ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η συμμαχία Μητσοτάκη - Μακρόν και τα σενάρια για το εξοπλιστικό

Η συμμαχία Μητσοτάκη - Μακρόν και τα σενάρια για το εξοπλιστικό
AP Photo/Daniel Cole

Σε μια ρελάνς κατά του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν συναντώνται αύριο, Πέμπτη, στην Κορσική και στέλνουν αποφασιστικό μήνυμα ότι οι δύο χώρες της ΕΕ, Ελλάδα και Γαλλία, είναι διατεθειμένες να ενώσουν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις, με στόχο να αντιμετωπίσουν τον τουρκικό επεκτατισμό στην Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Ο Γάλλος πρόεδρος και ο Έλληνας πρωθυπουργός, ωστόσο αφήνουν ένα μικρό παράθυρο στον Ερντογάν μήπως και υπαναχωρήσει από τις παράλογες απαιτήσεις του.

Στην Κορσική, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Εμανουέλ Μακρόν θα ανοίξουν την ατζέντα της στρατιωτικής συμφωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες, που θα περιλαμβάνει ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής Ελλάδας - Γαλλίας και την αγορά οπλικών συστημάτων. Ωστόσο, οι δύο ηγέτες δεν θα υπογράψουν ακόμη τη στρατηγική συμφωνία, αφήνοντας ακόμη στο τον Ερντογάν περιθώρια να αμβλύνει την επιθετικότητά του.

Το κοινό ανακοινωθέν των χωρών του Νότου στην Κορσική εστιάζει στην τουρκική επιθετικότητα εναντίον Ελλάδας και Κύπρου, με την Αθήνα να επιθυμεί σαφή στήριξη από τις μεσογειακές χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

Χθες το απόγευμα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, σε τηλεφωνική του επικοινωνία με την Γαλλίδα ομόλογό του, Φλοράνς Παρλί, συζήτησε -μεταξύ άλλων- για την ελληνο-γαλλική αμυντική συμφωνία, την προμήθεια πολεμικών αεροσκαφών Rafale, την συντήρηση των αεροσκαφών Mirage της Πολεμικής Αεροπορίας και των ελικοπτέρων NH-90.

Το βράδυ της Τρίτης, κυκλοφόρησαν πληροφορίες για δανεισμό, προς την Ελλάδα, δύο υπερσύγχρονων φρεγατών από τη Γαλλία, οι οποίες βρίσκονται σε τελικό στάδιο δοκιμών και διαθέτουν υπερσύγχρονα συστήματα αεράμυνας περιοχής, για την οποία ενδιαφέρεται το πολεμικό ναυτικό.

Οι πληροφορίες λένε ότι οι δύο αυτές φρεγάτες ενδεχομένως να παραχωρηθούν με την μορφή δανεισμού ως πλοίο ενδιάμεσης λύσης, μέχρι η Αθήνα να καταλήξει για τις φρεγάτες με τις οποίες θα ενισχύσει το Πολεμικό Ναυτικό.

Πρόκειται για δύο καινούργια γαλλικά σκάφη τύπου FREMM, την «Αλσατία» και τη «Λωρραίνη», που ναυπηγήθηκαν μόλις το 2019.

Διαθέτουν υπερσύγχρονα συστήματα αεράμυνας περιοχής για την οποία ενδιαφέρεται το Πολεμικό Ναυτικό, αλλά είναι εξαιρετικές και στον αντιυποβρυχιακό πόλεμο, η ταχύτητά τους φτάνει τους 27 κόμβους. Το ενδιαφέρον του Πολεμικού Ναυτικού κεντρίζουν επίσης και οι γαλλικές φρεγάτες Belhara.

Ζυμώσεις στο ΝΑΤΟ

Στην έδρα του ΝΑΤΟ, συγκαλείται με πρωτοβουλία της Αθήνας το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο, το ανώτατο πολιτικό όργανο της Συμμαχίας. Η Αθήνα ενώπιον των πρέσβεων των χωρών-μελών την τουρκική προκλητικότητα, τις καθημερινές απειλές του Τούρκου προέδρου εναντίον μελών της Συμμαχίας, ξεκαθαρίζοντας πως διάλογος δεν μπορεί να ξεκινήσει αν δεν αποχωρήσει πρώτα το Oruc Reis και μαζί του συνολικά ο τουρκικός στόλος.

Ταυτόχρονα, αύριο Πέμπτη, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα συναντηθούν τα στρατιωτικά κλιμάκια Ελλάδας Τουρκίας για την πραγματοποίηση τεχνικών συνομιλιών κάτι που δεν διαψεύδεται από την κυβέρνηση.

Το κόστος των εξοπλισμών

Σήμερα συνεδριάζει η Επιτροπή Εξοπλισμών της βουλής για να παραθέσει τη γνώμη της επί δύο εξοπλιστικών προγραμμάτων, που αφορούν το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία, που όμως δεν έχει σχέση με την ελληνο-γαλλική συμφωνία.

Στην συνεδρίαση θα συμμετάσχει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Εδώ και μερικούς μήνες έχει ήδη κατατεθεί εισήγηση βουλευτή της πλειοψηφίας για την ενίσχυση του στρατιωτικού δόγματος με συγκεκριμένη χρηματοδότηση που προτείνει. Ο βουλευτής Κέρκυρας της ΝΔ, Στέφανος Γκίκας, προτείνει μεταξύ άλλων: «Για τα επόμενα 5 χρόνια (2020-2024) ο προϋπολογισμός των Ενόπλων Δυνάμεων να αυξηθεί κατά 0.5% του ΑΕΠ τον χρόνο, προκειμένου τα επιπλέον κονδύλια των 5 δισ. ευρώ να διοχετευθούν αποκλειστικά για το εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων».

Όπως τονίζει, «σε σχέση με το 2009, παρουσιάζουν μειωμένους κατά 63% τους λειτουργικούς προϋπολογισμούς των Όπλων και κατά 76% τις εξοπλιστικές δαπάνες».

Παράλληλα, σημειώνει, με την αύξηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, θα πρέπει να εξασφαλιστεί η ευρεία συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, κρατικής και ιδιωτικής, με ανάληψη σημαντικού υποκατασκευαστικού έργου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ