ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανακοίνωση - γρίφος της αμερικανικής πρεσβείας στην Άγκυρα για τα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας - Κύπρου

Ανακοίνωση - γρίφος της αμερικανικής πρεσβείας στην Άγκυρα για τα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας - Κύπρου
Η αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα AP Photo/Burhan Ozbilici

Σε μια «περίεργη» ανακοίνωση – παρέμβαση προχώρησε τη Δευτέρα η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα, η οποία αναφέρεται σε «αμφισβητούμενες θαλάσσιες περιοχές» Ελλάδας και Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, με κείμενο που ανάρτησε στο Twitter, η αμερικανική πρεσβεία στην Τουρκία υποστηρίζει ότι ο Χάρτης της Σεβίλλης δεν συνιστά νομικό έγγραφο και συνεπώς δεν έχει δεσμευτική νομική ισχύ για τον καθορισμό των θαλασσίων συνόρων μεταξύ κρατών.

Στην ανάρτησή της, εξάλλου, η πρεσβεία σημειώνει πως ούτε και η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί αυτόν τον χάρτη ως δεσμευτικό νομικό έγγραφο.

Προστίθεται, μάλιστα, ότι είναι στο χέρι των εμπλεκόμενων κρατών να λύνουν, στη βάση του διεθνούς δικαίου, τις διαφωνίες τους για τα θαλάσσια σύνορα.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν σθεναρά τον καλόπιστο διάλογο και τις διαπραγματεύσεις και ενθαρρύνουν Ελλάδα και Τουρκία να ξαναρχίσουν τις διερευνητικές συνομιλίες το συντομότερο δυνατό», καταλήγει η ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου έγινε στη βάση του χάρτη της Σεβίλλης.

Η ανακοίνωση, η οποία δίνει «πάτημα» στην Τουρκία για πανηγυρισμούς, κρίνεται ως περίεργη ενόψει της διαφαινόμενης έναρξης του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών.

Ποιος είναι ο χάρτης

Σημειώνεται ότι ο Χάρτης της Σεβίλλης δημιουργήθηκε όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε από το Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης να απεικονίσει τις ΑΟΖ των ευρωπαϊκών κρατών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982.

Συνηθίζεται να αποκαλείται και Χάρτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εκπονήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και σε αυτόν καταγράφεται η σύνδεση ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ.

Καθορίζονται, δηλαδή, τα μέγιστα όρια για την Ελλάδα και την Κύπρο, χρησιμοποιώντας την ακτή κάθε κατοικημένου ελληνικού νησιού – ανεξαρτήτως του μεγέθους του και της εγγύτητάς του στις τουρκικές ακτές.

Η Τουρκία δεν δέχεται αυτόν τον χάρτη, κρίνοντας ότι τέτοιες οριοθετήσεις είναι άδικες.