Διερευνητικές επαφές Αθήνας – Άγκυρας: Οι πιέσεις για άμεση έναρξη και οι «κόκκινες γραμμές»
Ανανεώθηκε:
Για έναρξη διερευνητικών επαφών Αθήνας - Άγκυρας πριν από τη Σύνοδο Κορυφής πιέζουν όλες οι πλευρές, ώστε οι Ευρωπαίοι ηγέτες να μην χρειαστεί να προχωρήσουν σε κυρώσεις κατά της Τουρκίας.
Κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι είναι έτοιμος για τις επαφές με την Τουρκία. Υπό όρους, όμως…
«Εφόσον έχουμε απτά δείγματα γραφής και αυτά συνεχιστούν, είμαστε έτοιμοι να εκκινήσουμε άμεσα -το τονίζω- άμεσα διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, σχετικά με τη μια μείζονα διαφορά την οποία έχουμε: την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών».
Στην τηλεφωνική επικοινωνία της Άνγκελα Μέρκελ με τον Έλληνα πρωθυπουργό συζητήθηκε, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα, καθώς επίσης και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο ενόψει και της Έκτακτης Συνόδου Κορυφής.
Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανίδα καγκελάριος προανήγγειλε τη φιλοξενία προσφύγων από τη Μόρια, ενώ τόνισε πως η στήριξη στην Ελλάδα πρέπει να οργανωθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
«Η στήριξη προς την Ελλάδα πρέπει να οργανωθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όσο αυτό είναι εφικτό. Η Γερμανία ωστόσο νιώθει υπεύθυνη γι' αυτό θα σκεφτούμε περισσότερο σχετικά με αυτό. Θα σκεφτούμε ειδικά ποιος έχει περισσότερη ανάγκη και ποιους από αυτούς τους ανθρώπους θα πάρουμε στη Γερμανία», υπογράμμισε η Άνγκελα Μέρκελ.
Σαφή και αυστηρά μηνύματα στην Τουρκία
Όσο πλησιάζει η Σύνοδος Κορυφής, τα μηνύματα προς την Τουρκία γίνονται σαφέστερα και πιο αυστηρά.
Ο πρωθυπουργός περιέγραψε πού ακριβώς βρισκόμαστε, λέγοντας:
«Το πλαίσιο των επιπτώσεων σε περίπτωση επιδείνωσης των σχέσεων έχει, εξάλλου, αποσαφηνιστεί. Αλλά και στο ζήτημα αυτό έχει έρθει η ώρα για πράξεις και όχι λόγια».
Στην ίδια γραμμή και ο Σαρλ Μισέλ:
«Είμαστε έτοιμοι να σταθούμε ακλόνητοι και αυστηροί για να εξασφαλίσουμε ότι θα γίνουν σεβαστές οι αρχές που είναι σημαντικές για εμάς και για τα κράτη μέλη μας την Ελλάδα και την Κύπρο».
Μήνυμα ίσων αποστάσεων έστειλε με τη σειρά του και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο:
«Οι δύο χώρες πρέπει να εγκαταλείψουν τη στρατιωτική κλιμάκωση και να εστιάσουν σε διπλωματική λύση».
«Πρέπει να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα χωρίς να χρησιμοποιηθεί στρατιωτική ισχύς, αλλά μέσω των διεθνών αποφάσεων ιδιαίτερα για τα (ενεργειακά) δικαιώματα που συνδέονται με αυτή την περιοχή. Να γίνεται προσφυγή σε διπλωματικά μέσα» τόνισε χθες ο Αμερικανός αξιωματούχος.
Οι πιέσεις της Ευρώπης προς την Τουρκία εντείνονται, με στόχο η Άγκυρα να προχωρήσει σε περαιτέρω κινήσεις αποκλιμάκωσης και να ανοίξει ο δρόμος για διάλογο.
Ο Νίκος Δένδιας έχει ξεκαθαρίσει και αυτός την «ατζέντα» των συζητήσεων με την Άγκυρα περιλαμβάνει τη μία και μόνη διαφορά με την Τουρκία: την υφαλοκρηπίδα.
«Οι εκκλήσεις για διάλογο με την Άγκυρα δεν μπορούν παρά να λαμβάνονται ως προσχηματικές, όταν συνοδεύονται από απειλές».
Η Άγκυρα, ωστόσο, θέλει διάλογο χωρίς προϋποθέσεις και δεν διστάζει να παραθέσει τα θέματα αυτά.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου με άρθρο του στην «Καθημερινή» τεντώνει το σχοινί, μιλώντας για δίκαιη και ισότιμη οριοθέτηση θαλασσίων ορίων, για προστασία των δικαιωμάτων της υφαλοκρηπίδας τους από υπερβολικές, όπως λέει διεκδικήσεις της Ελλάδας, και ζητά τη δημιουργία Μηχανισμού ισότιμου διαμοιρασμού κερδών με τους Τουρκοκύπριους.
«Αναμένουμε από την Ελλάδα να ανανεώσει όλα τα κανάλια διαλόγου με την Τουρκία χωρίς καμία προϋπόθεση. Οι προϋποθέσεις γεννούν άλλες "αντι- προϋποθέσεις"» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.