θέση και θέλουμε να έχει τη θέση αυτή, δεν θα θέλαμε να λείπει η Τουρκία, και η Ελλάδα να είναι ο απευθείας γείτονας με όλες τις κρίσιμες περιοχές, όπως είναι η Συρία ας πούμε, ή όπως είναι το Ιράκ ή το Ιράν.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι η προσφυγή στη Χάγη είναι μονόδρομος και ο ασφαλέστερος δρόμος.

«Εάν δεν κάνουμε οριοθέτηση, τα δικαιώματά μας τα έχουμε θεωρητικά και ρητορικά, αλλά δεν μπορούμε να τα ασκήσουμε στην πράξη και δεν μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε οικονομικά. Εάν θέλουμε να έχουμε ενεργά δικαιώματα, πρέπει να τα οριοθετήσουμε. Αυτό απαιτεί, ή συμφωνία, ή διαδικαστική συμφωνία παραπομπής στη διεθνή δικαιοσύνη. Όταν λοιπόν λέμε σε όλους τους τόνους, ότι άξονας της πολιτικής μας είναι το Διεθνές Δίκαιο, αυτό πρέπει να το εννοούμε. Μακάρι να μπορέσουμε να υπογράψουμε συνυποσχετικό για παραπομπή στη Χάγη και μετά βέβαια αλλού θα χάσουμε, αλλού θα κερδίσουμε, εμείς θα διεκδικήσουμε να κερδίσουμε σε όλα, γιατί έχουμε ισχυρότατα επιχειρήματα, αλλά έχουμε υποχρέωση σεβασμού του πλαισίου του Διεθνούς Δικαίου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός.