ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός: Το δίλημμα για γενικά ή τοπικά lockdown στην Αττική

Κορωνοϊός: Το δίλημμα για γενικά ή τοπικά lockdown στην Αττική
Φωτογραφία αρχείου ΙΝΤΙΜΕ

Καλπάζει ο κορωνοϊός στη χώρα μας, και το «φάντασμα» του lockdown για την Αττική καραδοκεί. Κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού και πλέον όλα είναι ανοιχτά για να ανακοπεί η διασπορά του ιού στη χώρα.

Την Παρασκευή ανακοινώθηκαν 339 νέα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων τα 164 εντοπίστηκαν στην Αττική, ενώ οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 71.

Αναφορικά με την Αττική, παραμένει πρωταθλήτρια σε επίπεδο κρουσμάτων κορωνοϊού και εάν επιδεινωθεί η εικόνα, τότε δεν θα αποφευχθεί το lockdown. Αυτό που δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα είναι αν επιβληθεί γενικό lockdown ή θα είναι τοπικού χαρακτήρα και θα αφορά τους δήμους με το περισσότερα κρούσματα. Ωστόσο φαίνεται πως δεν υπάρχει ομοφωνία στην εφαρμογή οριζόντιων μέτρων σε Δήμους της Αττικής.

Πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στις δημόσιες τοποθετήσεις του έχει επισημάνει πως «πάντα μέσα στις επιλογές μας είναι η επιβολή τοπικών 'lockdown' προκειμένου για την περιφρούρηση-περιχαράκωση κρουσμάτων σε τοπικό επίπεδο και την ιχνηλάτησή τους».

Αλλά και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας έχει δηλώσει πως είναι προφανές ότι δεν μπορούν να ληφθούν αλόγιστα οριζόντια μέτρα για όλη την Περιφέρεια Αττικής και ότι ο ΕΟΔΥ αναλύει τα στοιχεία και έρχεται η Πολιτική Προστασία και εφαρμόζει πιο τοπικά μέτρα ανάλογα με το σημείο στο οποίο υπάρχει έξαρση. «Επιδημιολογικά ο ΕΟΔΥ και οι επιστήμονές μας αναλύουν τα στοιχεία και έρχεται η Πολιτική Προστασία και εφαρμόζει πιο τοπικά μέτρα ανάλογα με το σημείο στο οποίο υπάρχει έξαρση. Βλέπω, λοιπόν, ότι σιγά-σιγά διαμορφώνεται αυτή η εικόνα επιστημονικά, να μπορούμε να παρέμβουμε πιο τοπικά, σε επίπεδο Δήμων, με οριζόντια μέτρα ή με κάποια συγκεκριμένα μέτρα έτσι ώστε να περιορίσουμε ενδεχομένως μία τοπική συρροή ή μία έξαρση», είχε υποστηρίξει ο κ. Κικίλιας.

Σε άλλο μήκος κύματος ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος διέψευσε τα σενάρια περί τοπικών lockdown σε επίπεδο δήμων, λέγοντας ότι η ανθρωπογεωγραφία και όχι μόνο, των μητροπολιτικών περιοχών, άρα και της Αττικής, δεν επιτρέπει τη λήψη κάθετων μέτρων ανά Δήμο. «Πουθενά σε παγκόσμια πρακτική δεν υπάρχουν πρωτόκολλα, εγχειρίδια διαχείρισης κρίσης για κάτι τέτοιο, όσον αφορά υγειονομικούς κινδύνους», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά η έννοια των τοπικών μέτρων στις μητροπολιτικές περιοχές έχει εφαρμογή είτε σε μεγαλύτερες των Δήμων χωροταξικές ενότητες, π.χ. σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας, είτε σε επίπεδο Περιφέρειας.

Μάλιστα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας είχε θέσει το ερώτημα τι νόημα έχει για παράδειγμα η επιβολή αυστηρότερων περιορισμών στα καταστήματα εστίασης σε έναν Δήμο, όταν οι πολίτες-πελάτες μπορούν να πάνε στους όμορους δήμους ή η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους σε έναν Δήμο όταν υπάρχουν δρόμοι που είναι κοινοί για δυο ή περισσότερους Δήμους και οι δημότες ούτως ή άλλως κινούνται από Δήμο σε Δήμο;

Όμως υπάρχουν ειδικοί που αντικρούουν τα παραπάνω επιχειρήματα του κ. Χαρδαλιά και φέρνουν ως παράδειγμα τα τοπικά μέτρα που εφαρμόστηκαν στην κοινότητα του Εχίνου του Δήμου Μύκης, τα οποία μάλιστα είχαν και θετικά αποτελέσματα. Και αναρωτιούνται γιατί κάτι τέτοιο δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε δήμους της Αττικής με επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο. Οι υποστηρικτές των τοπικών lockdown επίσης θέτουν το ερώτημα για τη χρησιμότητα των μοντέλων που τρέχει η Πολιτική Προστασία και τα οποία αξιολογούν την εξέλιξη της πανδημίας σε κάθε δήμο ξεχωριστά.

Και δεν πρέπει να θεωρείται τυχαία η αναφορά της καθηγήτριας παθολογίας ΕΚΠΑ Ελένης Γιαμαρέλλου πως υπάρχουν διαφόρων ειδών lockdown. Τοπικά, ηλικιακά, μετακίνηση με τη χρήση sms. «Δεν θέλουμε γενικευμένο lockdown, ούτε να καταρρεύσει το σύστημα υγείας», τόνισε.