ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διερευνητικές επαφές: Οι τακτικισμοί Ερντογάν και η θέση της κυβέρνησης

Διερευνητικές επαφές: Οι τακτικισμοί Ερντογάν και η θέση της κυβέρνησης
Turkish Presidency via AP. Pool

Με προσοχή παρακολουθεί η Αθήνα της κινήσεις και τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τα τελευταία 24ωρα και αφότου ανακοινώθηκε πως ξεκινούν οι διευρευνητικές επαφές Ελλάδας - Τουρκίας.

Η ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας που επιβεβαίωσε τις παγιωμένες βλέψεις της γειτονικής χώρας προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ζητώντας την αποστρατιωτικοποίησή τους, καταδεικνύει πως βασική επιδίωξη της Άγκυρας είναι να ανοίξει τη «βεντάλια» των θεμάτων κατά τις διερευνητικές επαφές.

Μάλιστα, το Εθνικό Συμβούλιο της Τουρκίας διακήρυξε πως η Τουρκία θα προχωρήσει σε διάλογο εφόσον διασφαλιστεί το μερίδιο της σε πλουτοπαραγωγικές πηγές.

Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πως ο Ερντογάν θα συνεχίσει τους τακτικισμούς, θα προσπαθήσει να περάσει το μήνυμα ότι δεν ευθύνεται η Τουρκία για την κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και φυσικά θα προσπαθήσει να αποφύγει τις κυρώσεις.

Η Αθήνα διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση πως η ατζέντα των διερευνητικών επαφών αφορά στη συζήτηση της βασικής διαφοράς των ελληνοτουρκικών από το 1974 μέχρι σήμερα, δηλαδή τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, και δεν περιλαμβάνει τα θέματα που βάζει στο «τραπέζι» ο Ταγίπ Ερντογάν.

Υπό αυτές τις συνθήκες οι δυο πλευρές θα προσπαθήσουν να βρουν κοινό τόπο, ο οποίος θα αποτελέσει την απαρχή ενός ενδεχόμενου διαλόγου.

Αυτό ακριβώς έσπευσε να ξεκαθαρίσει ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος διευκρίνισε πως δεν πρόκειται για διαπραγματεύσεις αλλά για συζητήσεις που θα καθορίσουν τους κανόνες βάσει των οποίων θα προκύψουν διαπραγματεύσεις.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε πως η συμφωνία για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών αποτελεί ένα θετικό βήμα, επισημαίνοντας ωστόσο ότι χρειάζεται βέβαια συνέχεια και συνέπεια από την τουρκική πλευρά.

«Η συμφωνία αποδεικνύει ότι η προσέγγιση της κυβέρνησης σε επιχειρησιακό και διπλωματικό επίπεδο απέδωσε. Γιατί: Από την πρώτη στιγμή η Κυβέρνηση κατέστησε σαφές ότι είναι έτοιμη για διάλογο, όχι, όμως, υπό καθεστώς απειλών και εκβιασμών», τόνισε ο κ. Πέτσας.

Αναφορικά με τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, τα νέα δεδομένα αποδυναμώνουν μια τέτοια εξέλιξη, ωστόσο η Αθήνα θα πιέσει να υπάρξει ένας κατάλογος κυρώσεων που θα ενεργοποιούνται αυτόματα κάθε φορά που η Άγκυρα παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα άλλης χώρας.

Ωστόσο, η Γερμανία απορρίπτει τις κυρώσεις, με τον εκπρόσωπο της καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ να δηλώνει ότι η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. θα εκφράσει την αλληλεγγύη της στην Κύπρο και την Ελλάδα, ωστόσο η γερμανική κυβέρνηση θα επιδιώξει να αποτρέψει στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας.

Πάντως και εντός της Γερμανίας υπάρχουν φωνές που επικρίνουν τη στάση της Άνγκελα Μέρκελ απέναντι στην Τουρκία.

Μία από τις έγκριτες δεξαμενές σκέψεις της Γερμανίας, η Γερμανική Εταιρεία Εξωτερικής Πολιτικής (DGAP), με άρθρο του Προέδρου της Dr. Thomas Enders επισημαίνει τα εξής:

«Η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει καταλάβει ακόμα ότι η πολιτική του κατευνασμού απέναντι στον Τούρκο Πρόεδρο δεν λειτουργεί» τονίζει χαρακτηριστικά.

Και προσθέτει:

«Αν προφανώς δεν πρόκειται να υπάρξουν σκέψεις ούτε καν για οικονομικές κυρώσεις κατά του Ερντογάν, τότε πού έχει η ΕΕ δυνατότητα επιρροής, ώστε να αποτρέψει τον Τούρκο Πρόεδρο από την επιθετική γραμμή του στο Αιγαίο και αλλού;».