ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζόραν Ζάεφ στο CNN Greece: Η Ελλάδα είναι φίλη και βασική υποστηρίκτριά μας στην ΕΕ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Ο Ζόραν Ζάεφ βρίσκεται στην Αθήνα για να συμμετάσχει στο συνέδριο του Economist.

Πέρα από τη συμμετοχή του στο συνέδριο, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας θα συναντηθεί με τον Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα.

Το CNN Greece συνομίλησε με τον Ζάεφ, ο οποίος τόνισε στις απαντήσεις του:

-Την αφοσίωση του στην πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

-Την πίστη του σε ένα μέλλον ειρήνης και συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας, της Βόρειας Μακεδονίας και όλων των Βαλκανίων.

-Την επείγουσα προτεραιότητα που έχει για τη χώρα του η οικονομική ανάπτυξη μέσω της διακρατικής συνεργασίας και των επενδύσεων.

-Την πεποίθηση του ότι η συνεργασία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα είναι παραγωγική.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Ζόραν Ζάεφ στο CNN Greece

-Κύριε πρωθυπουργέ, πριν λίγα χρόνια λίγοι θα μπορούσαν να προβλέψουν ότι θα βρισκόσασταν σήμερα στην Αθήνα όχι ως αντίπαλος, αλλά ως εταίρος της Ελλάδας. Πιστεύετε ότι τελικά είναι εφικτό ένα μέλλον ειρήνης και συνεργασίας για τα Βαλκάνια;

-Σας ευχαριστώ πολύ για αυτή την ερώτηση.

Για μένα είναι ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα. Νομίζω όμως ότι ήταν ένα όνειρο για όλους τους λαούς που ζουν στην περιοχή μας, στη Νοτιονατολική Ευρώπη, στα Βαλκάνια. Να αναβαθμίσουμε την οικονομία, να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, να ζήσουν οι λαοί μας με ευημερία και να τους κάνουμε πιο ευτυχισμένους.

Το συνέδριο του Economist δίνει την ευκαιρία στους πολιτικούς να ενθαρρύνουν τους επιχειρηματίες να δημιουργήσουν δεσμούς, να χτίσουν συνεργασίες, να κάνουν εμπόριο. Μέσω αυτού μπορούμε να σχεδιάσουμε τα νέα Βαλκάνια. Τα Βαλκάνια της Ευρώπης.

Πιστεύω ότι έχουμε την ευφυία να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των λαών της περιοχής.

Η ευρωπαϊκή προοπτική

-Αναφέρατε την Ευρώπη. Είστε αισιόδοξος για την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας;

-Πολύ. Τώρα έχουμε φίλους. Η Ελλάδα είναι φίλη και αποτελεί μια από τις πιο ισχυρές υποστηρίκτριες μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ίδιο ισχύει και για την άλλη γειτονική χώρα μας, τη Βουλγαρία.

Αλλά η ευρωπαϊκή προοπτική εξαρτάται από εμάς. Από το αν θα εφαρμόσουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών και τη συμφωνία με τη Βουλγαρία. Από το πώς θα προετοιμάσουμε την κοινωνία μας για να εφαρμόσει τα κεφάλαια της ενταξιακής διαδικασίας στην ΕΕ. Είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί τον Δεκέμβριο θα έχουμε τη Διακυβερνητική Διάσκεψη με την ΕΕ και θα αρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις. Είμαστε υποψήφιο μέλος 15 χρόνια τώρα. Αλλά πλέον είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ, κάτι που ενισχύει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Είμαι πεπεισμένος ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση για τη Βόρεια Μακεδονία από το να γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ.

Η συνεργασία με τον Μητσοτάκη

-Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης είχε ταχθεί ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών. Πιστεύετε ότι τώρα μπορείτε να συνεργαστείτε μαζί του παραγωγικά για την εφαρμογή της Συμφωνίας;

-Το πιστεύω πολύ. Μέχρι τώρα είχα την ευκαιρία να κάνω δύο συναντήσεις με τον πρωθυπουργό. Μου είπε: «Ζόραν, η Συμφωνία έγινε. Να κάνουμε τώρα δουλειές, να συνεργαστούμε, να βελτιώσουμε τις ζωές των πολιτών μας, αφού είμαστε γείτονες».

Η Ελλάδα μπορεί να μας βοηθήσει πολύ γιατί έχει αναπτυγμένη οικονομία. Γνωρίζω ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων πολιτών διάκειται θετικά για το λαό της Βόρειας Μακεδονίας.

Δεν έχουμε συμφωνία μόνο για το όνομα, αλλά και για στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών. Η Ελλάδα μέσω του ΝΑΤΟ επιτηρεί τον εναέριο χώρο μας. Οπότε φροντίζετε για την ασφάλεια μας. Είμαστε μαζί και αυτό ελπίζω να δημιουργήσει θετική ατμόσφαιρα για τους επενδυτές. Ο κ. Μητσοτάκης είναι πολύ θετικός σε αυτό γιατί είναι αφοσιωμένος στην οικονομία.

Αλλά και στο υγειονομικό επίπεδο, οι υπουργοί Υγείας των δύο χωρών έχουν απευθείας επικοινωνία και ανταλλάσσουν εμπειρίες για τις βέλτιστες πρακτικές απέναντι στον κορωνοϊό. Όλη αυτή τη συνεργασία θα φέρει περισσότερη ευημερία.

Οι επιτροπές

-Τελευταία ερώτηση γιατί ξέρω ότι ο χρόνος σας είναι λιγοστός. Εκτιμάτε ότι τώρα θα κινηθούν γρηγορότερα οι δύο επιτροπές που προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών, για τα σχολικά βιβλία και τα εμπορικά σήματα;

-Ναι. Οι επιτροπές σχηματίστηκαν και άρχισαν να δουλεύουν. Έχουν μπροστά τους 1,5 χρόνο για να καταλήξουν σε συμφωνία. Η επιδημία του κορωνοϊού δεν θα τις καθυστερήσει γιατί έχουν τα εργαλεία των τηλεδιασκέψεων για να συνεδριάζουν.

Θα συνεχίσουν τη δουλειά από εκεί που σταμάτησε.

Πιστεύω ότι πολύ γρήγορα θα βρούμε τις λύσεις για να ανοίξουμε το διάδρομο της συνεργασίας και να εγγυηθούμε ένα καλύτερο μέλλον για τις επόμενες γενιές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης