ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βερολίνο: Μικρότερο, με ευρωπαϊκές προδιαγραφές και έτοιμο ως τον χειμώνα το νέο ΚΥΤ στη Μυτιλήνη

Βερολίνο: Μικρότερο, με ευρωπαϊκές προδιαγραφές και έτοιμο ως τον χειμώνα το νέο ΚΥΤ στη Μυτιλήνη
AP Photo/Petros Giannakouris

Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες η Μόρια και η τύχη των προσφύγων και μεταναστών που έμεναν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης απασχόλησε, την Τετάρτη, τη γερμανική Βουλή

Για πάνω από μία ώρα ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ απαντούσε σε ερωτήσεις των βουλευτών, αντικρούοντας την κριτική που προερχόταν κυρίως από τους Πράσινους και από το κόμμα «Η Αριστερά» (Die Linke), μεταδίδει η Deutsche Welle.

Τα κόμματα αυτά υποστήριξαν ότι η Γερμανία θα έπρεπε να υποδεχτεί περισσότερους από τους 1.553 πρόσφυγες από τα ελληνικά hot spot. Από την πλευρά του ο Χορστ Ζεεχόφερ επεσήμανε ότι προς το παρόν είναι ο μοναδικός υπουργός Εσωτερικών στην Ευρώπη, που κατέθεσε μια λύση για το πρόβλημα που προέκυψε μετά τον εμπρησμό του ΚΥΤ στη Μόρια. Ακόμη και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις με συμμετοχή των Πρασίνων, όπως στην Αυστρία ή την Φινλανδία, αρνήθηκαν να ακολουθήσουν το γερμανικό παράδειγμα.

Με «ευρωπαϊκές προδιαγραφές» το νέο κέντρο

Ο Χορστ Ζεεχόφερ επαίνεσε την ελληνική κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε στον Έβρο την προσπάθεια της Τουρκίας να αποστείλει πρόσφυγες στην ΕΕ. Στην αποκλιμάκωση της κατάστασης συνέβαλε και η Γερμανία που και σε αυτή την περίπτωση διαδραμάτισε επιτυχώς διαμεσολαβητικό ρόλο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, δήλωσε ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών. Επεσήμανε ότι το Βερολίνο και η Αθήνα συνεργάζονται στενά σε ό,τι αφορά στο προσφυγικό και ότι ο ίδιος σχεδόν καθημερινά επικοινωνεί με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη.

Στη χθεσινή τους επικοινωνία η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησαν και το θέμα ενός νέου κέντρου υποδοχής στο νησί, ενημέρωσε ο κ. Ζεεχόφερ. Ο αριθμός των προσφύγων που θα στεγάζει το νέο κέντρο θα είναι μικρότερος από ό,τι στη Μόρια και η εγκατάσταση θα εκπληρώνει «ευρωπαϊκές προδιαγραφές».

Στη διαχείριση η Κομισιόν θα «διαδραματίζει σημαντικό ρόλο» και θα υπάρχει ελληνική συμμετοχή. Όπως τόνισε «θα κάνουμε το παν για να είναι έτοιμο ως τον χειμώνα». Η Γερμανία, διαβεβαίωσε, θα στηρίξει το εγχείρημα με όλες της τις δυνάμεις. Αυτή η βοήθεια συμπεριλαμβάνει και την αποστολή προσωπικού της γερμανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Προσφύγων (BAMF) το οποίο «διαθέτει μεγάλη πείρα» σε ζητήματα διαδικασιών ασύλου.

Ανάγκη για ευρωπαϊκή συμφωνία

Χωρίς όμως ένα ενιαίο ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου δεν θα υπάρξει βιώσιμη λύση, τόνισε ο κ. Ζεεχόφερ. Το άμεσα ζητούμενο είναι η ΕΕ να καταλήξει σε μια συμφωνία στο προσφυγικό που θα συμπεριλαμβάνει τα εξής βασικά σημεία, σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών: Πρώτον, το ποιος χρήζει διεθνούς προστασίας να αποφασίζεται στα κράτη μέλη που βρίσκονται στα εξώτερικά σύνορα της ΕΕ. Δεύτερον, να καθιερωθεί ένας μηχανισμός κατανομής προσφύγων. Τρίτον, να επιτευχθεί «ουσιαστική βελτίωση» των σχέσεων της ΕΕ με τις χώρες προέλευσης, προκειμένου να δημιουργηθούν σε αυτές καλύτερες προοπτικές για τους πρόσφυγες. Τέταρτον, να γίνουν περικοπές στις ευρωπαϊκές
επιδοτήσεις για τα κράτη-μέλη που αρνούνται να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος.

«Δεν γίνεται να παίρνεις από τον κοινοτικό κορβανά και να μην είσαι αλληλέγγυος», είπε ενδεικτικά ο κ. Ζεεχόφερ. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε σήμερα ότι η γερμανική βοήθεια για τους πρόσφυγες της Μυτιλήνης «τρέχει» ήδη και ότι αντιπροσωπεία του υπουργείου μεταβαίνει στην Ελλάδα, προκειμένου να ενημερωθεί από τις ελληνικές αρχές για τους πρόσφυγες που θα έρθουν στη Γερμανία.

Μετά την ενημέρωση αυτή, ο κ. Ζεεχόφερ θα κρίνει αν είναι σκόπιμο να πραγματοποιήσει και ο ίδιος ταξίδι στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοίδης θα επισκεφτεί στις 28 Σεπτεμβρίου το Μόναχο, ανταποδίδοντας προηγούμενη επίσκεψη του βαυαρού υπουργού Εσωτερικών Γιοάχιμ Χέρμαν στην Ελλάδα.

Στις 29 Σεπτεμβρίου ο κ. Χρυσοχοίδης θα μεταβεί στο Βερολίνο.