ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δρίτσας στο CNN Greece: Εξοπλιστικό πρόγραμμα μαμούθ εκτός θεσμικών και ουσιαστικών κανόνων

Δρίτσας στο CNN Greece: Εξοπλιστικό πρόγραμμα μαμούθ εκτός θεσμικών και ουσιαστικών κανόνων
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΑΜΑΡΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Το CNN Greece ζήτησε από τον Θοδωρή Δρίτσα ένα σχόλιο για το εξοπλιστικό πρόγραμμα που εξήγγειλε χτες ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη.

Ο τομεάρχης Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ μας είπε: «Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να αγνοήσει με χαρακτηριστικό τρόπο τις προχτεσινές σαφείς και στοχευμένες προειδοποιήσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Με περισσή αμετροέπεια, εκτός ουσιαστικών και θεσμικών κανόνων, εξήγγειλε στη Θεσσαλονίκη ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα μαμούθ, αποφεύγοντας να το κοστολογήσει, αν και οι διαρροές των προηγούμενων ημερών από κυβερνητικούς κύκλους το ανεβάζουν στο απίστευτο κόστος των 10 δισ.. Να σημειώσουμε ότι μόλις πριν δύο μήνες η κυβέρνηση έλεγε επισήμως ότι ήταν απαγορευτικό το κόστος των τριών δισ. για τις γαλλικές φρεγάτες.»

Ενίσχυση του κοινωνικού κράτους

Ο Θοδωρής Δρίτσας προσέθεσε ότι:

«Είναι αδιανόητο να εξαγγέλλονται τέτοιου μεγέθους εξοπλιστικά προγράμματα χωρίς αυτά, πέραν των τεχνικών και άλλων ζητημάτων ως προς την αξιολόγησή τους της αναγκαιότητάς τους, να μη συνδέονται με προγράμματα εξίσου φιλόδοξα για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Οι πάντες γνωρίζουν ότι η μεγάλη φτώχεια και η διάλυση της κοινωνικής συνοχής είναι πολύ σοβαρές παράμετροι που δεν επηρεάζουν μόνο την κοινωνική προοπτική, αλλά επιδρούν άμεσα και στα ζητήματα της αμυντικής θωράκισης της χώρας.»

Η διαδικασία

Ο κ. Δρίτσας επισήμανε ακόμα ότι: «Είναι αδιανόητο επίσης να μην τηρείται η προβλεπόμενη από το άρθρο 75 και 76 του νόμου 3883/2010 διαδικασία που προβλέπει για κάθε νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα ενδελεχή αξιολόγηση και έγκριση διαδοχικά από το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο κάθε Όπλου, το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων, τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και τελικά από τη Βουλή των Ελλήνων, πριν το ΚΥΣΕΑ δώσει την έγκρισή του.

Όσο και αν εντυπωσιάζουν ορισμένους οι εξαγγελίες Μητσοτάκη, η απουσία αυτών των θεσμικών προβλέψεων ως προς τη διαδικασία που δεν είναι τυπικό ζήτημα, γεννάει εκ των πραγμάτων πολλαπλές επιφυλάξεις για τη μακροχρόνια επίτευξη του στόχου της αμυντικής θωράκισης της χώρας.»

Τα δρομολογημένα προγράμματα

Συνεχίζοντας, ο κ. Δρίτσας υποστήριξε ότι: Είναι αδιανόητο, τέλος, να μην προτάσσονται στις πρωθυπουργικές εξαγγελίες τα δρομολογημένα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προγράμματα συντήρησης και αναβάθμισης κρίσιμων οπλικών συστημάτων της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού. Αυτά τα προγράμματα έχουν εγκριθεί, «τρέχουν», και πρέπει να είναι προτεραιότητα η επιτάχυνσή τους.»

Ο τομεάρχης Άμυνας της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ακόμα ότι: «Για πιο εξειδικευμένες επισημάνεις οφείλουμε να περιμένουμε, αφού προηγηθεί η πλήρης και σχολαστική ενημέρωσή μας στη Βουλή.

Όμως δεν είναι δυνατό ο τομέας της αμυντικής βιομηχανίας να αντιμετωπίζεται αποκλειστικά με βάση την επιλογή των ιδιωτικοποιήσεων. Ούτε είναι δυνατό να εξαγγέλλεται αύξηση κατά 15.000 των στελεχών του στρατεύματος χωρίς να έχει προηγηθεί η σχεδιαζόμενη και ελπίζουμε αναμενόμενη συζήτηση και απόφαση για την επειγόντως αναγκαία νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων.»

Το σχόλιο του κ. Δρίτσα κατέληξε ως εξής:

«Η αμυντική θωράκιση της χώρας είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την καλύψουν οι εξαγγελίες Μητσοτάκη.»