ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ξαναχτύπησε» ο Γιαΐτζί: Η Κρήτη έχει φυσικό αέριο που φτάνει στην Τουρκία για 572 χρόνια

Screen grab

Επανέρχεται στην προβολή των τουρκικών απαιτήσεων νοτίως της Κρήτης ο Τούρκος απόστρατος υποναύαρχος Τζιχάτ Γιαΐτζί, «αρχιτέκτονας» της συμφωνίας για την ΑΟΖ με το καθεστώς Σάρατζ της Λιβύης, εκ των εμπνευστών και θεωρητικός του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας» της Τουρκίας.

Σε τηλεοπτική εκπομπή, στην οποία συμμετείχε το βράδυ της Δευτέρας, ο Τζιχάτ Γιαΐτζί δήλωσε ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή εκτιμώνται ότι επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες της Τουρκίας για 572 χρόνια.

Αναφερόμενος στη συμφωνία της Τρίπολης με την Τουρκία για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, ο Τούρκος απόστρατος αξιωματικός ανέφερε ότι αν η Λιβύη υπαναχωρήσει από το σύμφωνο, εξαιτίας της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου για την ΑΟΖ, τότε θα χάσει θαλάσσια ζώνη 39 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων, δηλαδή έκταση που αντιστοιχεί τέσσερις φορές στην Κύπρο, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Η περίπτωση του Γιαϊτζί και η επιρροή του

Ο μέχρι πρόσφατα επιτελάρχης του τουρκικού Ναυτικού, είναι ο εμπνευστής και θεωρητικός του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας» και ο θεωρείται ο ιθύνων νους πίσω από τη συμφωνία της κυβέρνησης Τρίπολης με την Τουρκία για την ΑΟΖ.

Τον τελευταίο ένα χρόνο ο υποναύαρχος Γιαϊτζί έχει εκδώσει τρία βιβλία: «Ερωτήσεις και Απαντήσεις για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη» (έκδοση του τουρκικού Ναυτικού), «Η Λιβύη έχει θαλάσσια σύνορα με την Τουρκίας» και «Η διαμάχη για τον διαμοιρασμό της Ανατολικής Μεσογείου και η Τουρκία».

Η θεωρία ότι ο χώρος της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας καλύπτει ένα πολύ μεγάλο τμήμα της Ανατολικής Μεσογείου που ξεπερνά τα 145 τετρ. χιλιόμετρα και ότι τα νησιά έχουν περιορισμένη έως μηδενική επήρεια στην οριοθέτηση της ΑΟΖ, θέση που επικαλέστηκε η Τουρκία για να υπογράψει το μνημόνιο με την Τρίπολη, είχε διατυπωθεί από τον Τζιχάτ Γιαϊτζί πριν από αρκετά χρόνια, μέχρι που έγινε επίσημη τουρκική πολιτική.

Είναι ο ίδιος, σύμφωνα με πληροφορίες, που χάραξε και την ΑΟΖ της «ΤΔΒΚ» στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο. Το ίδιο συνέβη και με τα «γκριζαρισμένα» νησιά και νησίδες στο Αιγαίο.

Ο Τούρκος υποναύαρχος ε.α. ανήκει πολιτικά στη λεγόμενη «εθνικοπατριωτική» πτέρυγα, η οποία διαπερνά οριζόντια το σύνολο σχεδόν του πολιτικού φάσματος, συμπεριλαμβανομένου τμήματος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), σχεδόν καθολικά το κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το ακροδεξιό κόμμα ΙΥΙ που συνεργάζεται με τους κεμαλικούς, το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) των Γκρίζων Λύκων, ένα σημαντικό κομμάτι της περιθωριοποιημένης από τις συνεχείς διώξεις Αριστεράς, αλλά και το μικρό Κόμμα της Πατρίδας του αμφιλεγόμενου Ντογού Περιντσέκ, που αυτοποσδιορίζεται «αριστερός», αλλά εκφράζει εθνικιστικές θέσεις.

Στις 22 Δεκεμβρίου πέρυσι, ο ίδιος ο Ερντογάν εξήρε τον ρόλο του στη διαμόρφωση της τουρκικής πολιτικής όσον αφορά τις θαλάσσιες ζώνες: «Οι εκθέσεις, οι χάρτες, τα άρθρα και τα βιβλία του υποναυάρχου Τζιχάτ Γιαϊτζί, ο οποίος εξακολουθεί να είναι ο επιτελάρχης της Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων, είναι γνωστά. Είχαμε μιλήσει επί χάρτου για αυτό το ζήτημα με τον (τότε) πρόεδρο της Λιβύης Καντάφι και είχαμε καταλήξει σε μία συμφωνία μαζί του.[...] Λόγω της σύγχυσης στην περιοχή, το μνημόνιο καθυστέρησε λίγο με την πάροδο του χρόνου».

Η «καρατόμησή» του

Παρά την προνομιακή θέση που απολαμβάνει ο απόστρατος υποναύαρχος στο τουρκικό πολιτικό σύστημα και τον ίδιο τον πρόεδρο Ερντογάν, ιδιαίτερα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 2016, πριν από λίγους μήνες οδηγήθηκε σε παραίτηση ύστερα από την «καρατόμησή» του από τη θέση του επιτελάρχη του τουρκικού Ναυτικού.

Μια από τις εξηγήσεις για την αιφνίδια απομάκρυνση του Γιαϊτζί από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, όπως αποκάλυψε ο απόστρατος τούρκος συνταγματάρχης Αχμέτ Ζεκί Ουτσόκ, ήταν η παρέμβαση του Γιαϊτζί σε διαγωνισμό για προμήθεια καλωδίων για τις τορπίλες του τουρκικού Ναυτικού.

Στην Αγκυρα πάντως κυκλοφορούσαν φήμες που ήθελαν τον υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ ,να είναι ενοχλημένος από την ταχεία ανέλιξη του υποναυάρχου Γιαϊτζί και ότι έψαχνε τρόπο να ανακόψει την ανοδική του πορεία, που σταδιακά θα μπορούσε να απειλήσει ακόμη και τη δική του παρουσία.

Υπάρχουν άλλωστε και εκείνοι που σχολιάζουν με νόημα ότι η «καρατόμηση» του Γιαϊτζί ήλθε μόλις λίγους μήνες πριν από τις τακτικές ετήσιες κρίσεις του Αυγούστου στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, αφήνοντας υπονοούμενα ότι αποσκοπούσε ακριβώς στο να εμποδίσει την προαγωγή του. Οι ίδιοι υπενθυμίζουν πως αναμενόταν να προαχθεί και στο περυσινό Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο, διατήρησαν ωστόσο την υπηρεσιακή του κατάσταση αμετάβλητη.

Διαβάστε αναλυτικά: Το παρασκήνιο πίσω από την παραίτηση του υποναύαρχου Γιαϊτζί

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης