Μηταράκης: Οι εμπρηστές της Μόριας θα εκτίσουν ποινή και θα απελαθούν - Καταγγελία για ΣΥΡΙΖΑ
Ανανεώθηκε:
«Η Μόρια τελείωσε». Το μήνυμα αυτό θέλησε να στείλει από το βήμα της Βουλής ο Νότης Μηταράκης και αναφερόμενος στον πρόσφατο εμπρησμό της επεσήμανε ότι οι υπαίτιοι θα απελαθούν αφού λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη.
«Θα λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους στην ελληνική Δικαιοσύνη, θα εκτίσουν τις ποινές τους και φυσικά θα απελαθούν», είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου ενημερώνοντας την αρμόδια επιτροπή για τις εξελίξεις στο προσφυγικό/μεταναστευτικό και τις δράσεις του υπουργείου. «Πλέον η Μόρια τελείωσε. Έχουμε την ευκαιρία να χτίσουμε κάτι καλό από το μηδέν», ανέφερε για να διευκρινίσει ότι η κατασκευή της νέας μόνιμης δομής θα ξεκινήσει άμεσα.
Στην παρέμβασή του επέκρινε την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτική της και κατήγγειλε ότι επί ημερών της «εκδόθηκε θετική απόφαση ασύλου, σε τελεσίδικα καταδικασμένο για κακούργημα, για διακίνηση ανθρώπων». Επεσήμανε μάλιστα, ότι για την υπόθεση αυτή διέταξε πρόσφατα Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ).
«Επί των ημερών σας, εσκεμμένα, δημιουργήσατε συνθήκες συμφόρησης στα νησιά και στην ηπειρωτική Ελλάδα, γεμίσατε την Ελλάδα δομές, δίνατε ατέρμονα επιδόματα και στέγαση, κάνατε την χώρα μας θελκτικό προορισμό για μετανάστες», υπογράμμισε.
Χαρακτήρισε «εθνικό θέμα» το προσφυγικό/μεταναστευτικό και τόνισε πως στόχος της κυβέρνησης είναι αφενός η ουσιαστική μείωση των μεταναστευτικών ροών και αφετέρου ο δραστικός περιορισμός των επιπτώσεων στις τοπικές κοινωνίες. «Η Ελλάδα εφαρμόζει μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική», είπε και σημείωσε πως η αποσυμφόρηση των νησιών θα γίνει με ομαλό και οργανωμένο τρόπο, «που δεν θα λαμβάνει χώρα λόγω της τεχνητής πίεσης ορισμένων καλοθελητών, και δεν θα καλλιεργεί λανθασμένες προσδοκίες και ομάδες υποψήφιων εμπρηστών στα νησιά μας».
«Αντιμετωπίσαμε εργαλειοποίηση του μετανατευτικού, μειώσαμε δραστικά τις ροές, σχεδόν μηδενίστηκαν», υποστήριξε και αφού έκανε λόγο για ανικανότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έδωσε στοιχεία για τη διαχείριση του ζητήματος που χαρακτήρισε «εθνικό θέμα».
«Από τον Ιανουάριο, η αποσυμφόρηση των νησιών βρίσκεται εν εξελίξει. Μειώθηκαν οι διαμένοντες στα ΚΥΤ κατά 38%. Οι μεταφορές προς την ενδοχώρα το τρίμηνο Ιουνίου, Ιουλίου Αυγούστου του 2020 σημείωσαν αύξηση κατά 534% σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019. Από την αρχή του έτους έχουν μεταφερθεί από τα νησιά προς τις δομές της ηπειρωτικής Ελλάδας 25 χιλιάδες άτομα. Στη Λέσβο μόνο μεταφέρθηκαν φέτος 14.000 άτομα», ανέφερε και πρόσθεσε:
- Σάμος μεταναστευτικό 2020: αφίξεις 1.267 και αναχωρήσεις 3.668, ενώ το 2019 αφίξεις 6.812 και αναχωρήσεις 3.731.
- Μυτιλήνη μεταναστευτικό 2020: αφίξεις 4.155 και αναχωρήσεις 13.605, ενώ το 2019 αφίξεις 16.159 και αναχωρήσεις 5.281.
- Χίος μεταναστευτικό 2020: αφίξεις 866 και αναχωρήσεις 3.263, ενώ το 2019 αφίξεις 4.486 και αναχωρήσεις 1.494
«Η χώρα μας ανακτά τον έλεγχο του Μεταναστευτικού. Μετά από 4,5 χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ», είπε.
Σε ό,τι αφορά στα ασυνόδευτα παιδιά, ανέφερε πως ήδη στα ΚΥΤ έχει μειωθεί δραστικά ο αριθμός τους, καθώς από το Νοέμβριο του 2019 έχει καταγραφεί μείωση ύψους 80,53%. «Από 1.746 παιδιά έχουν απομείνει σε ΚΥΤ μόλις 340. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 11 κράτη-μέλη της Ε.Ε. και στόχος είναι η μεταφορά χιλίων εξακοσίων (1600) παιδιών», σημείωσε και πρόσθεσε πως πέρα από το πρόγραμμα πολλές άλλες χώρες εξέφρασαν την επιθυμία να υποδεχθούν ανηλίκους αλλά και οικογένειες αιτούντων άσυλο και προσφύγων από την Ελλάδα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, φέτος στο τρίμηνο του καλοκαιριού καταγράφηκε μείωση κατά 89% των ροών, καθώς πέρσι στο διάστημα Ιουνίου – Αυγούστου οι αφίξεις ήταν 18.519 και φέτος αφίχθησαν μόνο 2.076 άτομα. Συνολικά, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Αύγουστο οι μεταναστευτικές ροές έχουν περιοριστεί κατά 65%. Το 2017, μπήκαν 16.360, το 2018 26.694, το 2019 32. 853. Φέτος, έφτασαν στη χώρα μας 11.492 άτομα.
«Η χώρα μας έχει σύνορα και αποδεικνύει, πλέον, ότι γνωρίζει και πως να τα φυλάει. Φύλαξη συνόρων η οποία πραγματοποιείται σε εφαρμογή και σε απόλυτο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου», είπε.
Αποφάσεις ασύλου
Το τρίμηνο Ιουνίου – Ιουλίου - Αυγούστου 2020, οι αποφάσεις ασύλου πρώτου βαθμού αυξήθηκαν κατά 109% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Σήμερα, εκκρεμούν συνολικά 95.284 αποφάσεις ασύλου, έναντι των 138.653 εκκρεμών αποφάσεων που υπήρχαν τον Δεκέμβριο του 2019. Δηλαδή, μείωση κατά 31,3%.
Απελάσεις
Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη το τελευταίο τρίμηνο, είναι η πρώτη φορά που το ισοζύγιο αποχωρήσεων-αφίξεων στη χώρα φέρει θετικό πρόσημο. «Από τα στοιχεία προκύπτει ότι στο τρίμηνο του καλοκαιριού του 2020 αυξήθηκε κατά 5,4% ο συνολικός αριθμός των αποχωρήσεων που ήταν 2.735 άτομα, σε σύγκριση με τα 2.596 πέρυσι», είπε και πρόσθεσε πως «συνολικά, από την αρχή του έτους, 5.750 άτομα έχουν αποχωρήσει από τη χώρα. Άρα ποσοστό 50% των αφίξεων, ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός, δείχνει εμφανώς την αλλαγή της τάσης».
Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Γιώργος Ψυχογιός υποστήριξε πως το προσφυγικό θέλει οργάνωση και αλληλεγγύη κι όχι δημιουργική λογιστική των αριθμών. Συμπλήρωσε δε, πως ότι παρά τα όσα είπε ο κ. Μηταράκης τα επιδόματα προς τους αιτούντες άσυλο χρηματοδοτούνται από την ΕΕ και επιδίδονται από την Ύπατη Αρμοστεία, ενώ το πρόγραμμα Ήλιος για την Ένταξη είχε θεσμοθετηθεί και αρχίσει να υλοποιείται επί ΣΥΡΙΖΑ. Αρνήθηκε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου ότι το πρόγραμμα Ήλιος ξεκίνησε επί ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης.
Εν τω μεταξύ, με ερώτηση του στη Βουλή ο πρώην υπουργός Γιάννης Μουζάλας καλεί τον Νότη Μηταράκη να απαντήσει εάν διαψεύδει επισήμως πολιτικά απαράδεκτες και ανιστόρητες προτάσεις στελεχών του ευρύτερου χώρου της Δεξιάς για κλειστές δομές σε ξερονήσια και αν δεσμεύεται για τη μη υλοποίηση τους.