ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βρούτσης στο CNN Greece: Μέχρι τέλος Οκτωβρίου τα αναδρομικά – Προς παράταση το «Συν-Εργασία»

CNN Greece

Την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση για την καταβολή των αναδρομικών 11 μηνών στους δημοσίους υπαλλήλους δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης σε συνέντευξή του CNN Greece, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως τα ποσά θα καταβληθούν μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου.

«Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου θα πληρωθούν σε μια δόση τα αναδρομικά σε 1 εκατομμύριο συνταξιούχους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ, με ρήτρα ακατάσχετου», ανέφερε ο υπουργός Εργασίας.

Σημείωσε ότι, τον Δεκέμβριο, θα ακολουθήσει το δεύτερο «κύμα» αναδρομικών.

Όπως είπε, τον Δεκέμβριο, θα καταβληθούν 14 μηνών αναδρομικά κύριων συντάξεων σε όσους έχουν συμπληρώσει 30 έτη και πάνω εργασιακού βίου.

«Με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση 4670/2020, αλλάξαμε τα χαρακτηριστικά του ασφαλιστικού και το κάναμε ανταποδοτικό. Επίσης, καλλιεργούμε την ασφαλιστική συνείδηση σε όλους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τα κατηργημένα Δώρα και τη μείωση στις επικουρικές, ο κ. Βρούτσης υπογράμμισε πως οι υποχρεώσεις της κυβέρνησης σταματούν στα αναδρομικά των κύριων συντάξεων.

Αναφορικά με την τηλεργασία, ο υπουργός Εργασίας διαβεβαίωσε ότι δεν μεταβάλλονται ούτε η σύμβαση εργασίας ούτε ο μισθός.

Όπως διευκρίνισε, το μέτρο θα λειτουργήσει από τις 21 Σεπτεμβρίου έως και τις 4 Οκτωβρίου και θα αφορά στο 40% των εργαζομένων στις ιδιωτικές επιχειρήσεις και στο Δημόσιο.

Ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι στη μεγάλη μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας, που θα γίνει τον Οκτώβριο, υπάρχει ένα ειδικό κεφάλαιο για την εξ αποστάσεως εργασία, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει ένα υγιές και σαφές περιβάλλον.

Ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε επίσης τη σημασία του προγράμματος για τη δημιουργία 100.000 νέων θέσεων εργασίας και της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών.

Όπως είπε, το εν λόγω πρόγραμμα ξεκινάει από την 1η Οκτωβρίου και θα καλύπτονται πλήρως από το κράτος οι ασφαλιστικές εισφορές και εργοδότη και εργαζομένου.

Το πρόγραμμα, προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ, θα έχει διάρκεια έξι μήνες.

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, οι επιχειρήσεις πρέπει να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων με αυτόν που έχουν σήμερα επιπρόσθετα με όσους προσλάβουν, ενώ οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, πρέπει να είναι ασφαλιστικά και φορολογικά ενήμερες και, αν χρωστούν, πρέπει να έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους.

Για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση ο κ. Βρούτσης σημείωσε πως συνοδεύτηκε από αναλογιστική μελέτη, αλλά και από τη μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών για την επάρκεια των συντάξεων.

Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι η δημιουργία του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), μέσα από την οργανωτική και διοικητική ενοποίηση όλων των φορέων απονομής συντάξεων, είναι γεγονός.

Κατ' αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, επιτυγχάνεται οργανωτική και διοικητική ενοποίηση όλων των Ταμείων, με τη διατήρηση, όμως, της λογιστικής αυτοτέλειας των επιμέρους κλάδων κύριας σύνταξης, επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχής.

Υπογράμμισε δε, τη σημασία της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ, με κορυφαία μεταρρύθμιση την ψηφιακή σύνταξη «ΑΤΛΑΣ».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Βρούτσης δήλωσε ότι το ασφαλιστικό πλαίσιο για τους μισθωτούς, τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες, χαρακτηρίζεται από απλότητα, ανταποδοτικότητα, ελκυστικότητα και βιωσιμότητα, ενώ υπάρχει ειδική μέριμνα για τους νέους ασφαλισμένους και ευνοϊκές διατάξεις για τους απασχολούμενους στον πρωτογενή τομέα.

Ο υπουργός Εργασίας συμπλήρωσε ότι, με τη νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση, επανορθώνονται «οι αδικίες του νόμου Κατρούγκαλου - ΣΥΡΙΖΑ στις κύριες και στις επικουρικές συντάξεις».

Πλέον, όπως σημείωσε:

«Το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας ενθαρρύνει την ανάπτυξη της οικονομίας, εγγυάται την παροχή συντάξεων στις επόμενες γενιές, συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός καθολικού συστήματος δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, που καλλιεργεί την ασφαλιστική συνείδηση, εμπεδώνει τα αισθήματα ασφάλειας και εμπιστοσύνης στο ασφαλιστικό σύστημα σε εργαζόμενους και συνταξιούχους, “αγκαλιάζει” όλους τους πολίτες χωρίς διακρίσεις, διασφαλίζει τους αδύναμους και είναι ανταποδοτικό για όσους συνεισφέρουν με πολλά έτη εργασίας στο ασφαλιστικό σύστημα».

«Το ασφαλιστικό μας σύστημα είναι βιώσιμο, στέρεο, καμία σύνταξη δεν κινδυνεύει» ανέφερε ο κ. Βρούτσης.

Σε ό,τι αφορά στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών δήλωσε: «H μείωση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών, που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για το 2021 για τον ιδιωτικό τομέα, συνυπολογίζοντας και την ήδη εφαρμοσθείσα μείωση των 0,90 ποσοστιαίων μονάδων από το β’ εξάμηνο του 2020, μειώνει συνολικά κατά 3,90 ποσοστιαίες μονάδες τις ασφαλιστικές εισφορές

Και προσέθεσε:

«Η μείωση του μη μισθολογικού κόστους αποτελεί μία ακόμα προεκλογική μας δέσμευση, που γίνεται πραγματικότητα, αλλά, παράλληλα, συνιστά την πιο ρεαλιστική και αποτελεσματική πολιτική για την ενίσχυση της απασχόλησης, την ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, ενώ θα συμβάλει καίρια στην αποκλιμάκωση της ανεργίας».

Ο υπουργός Εργασίας ανέλυσε και το χρονοδιάγραμμα - ορόσημο για να υποβληθεί η αίτηση για συνταξιοδότηση στο ψηφιακό σύστημα Άτλας.

«Με ρωτούν πολλοί πότε συμφέρει να πάρουν σύνταξη» είπε ο υπουργός.

«Τον Μάρτιο του 2021 θα δοθούν συντάξεις αναπηρίας και γιατρών. Το Νοέμβριο του 2021 συντάξεις ιδιωτικού, δημοσίου τομέα μισθωτοί και μηχανικοί και τον Δεκέμβριο του 2021 οι μισθωτοί, δικηγόροι, νομικοί και δημοσιογράφοι. Συμφέρει λοιπόν κάποιος να κάνει αίτηση όταν θα μπει σε λειτουργία το σύστημα Άτλας, δεν είναι κάτι που συστήνω, ο καθένας αποφασίζει πότε θα υποβάλλει αίτηση. Αλλά εάν δεν θέλει να ταλαιπωρηθεί, μπορεί όμως να κάνει αίτηση ακριβώς την στιγμή που θα λειτουργεί αυτόματα και ψηφιακά ώστε να βγει η σύνταξη σε ένα δευτερόλεπτο», υπογράμμισε.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στα μέτρα στήριξης, ο κ. Βρούτσης σημείωσε πως οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης στην αγορά εργασίας υπέρ των εργαζομένων και των ανέργων συνεχίζονται και θα διευρυνθούν, όσο χρειαστεί, ενώ άφησε ανοιχτό παράθυρο για παράταση του προγράμματος «Συν-Εργασία» και μετά το τέλος του 2021.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης