ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα «όπλα» της κυβέρνησης για να γυρίσει το παιχνίδι στην οικονομία

ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα «όπλα» και τις εφεδρείες που διαθέτει είναι η κυβέρνηση για να γυρίσει το παιχνίδι στην οικονομία.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με το οικονομικό επιτελείο και από κοινού χαράσσεται η στρατηγική που θα ακολουθηθεί το επόμενο διάστημα, η οποία έχει ως βασικό άξονα τη στήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

Τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά στη διάρκεια της ομιλίας του στη Θεσσαλονίκη αποσκοπούν στο να στηριχθεί η μεσαία τάξη αλλά και οι επιχειρήσεις ώστε να αυξηθεί η κατανάλωση και σταδιακά η οικονομία να επιστρέψει στο δρόμο της ανάκαμψης.

Και μπορεί οι διευκολύνσεις να είναι προσωρινές, ωστόσο η κυβέρνηση «στρώνει» το δρόμο για μόνιμες μειώσεις φόρων και εισφορών.

Για το 2021 βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι ένας ισοσκελισμένος προϋπολογισμός, ο οποίος θα δώσει τη δυνατότητα για επιστροφή σε πλεονάσματα το 2022.

Ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών εκτιμά πως 2020 το πρωτογενές έλλειμμα κινείται στην περιοχή του 6% του ΑΕΠ, ενώ για το 2021 αναμένεται το ΑΕΠ να αυξηθεί σημαντικά.

Ωστόσο, η πίεση που θα υπάρξει στο φόρο εισοδήματος από το 2020, θέτει ως στόχο τη δημοσιονομική ισορροπία.

Αναφορικά με το νέο προϋπολογισμό, αυτός θα περιλαμβάνει τις προβλέψεις του Προγράμματος Σταθερότητας για ανάπτυξη 5,1% τον επόμενο χρόνο, που θα προέλθει από την αύξηση της ιδιωτικής και δημόσιας κατανάλωσης και την υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων.

Παρόλα αυτά, η αβεβαιότητα που δημιουργείται από την εξέλιξη της πανδημίας καθιστά δύσκολη την εξίσωση για την πορεία του ΑΕΠ το 2021, γι’ αυτό και στην κυβέρνηση θέλουν πρώτα να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τη φετινή ύφεση και εν συνεχεία να με μεγαλύτερη ασφάλεια να βάλουν τον «πήχη» της ανάπτυξης για την επόμενη χρονιά.

Ο πρωθυπουργός ποντάρει πολλά στο ευρωπαϊκό πακέτο και θεωρεί πως η σωστή αξιοποίησή του μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική ανάπτυξη την οικονομία.

Γι’ αυτό το λόγο η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για την κατάρτιση του σχεδίου της χώρας που θα αφορά τη χρήση των 32 δισ. ευρώ που της αντιστοιχούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

Το προσχέδιο θα κατατεθεί έως τις 15 Οκτωβρίου και το τελικό σχέδιο κατά το πρώτο τετράμηνο του 2021.

Σημειώνεται ότι η προθεσμία την οποία έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την υποβολή των εθνικών σχεδίων είναι η 30η Απριλίου.

Ο σχεδιασμός του Ταμείου αλλά και της κυβέρνησης προβλέπει δύο βασικούς άξονες δράσεων σε δύο διαφορετικά επίπεδα: τον πράσινο και τον ψηφιακό πυλώνα.

Και οι παρεμβάσεις σ’ αυτά τα δύο μέτωπα θα γίνουν τόσο με επενδύσεις όσο και με μεταρρυθμίσεις.

Ο πρωθυπουργός έχει επισημάνει στην ειδική task force που έχει δημιουργηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου πως όλα θα πρέπει να σχεδιαστούν πολύ εύστοχα και προσεκτικά.

Και αυτό διότι η αναθεώρηση του εθνικού σχεδίου μπορεί να γίνει μία φορά, μετά από ένα χρόνο και ειδικότερα το 2022, οπότε είναι αναγκαίο να αποφευχθούν αστοχίες.

Η ορθή αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων εκτιμάται πως θα δημιουργήσει πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο, ο οποίος θα αποτελέσει την κινητήριο δύναμη για να μπορέσει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε μόνιμες μειώσεις φόρων και εισφορών.

Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά η κυβέρνηση θα υλοποιήσει τους σχεδιασμούς που είχε κάνει πριν ξεσπάσει η επιδημιολογική κρίση, δηλαδή τη μόνιμη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και τη σημαντική μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Επίσης η κυβέρνηση επιθυμεί την περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Σημειώνεται πως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες το 2021 στον ιδιωτικό τομέα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, έρχεται να προστεθεί στην ήδη εφαρμοσθείσα μείωση κατά 0,90 ποσοστιαίες μονάδες από το Β’ εξάμηνο του 2020.

Μειώνονται, έτσι συνολικά οι ασφαλιστικές εισφορές κατά 3,90 ποσοστιαίες μονάδες.
Δηλαδή, το ποσοστό των ασφαλιστικών εισφορών που ήταν 40,56% τον Ιούλιο του 2019, μειώθηκε αρχικά στο 39,66% και με την νέα εξαγγελθείσα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα φτάσει στο 36,66%.

Και αυτό θα έχει σημαντικό όφελος τόσο για τον εργαζόμενο, όσο και για τον εργοδότη.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι η μείωση των εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων για την πλήρη απασχόληση κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες και συγκεκριμένα κατά 2,38 μονάδες για τις επιχειρήσεις και κατά 2,62 μονάδες για τους εργαζομένους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης