ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γκρέγκορ Γκίζι στο CNN Greece: Διαμεσολάβηση δεν σημαίνει ουδετερότητα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

Γκρέγκορ Γκίζι στο CNN Greece: Διαμεσολάβηση δεν σημαίνει ουδετερότητα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

To CNN Greece συνομίλησε με τον Γκρέγκορ Γκίζι, πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Γερμανίας–Ελλάδας του Γερμανικού Κοινοβουλίου.

Ο βουλευτής του Die Linke και πρώην πρόεδρος του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς επισκέφτηκε τη χώρα μας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του στην κοινοβουλευτική επιτροπή.

Ο κ. Γκίζι εξέφρασε την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα απέναντι στη Τουρκία, λέγοντας μάλιστα ότι δεν πρέπει να κρατιούνται ίσες αποστάσεις, δεδομένου ότι η Τουρκία φέρει την ευθύνη της κλιμάκωσης.

Για το ζήτημα των ευρωπαϊκών κυρώσεων υποστήριξε ότι:

«Νομίζω ότι πρέπει να γίνει μια τέτοια οικονομική προσφορά στον Ερντογάν που θα τον βοηθήσει να επιλύσει τα μεγάλα οικονομικά προβλήματά του. Από την άλλη πρέπει να υπάρξει η απειλή κυρώσεων σε περίπτωση που ο Ερντογάν δεν θέλει να συμμορφωθεί, δηλαδή να αναγνωρίσει το Δίκαιο της θάλασσας, να αναγνωρίσει την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, να μην κάνει παράνομες συμφωνίες με τη Λιβύη και να σταματήσει τις προκλήσεις».

Υπογράμμισε ότι απέναντι στην Τουρκία η Ευρώπη χρειάζεται ισχυρό καρότο αλλά και ισχυρό μαστίγιο. Ζήτησε επίσης την απαγόρευση πώλησης γερμανικών όπλων στην Τουρκία.

Για το προσφυγικό επισήμανε ότι οι συνθήκες στο Καρά Τεπέ.

Υπογράμμισε ακόμα ότι η Γερμανία και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να αναλάβουν μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης και ζήτησε να αλλάξει η Συνθήκη Δουβλίνο 2.

Συγκεκριμένα, είπε:

«Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να αλλάξει η διαδικασία του Δουβλίνου 2. Σε αντίθετη περίπτωση το βασικό βάρος θα το φέρουν η Ιταλία και η Ελλάδα. Γιατί η εξέταση των αιτημάτων ασύλου δεν μπορεί να γίνεται σε άλλες χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ολλανδία. Γιατί πρέπει και αυτό να περνάει από την Ελλάδα; Μπορεί η απάντηση να είναι μόνο η γεωγραφική θέση αυτών των δύο χωρών;».

Αναλυτικά η συνέντευξη του Γκέγκορ Γκίζι στο CNN Greece:

-Ποιος είναι ο σκοπός της επίσκεψής σας στην Ελλάδα;

-Ο Έλληνας πρέσβης στο Βερολίνο μου ζήτησε να επισκεφτώ την Ελλάδα. Ήθελε να επισκεφτώ το Καστελόριζο για να εκφράσω την αλληλεγγύη του γερμανικού λαού αλλά και τη δική μου στην Ελλάδα απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις. Μου το ζήτησε εκ μέρους του υπουργού Εξωτερικών. Ζήτησα, ωστόσο, εφόσον θα επισκεπτόμουν την Ελλάδα, να περάσω και από τη Μυτιλήνη για να δω την κατεστραμμένη προσφυγική δομή της Μόριας, καθώς και την καινούργια που δημιουργήθηκε.

Σκοπός μου είναι να πω στη γερμανική κυβέρνηση ότι το προσφυγικό δεν μπορεί να είναι υπόθεση της Ελλάδας και κάποιων νησιών, αλλά ολόκληρης της Ευρώπης.

Ήδη δημοσιογράφοι των γερμανικών Media μού ζήτησαν συνεντεύξεις τις οποίες και έδωσα. Στην Αθήνα συναντήθηκα με τον κ. Δένδια, τον κ. Τασούλα, τον κ. Ρουσόπουλο, πρόεδρο της κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Γερμανίας, και τον Αλέξη Τσίπρα.

Η αλληλεγγύη της Γερμανίας

-Επειδή είστε εδώ ως εκπρόσωπος (ως ένα βαθμό) του γερμανικού κράτους, θα ήθελα να σας μεταφέρω τη κριτική που γίνεται στην Ελλάδα για τη Γερμανία. Υποστηρίζεται λοιπόν ότι η Γερμανία ως διαμεσολαβήτρια, κρατάει ίσες αποστάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, δεν δίνει δηλαδή αποφασιστική στήριξη στην Ελλάδα.

-Παρά τα όσα λέγονται και γράφονται, μετά από παράκληση του Γερανού πρέσβη στην Αθήνα, σας λέω ότι ολόκληρος ο γερμανικός λαός και η γερμανική κυβέρνησης είναι αλληλέγγυοι προς την Ελλάδα. Και για να το λέει ο επιτετραμμένος της γερμανικής κυβέρνησης, έτσι θα είναι. Ωστόσο, η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί τον ρόλο του διαμεσολαβητή. Η ελληνική πλευρά δεν είναι αισιόδοξη για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων. Σε αυτήν την περίπτωση της αποτυχίας, θέλει να οδηγηθούν τα πράγματα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, πράγμα όμως που δεν μπορεί να συμβεί χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Τουρκίας. Δεδομένου ότι η τουρκική πλευρά ανησυχεί ότι τα αποτελέσματα της Χάγης δεν θα είναι θετικά για αυτή, μπορεί να μη θελήσει την προσφυγή.

Οι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης μου είπαν ότι επιθυμούν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να απειλήσει με κυρώσεις την Τουρκία. Από την άλλη ο Γερμανός πρέσβης στην Ελλάδα είπε πως δήλωσε ότι πρέπει να εφαρμοστεί η τακτική του μαστίγιου και του καρότου. Μου είπε ακόμα ότι ορισμένα ελληνικά Media αναφέρθηκαν μόνο στο μαστίγιο, ενώ εκείνος θεωρεί εξίσου σημαντικό το καρότο, δηλαδή τα κίνητρα. Κι ο Αλέξης Τσίπρας μου είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει στις συνομιλίες με την Τουρκια, να παρουσιάσει ένα ισχυρό μαστίγιο κι ένα ισχυρό μαστίγιο για να έχει αποτέλεσμα, δεδομένων των μεγάλων οικονομικών προβλημάτων της Άγκυρας.

Φοβάμαι ότι τελικά οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα δείξουν ένα αδύναμο καρότο κι ένα αδύναμο μαστίγιο στην Τουρκία, πράγμα που δεν θα έχει αποτελέσματα.

Οι κυρώσεις

-Εσείς πιστεύετε ότι πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία;

-Νομίζω ότι πρέπει να γίνει μια τέτοια οικονομική προσφορά στον Ερντογάν που θα τον βοηθήσει να επιλύσει τα μεγάλα οικονομικά προβλήματά του. Από την άλλη πρέπει να υπάρξει η απειλή κυρώσεων σε περίπτωση που ο Ερντογάν δεν θέλει να συμμορφωθεί, δηλαδή να αναγνωρίσει το Δίκαιο της θάλασσας, να αναγνωρίσει την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, να μην κάνει παράνομες συμφωνίες με τη Λιβύη και να σταματήσει τις προκλήσεις.

Απαγόρευση πώλησης όπλων

-Η Γερμανία από τη μια μεριά μιλάει συνεχώς για ειρηνικό διάλογο και αναλαμβάνει ρόλο διαμεσολαβητή. Από την άλλη, πουλάει όπλα και στις δύο πλευρές, κερδίζοντας χρήματα από την αντιπαράθεση, και αυξάνοντας τα καταστροφικά αποτελέσματα μιας ενδεχόμενης σύγκρουσης. Δεν τίθεται ζήτημα ειλικρίνειας της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής;

-Πάντα στην πολιτική υπάρχουν αντιφάσεις.

Η θέση του δικού μου κόμματος (Die Like – Η Αριστερά) είναι υπέρ της απαγόρευσης των εξαγωγών όπλων. Δεν πουλάμε όπλα μόνο όπλα στην Τουρκία αλλά και στη Σαουδική Αραβία η οποία εμπλέκεται άμεσα στον πόλεμο της Υεμένης. Από ηθικής σκοπιάς, το θεωρούμε απαράδεκτο.

Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση το βλέπει διαφορετικά. Μάλιστα τον τελευταίο χρόνο πουλήθηκαν περισσότερα όπλα από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια. Μπορεί κανείς να αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο, αλλά δεν μπορεί να μένει ουδέτερος γιατί είναι η μία πλευρά που δημιουργεί τα προβλήματα. Η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία με τη Λιβύη, αγνοώντας την Κύπρο και παραβιάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Ασφαλώς η Τουρκία έχει δικαίωμα στη υφαλοκρηπίδα. Λέει όμως ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, παρά την περί του αντιθέτου πρόβλεψη του Διεθνούς Δικαίου για τα κατοικημένα νησιά. Ακριβώς επειδή είμαι πολιτικός της αντιπολίτευσης, έχω διαφορετική άποψη από την κυβέρνηση. Στο εξωτερικό παρουσιάζω τη θέση μου πιο ήπια, αλλά στο εσωτερικό ασκώ δριμεία κριτική.

Το προσφυγικό

-Επισκεφτήκατε τη Μόρια και το Καρά Τεπέ. Θέλω να σα ρωτήσω τι είδατε και τι σκεφτήκατε, όχι μόνο ως πολιτικός αλλά και ως άνθρωπος. Τι πρέπει να γίνει με το προσφυγικό;

-Θα σας πως με απόλυτη ειλικρίνεια. Θα μπορούσα να ζήσω στη Μόρια δύο ή τρεις μήνες. Αλλά δύο ή τρία χρόνια; Αυτό είναι απαράδεκτο για οποιονδήποτε άνθρωπο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μιλάμε για ανθρώπους. Επισκέφτηκα και τη νέα δομή. Είναι αξιοσημείωτο ότι φτιάχτηκε σε 9 μέρες. Αλλά είδα πάρα πολύ συρματόπλεγμα γύρω γύρω. Δεν πρόκειται για φυλακισμένους. Για πρόσφυγες πρόκειται. Δεν υπάρχουν νιπτήρες και ντους, οπότε οι άνθρωποι μπορούν πλυθούν και να πλύνουν τα ρούχα τους στη θάλασσα. Η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι είναι εφικτό η διαδικασία του ασύλου να τελειώνει σε 6 μήνες.

Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να αλλάξει η διαδικασία του Δουβλίνου 2. Σε αντίθετη περίπτωση το βασικό βάρος θα το φέρουν η Ιταλία και η Ελλάδα. Γιατί η εξέταση των αιτημάτων ασύλου δεν μπορεί να γίνεται σε άλλες χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ολλανδία. Γιατί πρέπει και αυτό να περνάει από την Ελλάδα; Μπορεί η απάντηση να είναι μόνο η γεωγραφική θέση αυτών των δύο χωρών;

Η γερμανική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να δεχτεί 1553 πρόσφυγες. Αυτό δεν αρκεί. Θα συγκεντρώσω τις διαθεσιμότητες από όλους τους δήμους της Γερμανίας που διατίθενται να αναλάβουν τη φιλοξενία προσφύγων με έξοδα του προϋπολογισμού τους, όχι της κυβέρνησης. Σε πρώτη φάση θα προσπαθήσω να πείσω τον υπουργό Εσωτερικών Ζεεχόφερ να δεχτεί αυτούς τους πρόσφυγες αφού δεν θα του κοστίσει τίποτα και οι δήμοι είναι διατεθειμένοι να ενσωματώσουν αυτούς τους πρόσφυγες στην αγορά εργασίας. Πρέπει λοιπόν να πει ναι, ανεξαρτήτως τι θα κάνουν άλλες χώρες. Αναγνωρίζω ότι έχει δίκιο ότι πρόκειται για ευρωπαϊκό ζήτημα. Αλλά αυτό δεν τον εμποδίζει να δεχτεί τους πρόσφυγες.