ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εν αναμονή νέας τηλεφωνικής επικοινωνίας Μητσοτάκη - Μέρκελ

AP Photo / Michael Sohn

Το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα και οι εκρηκτικές συνθήκες που επικρατούν στη Μυτιλήνη μετά τον εμπρησμό στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Άνγκελα Μέρκελ, που κατά πληροφορίες θα πραγματοποιηθεί εντός της ημέρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις συζητήσεις των δύο ηγετών θα απασχολήσουν - μεταξύ άλλων - και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, εν όψει και της επικείμενης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Αθήνα επιμένει στην πάγια θέση της ότι ο δρόμος των συζητήσεων περνά μέσα από την αποκλιμάκωση της έντασης και των προκλήσεων από πλευράς της Τουρκίας.

Το γεγονός ότι η Άγκυρα απέσυρε το ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis» αποτελεί ένα θετικό βήμα, αλλά σε κάθε περίπτωση η αποκλιμάκωση σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να έχει συνέχεια και συνέπεια.

Από την άλλη πλευρά, η ελληνική κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι στη Σύνοδο Κορυφής της 24ης και 25ης Σεπτεμβρίου η Ε.Ε. θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου.

Σε ό,τι αφορά δε την επιβολή των κυρώσεων, θέση της Αθήνας είναι πως το ζήτημα αυτό επαφίεται στη συμπεριφορά που θα επιδείξει η Τουρκία.

«Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει η Αθήνα

Ειδικότερα, η απόφαση της Τουρκίας να επιστρέψει το Oruc Reis στην Αττάλεια, η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου που θα συζητήσει τις κυρώσεις στη Τουρκία, οι συνεχείς δηλώσεις της κυβέρνησης ότι είναι έτοιμη για διάλογο, καθώς και η ενεργή παρέμβαση της Άνγκελα Μέρκελ δημιουργούν ένα πλαίσιο που μας φέρνει πιο κοντά στον ελληνοτουρκικό διάλογο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον Economist αποκάλυψε ότι έχει ανοίξει ο δίαυλος επικοινωνίας Αθήνας-Άγκυρας. Συγκεκριμένα, είπε:

«Δεν έχω συνομιλήσει με τον κ. Ερντογάν μετά την τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία μας, αλλά σύμβουλοί μας είναι σε επαφή, κάτι που, κατά τη γνώμη μου, είναι σημαντικό. Κι αν συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο έχω πει ξεκάθαρα ότι είμαι ανοιχτός στην έναρξη των διερευνητικών συνομιλιών πολύ σύντομα.»

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι:

«Έχουμε πει κάτι απολύτως ξεκάθαρο από την αρχή: Είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε με την Τουρκία, μέσω διερευνητικών συνομιλιών, για το ένα θέμα, που αφορά την οριοθέτηση των Θαλασσίων Ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Διεξάγονταν συζητήσεις επί σειρά ετών. Σημειώθηκε πρόοδος, όμως ποτέ δεν φτάσαμε σε συμφωνία. Θα πρέπει να συνεχίσουμε αυτές τις συνομιλίες από εκεί που σταμάτησαν τον Μάρτιο του 2016. Και θέλω να είμαι ξεκάθαρος:

Αν δεν φτάσουμε σε συμφωνία είμαστε διατεθειμένοι να φέρουμε το ζήτημα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και θα σεβαστούμε την απόφασή του, η οποία θα βασίζεται σε συνυποσχετικό το οποίο θα υπογράψουμε με την Τουρκία. Θα ζητάμε από το Δικαστήριο να λάβει απόφαση πάνω στο ζήτημα που θα έχουμε θέσει.»

Οι προκλήσεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε για πολλοστή φορά ότι: «Όταν έχουμε μια διαφωνία, δεν επιτρέπεται να γίνονται μονομερείς ενέργειες. Ελπίζω ότι η Τουρκία έχει λάβει αυτό το μήνυμα. Υπάρχει ένα πακέτο πιθανών συνεπειών που θα αντιμετωπίσει η Τουρκία αν συνεχίσει αυτή τη συμπεριφορά.»

Τέλος, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για παράθυρο ευκαιρίας, διαχωρίζοντας με προσεκτικό τρόπο τη σημασία των τουρκικών Navtex που αφορούν την Κύπρο από αυτές που αφορούν την Ελλάδα:

«Με ανησυχεί το γεγονός ότι η Τουρκία εξακολουθεί να εκδίδει Navtex που αφορούν την Κύπρο. Με προβληματίζει διότι τα δικαιώματα της Κύπρου προσιδιάζουν με αυτά της Ελλάδας. Αλλά σε ό,τι αφορά τη διμερή σχέση, πράγματι βλέπω ένα «παράθυρο ευκαιρίας» και ελπίζω ότι και η άλλη πλευρά το βλέπει με τον ίδιο τρόπο.»

Προσωπική υπόθεση της Μέρκελ

Μιλώντας στην Ειδική Διαρκή Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, ο Γερμανός πρέσβης Ερνστ Ράιχελ κατέστησε σαφές ότι ο κυοφορούμενος διάλογος έχει τη σφραγίδα της Άνγκελα Μέρκελ. Ο Κ. Ράιχελ υπογράμμισε ότι:

«Η καγκελάριος θεωρεί ότι είναι προσωπική της υπόθεση να αποφευχθεί η στρατιωτική σύγκρουση, να υπάρξει αποκλιμάκωση και να υπάρξει ειρηνική οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Η καγκελάριος έχει σημειώσει, μέχρι τώρα, κάποια επιτυχία. Το ερευνητικό σκάφος Ορούτς Ρέις, το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, αποσύρθηκε από το Καστελόριζο και, αν τα καταφέρουμε, πολύ σύντομα θα περάσουμε στο επόμενο βήμα που είναι η έναρξη των αποκαλούμενων διερευνητικών επαφών

Προσέθεσε δε ότι:

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανέλαβε αυτόν τον δύσκολο ρόλο -διότι έχει τις καλύτερες προϋποθέσεις για να διαδραματίσει αυτόν τον ρόλο.

Η Γερμανία, κατά τη διάρκεια της προεδρίας της, μπορεί στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να απευθυνθεί στην Τουρκία, με την απειλή των κυρώσεων αλλά και γενικότερα την επιδείνωση της σχέσης της με την ΕΕ. Παράλληλα, η Γερμανία εξακολουθεί να έχει μια πολύ καλή σχέση με την Τουρκία, με την έννοια ότι η Τουρκία τείνει ευήκοον ους σε εμάς, όποτε μιλάμε. Αυτό δεν ισχύει δυστυχώς για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Εμείς δεν είμαστε ουδέτεροι όσον αφορά τις σχέσεις μας με την Τουρκία και την Ελλάδα. Εμείς στηρίζουμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Ως εκ τούτου την κριτική που ασκείται στην Ελλάδα έναντι στη Γερμανία δεν την καταλαβαίνω. Σε τελική ανάλυση είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να έχει έναν διαπραγματευτή, ο οποίος τυχαίνει να έχει και την προεδρία στην ΕΕ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης