ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μέρκελ: Το ευρώ κινδυνεύει εάν η Ευρώπη χωριστεί στο προσφυγικό

Μέρκελ: Το ευρώ κινδυνεύει εάν η Ευρώπη χωριστεί στο προσφυγικό
REUTERS/ KAI PFAFFENBACH

Η διαμάχη της Ευρώπης στο προσφυγικό απειλεί το ευρώ, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, ανεβάζοντας τους κινδύνους, καθώς οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ετοιμάζονται για την νέα επείγουσα συνάντηση για να ανακόψουν την κρίση.

“Εάν χωριστούμε σε μικρές χώρες και πάλι, ένα κοινό νόμισμα θα είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει”, τόνισε το βράδυ της Δευτέρας σε κομματική συγκέντρωση στην πόλη Φολκμάρσεν, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

“Αυτά που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες, με ορισμένες χώρες να τραβούν τον δικό τους δρόμο εις βάρος μίας άλλης χώρας, όπως η Ελλάδα - αυτός δεν είναι ο ευρωπαϊκός δρόμος”, υπογράμμισε η καγκελάριος.

Με τις χώρες κατά μήκος της λεγόμενης βαλκανικής διαδρομής να εμποδίζουν τους πρόσφυγες να μετακινηθούν βόρεια της Ελλάδας, η Μέρκελ προειδοποίησε άλλες χώρες της ΕΕ να μην επιτρέψουν να υπάρξει ‘χάος’ σε μία χώρα που ήδη “έχει πολλά προβλήματα”, σημειώνει το δημοσίευμα του Bloomberg.

Η Μέρκελ στέλνει μεταξύ άλλων το μήνυμά της στους ψηφοφόρους τριών γερμανικών κρατιδίων, τη Βάδη - Βυρτεμβέργη, τη Ρηνανία - Παλατινάτο και τη Σαξωνία - 'Ανχαλτ , στα οποία θα διεξαχθούν εκλογές στις 13 Μαρτίου. Οι μάχες αυτές θα είναι εν μέρει μία δοκιμασία της προσφυγικής πολιτικής της καγκελαρίου, συνεχίζει το Bloomberg.

Οι ηγέτες των 28 χωρών της ΕΕ σχεδιάζουν να συναντηθούν με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου την ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, σε μία προσπάθεια να ολοκληρώσουν τη συμφωνία για τον περιορισμό του πλήθους των ανθρώπων που διασχίζουν το Αιγαίο για να φθάσουν στην Ελλάδα.

Την ανάγκη κοινής ευρωπαϊκής πορείας στο προσφυγικό, επανέλαβε η κ. Μέρκελ και σε συνέντευξή της στην Suedwest Presse: “Θα ήταν καλύτερα αν όλοι συνολικά φερόμασταν ευρωπαϊκά και δεν αφήναμε απλώς ένα κράτος-μέλος, την Ελλάδα, να σηκώνει το βάρος των αποφάσεων”.

“Στις 7 Μαρτίου είναι μια σημαντική ευκαιρία προκειμένου στον κύκλο των 28 κρατών-μελών της ΕΕ και από κοινού με την Τουρκία να προωθήσουμε την πρακτική εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης ΕΕ-Τουρκίας. Πολλά έχουν ήδη ξεκινήσει, αλλά αναμφίβολα απομένουν πολλά ακόμη να περάσουν από το χαρτί στην πραγματικότητα. Έχουμε από κοινού την ευκαιρία να προστατεύσουμε αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορα και να περιορίσουμε πραγματικά και μόνιμα την παράνομη μετανάστευση”, σημείωσε και πρόσθεσε το ρόλο κλειδί που έχει αναλάβει η Τουρκία.

Σχετικά με το τι θα συμβεί αν την Δευτέρα δεν υπάρξει συμφωνία, η κ. Μέρκελ δηλώνει ότι θεωρεί ενθαρρυντικό το γεγονός ότι “όλα τα 28 κράτη-μέλη θέλουν να παραμείνει ανοιχτός ο χώρος Σένγκεν και η ελευθερία κίνησης”.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις επικρίσεις που έχει δεχτεί στο εσωτερικό της Γερμανίας για την προσέγγισή της στο προσφυγικό, η κ. Μέρκελ εκτιμά ότι έχει ένα μεγάλο μέρος του κόσμου δίπλα της σε ότι αφορά την υποδοχή ανθρώπων που έχουν ανάγκη προστασίας.

“Τι θα πρέπει να σκεφτεί κανείς για την Ευρώπη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αλληλεγγύης, αν δεν δεχόμαστε Σύρους και Ιρακινούς που δεν προσχωρούν στο Ισλαμικό Κράτος αλλά αναζητούν προστασία και νέα ελπίδα; Το πώς θα αντιδράσει αυτή την εποχή η Ευρώπη θα έχει επίσης αντίκτυπο στην μελλοντική συνύπαρξή μας με τον μουσουλμανικό κόσμο”, καταλήγει.