ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πομπέο: Στρατηγικές οι σχέσεις ΗΠΑ - Ελλάδας, μόνιμα στη Σούδα το USS Hershel W. Williams

INTIME NEWS/ Image Photo Services

Τον μόνιμο ελλιμενισμό στη Σούδα της νεότερης θαλάσσιας πλωτής βάσης επιχειρήσεων των ΗΠΑ, του πλοίου USS Hershel Woody Williams, ανακοίνωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, δίνοντας παράλληλα τους νέους άξονες συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ σε θέματα ενέργειας, άμυνας και ασφάλειας.

Κατά τις κοινές δηλώσεις με τον πρωθυποουργό, ο Μάικ Πομπέο -αφού ευχαρίστησε το ζεύγος Μητσοτάκη για τη φιλοξενία- επιβεβαίωσε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών είναι καλύτερες από ποτέ και «ενισχύονται διαρκώς».

«Κάτι που ήταν προφανές από τις συζητήσεις που είχα με τον υπουργό Εξωτερικών χθες και με τον πρωθυπουργό και το επιτελείο του σήμερα», είπε χαρακτηριστικά.

«Είναι επίσης προφανές από τις σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ των δύο κυβερνήσεων Τραμπ και Μητσοτάκη. Είναι η πρώτη φορά που ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επισκέπτεται την Ελλάδα δύο φορές και το επιτελείο μου έχει περάσει πολύ χρόνο στη χώρα», υπογράμμισε.

«Χθες ήμουν στη Θεσσαλονίκη- άλλη μια πρωτιά για υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ- και συναντήθηκα με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Δένδια καθώς και με αξιωματούχους της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας για θέματα ενέργειας. Μίλησα με επιχειρηματίες για την περιφερειακή συνεργασία, για ευκαιρίες οικονομικής ανάπτυξης σε ολόκληρη την Ελλάδα. Έχει γίνει ήδη εξαιρετική δουλειά, ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλες εξελίξεις. Υπάρχουν μεγάλες αμερικανικές εταιρείες όπως η Pfizer, η Cisco και η Deloitte που επενδύουν στην Ελλάδα και δημιουργούν ευκαιρίες για τις ίδιες αλλά και για τους Έλληνες επιχειρηματίες και τον ελληνικό λαό. Η ολοένα και μεγαλύτερη παρουσία τους ακολουθεί την υποστήριξη από τον πρωθυπουργό των παγκόσμιων τάσεων για οικονομικές μεταρρυθμίσεις και ανοικτό επιχειρηματικό κλίμα», σημείωσε.

Η Ελλάδα πυλώνας σταθερότητας στην Αν. Μεσόγειο

Κάνοντας λόγο για μία από τις ισχυρότερες στρατιωτικές σχέσεις ΗΠΑ σε ολόκληρη την Ευρώπη, δήλωσε πως η Ελλάδα αποτελεί πραγματικό πυλώνα σταθερότητας και ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο και με εξαιρετική υπερηφάνεια οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν την ελληνική κυβέρνηση.

«Η συνεργασία μας στον τομέα της ασφάλειας έχει αναπτυχθεί σε τεράστιο βαθμό και ταχύτατα, όπως διαπιστώσαμε σήμερα με τον υπουργό Άμυνας και τον Α/ΓΕΕΘΑ. Εργαζόμαστε για την προώθηση θεμάτων που ξεκίνησαν ήδη από πέρυσι, με τη Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας, η οποία λαμβάνει σάρκα και οστά εδώ στην Κρήτη, στη Λάρισα, στο Στεφανοβίκειο και στην Αλεξανδρούπολη», συνέχισε.

Ανακοινώνοντας τον μόνιμο ελλιμενισμό του USS Hershel Woody Williams, χαρακτήρισε ως ιδανική επιλογή τη Σούδα, δεδομένης της στρατηγικής θέσης των εγκαταστάσεων, γεγονός που συμβολίζει την αμυντική συνεργασία των δύο χωρών «που θα συνεχίσει να επεκτείνεται και να αναπτύσσεται».

«Η συνεργασία μας στον τομέα της ασφάλειας σήμερα είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η Ρωσία συνεχίζει τον αποσταθεροποιητικό της ρόλο στην περιοχή και ειδικά στη Λιβύη, ενώ οι ΗΠΑ ζητούν την απόσυρση όλων των στρατιωτικών δυνάμεων και τη συμφιλίωση στη χώρα. Επίσης, συμφωνήσαμε με τον κ. πρωθυπουργό να διερευνήσουμε δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που θέτει η Ρωσία μέσω επιβλαβών ενεργειών επιρροής, όπως η διάδοση παραπληροφόρησης σχετικά με την πανδημία και η προσπάθειά της να εντάξει στα σχέδιά της την Ορθόδοξη Εκκλησία».

Σε ό,τι αφορά τον τομέα της ενέργειας, επαναδιατύπωσε την υποστήριξη των ΗΠΑ στις διαρκείς προσπάθειες της Ελλάδας «να διαφοροποιήσει τις ενεργειακές οδούς και την παροχή ενέργειας σε ολόκληρη την περιοχή».

«Οι ελεύθερες αγορές είναι αυτές που θα πρέπει να αποφασίζουν σχετικά με τις προμήθειες ενέργειας και όχι η ρωσική Gazprom».

Οι ΗΠΑ έχουν, επίσης, τη βαθιά πεποίθηση ότι για την ανάπτυξη της Ανατολικής Μεσογείου θα πρέπει να προάγεται η συνεργασία και να δημιουργηθούν τα θεμέλια για τη διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και την οικονομική ευημερία ολόκληρης της περιοχής.

«Υποστηρίζουμε έντονα τον διάλογο μεταξύ των συμμάχων στο ΝΑΤΟ, Ελλάδας και Τουρκίας, και τους ενθαρρύνουμε να ξεκινήσουν εκ νέου τις συνομιλίες για τα θέματα αυτά το συντομότερο δυνατό. Μόλις πριν δύο ημέρες μίλησα με τον Γενικό Γραμματέα κ. Στόλτενμπεργκ σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο ΝΑΤΟ και ελπίζουμε ότι οι συζητήσεις αυτές θα μπορέσουν να συνεχιστούν σε σοβαρή βάση», τόνισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην επίσκεψή του στο Εβραϊκό Μουσείο της Θεσσαλονίκης, λέγοντας πως είναι σημαντικό για τον ίδιο που μπόρεε να τιμήσει την εβραϊκή ιστορία της πόλης και να συμμετάσχει στον εορτασμό του Γιομ Κιπούρ.

«Πράγματι ήταν μια υπενθύμιση ότι πρέπει να συνεχίζουμε να εργαζόμαστε άοκνα για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού και για να μάθουμε στους νέους την ιστορία και τα δεινά του Ολοκαυτώματος. Προσβλέπω, λοιπόν, στην ελληνική προεδρία της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος το 2021».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης