ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δίχασε ο κορωνοϊός: Σύγκρουση κορυφής -και χαμηλών τόνων- στη Βουλή

Δίχασε ο κορωνοϊός: Σύγκρουση κορυφής -και χαμηλών τόνων- στη Βουλή
ΙΝΤΙΜΕ

Τα «ξίφη» τους διασταύρωσαν στο βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός με τους πολιτικούς αρχηγούς για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας και τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση στο διάστημα της πανδημίας. Η συζήτηση διεξήχθη έπειτα από πρωτοβουλία της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε στην πρωτολογία του πως η κυβέρνηση ενεργοποίησε από την πρώτη στιγμή ένα τολμηρό σχέδιο, στηριγμένο πάντα στις κατευθύνσεις, στις υποδείξεις, στις οδηγίες των επιστημόνων και παρά τις πρώτες αντιδράσεις προχώρησε γρήγορα σε πολύ αυστηρούς περιορισμούς, οι οποίοι έφεραν αποτέλεσμα.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις «να σταθούν απέναντι στις μικρές μειοψηφίες ανορθολογισμού», λέγοντας ότι οι αρνητές της μάσκας βρίσκονται στα όρια της παράνοιας.

«Η Ελλάδα έχει χαμηλότερη ύφεση από τον μέσο όρο της ευρωζώνης» είπε ο πρωθυπουργός. Ωστόσο, ανέφερε ότι «τίποτα δεν μας στεναχώρησε περισσότερο από το περιστατικό στο Ασβεστοχώρι που από ένα άτομο χάσαμε πολλούς». Το λάθος μιας στιγμής ας γίνει μάθημα ζωής για όλους μας, σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός απηύθυνε παράκληση στην αντιπολίτευση: «Να μην επιτρέψουμε στους εαυτούς μας αυτή τη συζήτηση για μία τόσο σοβαρή υπόθεση, να τη μετατρέψουμε σε μία άγονη κομματική διαμάχη. Να μην εγκλωβιστούμε σε διαξιφισμούς που μπορεί να θολώσουν τη συνολική εικόνα και να μας απομακρύνουν όλους μαζί από αυτό που θεωρώ ότι πρέπει να είναι ο κοινός μας στόχος: από τη μία η προστασία της υγείας, της ζωής των Ελλήνων πολιτών και από την άλλη η διαχείριση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας. Ο κορωνοϊός δεν προσφέρεται για εύκολες ρητορικές κορώνες. Υπάρχουν πολλά πεδία στα οποία μπορούμε να ξεδιπλώσουμε τις πολιτικές μας διαφωνίες. Σήμερα, όμως, προέχει η αλήθεια και η κοινή δράση».

«Καταλαβαίνω ότι δεν μπορείς να υποχρεώσεις ένα παιδί 6, 7, 8 ετών να φορά συνέχεια τη μάσκα. Δεν πρόκειται να τιμωρήσουμε κάποιο παιδί επειδή δεν φορά τη μάσκα», είπε επίσης ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός ξεκίνησε να απαντά σε 10 ερωτήσεις για την πανδημία.

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Είστε πολιτικός απατεώνας

Για γελοία ωραιοποίηση της πραγματικότητας όσον αφορά τον χειρισμό της πανδημίας κατηγόρησε ο Αλέξης Τσίπρας τον πρωθυπουργό, μιλώντας στην Βουλή και του καταλόγισε πράξεις, παραλείψεις και έλλειψη σχεδιασμού που αυξάνουν την ανασφάλεια στην κοινωνία.

Τσίπρας: Μετατρέψατε τη μεγάλη επιτυχία του λαού στην πρώτη φάση της πανδημίας σε φιάσκο

Κλιμακώνοντας την προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό είπε: «Είσαστε ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας που έχει περάσει από το κοινοβούλιο» και εξήγησε: «Υποσχεθήκατε ισχυρή ανάπτυξη και οδηγήσατε στην μεγαλύτερη υπανάπτυξη με 15,2% στο δεύτερο τρίμηνο του 2020. Παραδεχθείτε ότι κάνατε και λάθη ότι δεν είσαστε και ο Μωυσής…Όποιον τολμήσει να αμφισβητήσει την προπαγάνδα σας, τον βαφτίζετε εχθρό του έθνους ή συνομωσιολόγο και ψεκασμένο».

Κάνοντας αναδρομή με την δική του οπτική ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Στην πρώτη φάση αφήσατε απροστάτευτη την οικονομία στο όνομα της δημόσιας υγείας και στην δεύτερη φάση κάνατε το αντίστροφο, με αποτέλεσμα σήμερα να μην έχετε θετικό ισοζύγιο πουθενά: Ούτε στην οικονομία, ούτε στην υγεία. Η έλλειψη σχεδίου, οι παλινωδίες σας και η διαρκής προσπάθεια να μεταφέρετε τις ευθύνες σας στους πολίτες είναι ο απολογισμός της πολιτικής σας, τους μήνες μετά την άρση του lockdown».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας σχολίασε ιδιαίτερα την κατάσταση με τα σχολεία, λέγοντας:

«Εν μέσω πανδημίας, όμως, εσείς αποφασίζετε να έχουμε περισσότερους αντί για λιγότερους μαθητές ανά τάξη. Αυτή πρέπει να είναι μια παγκόσμια πρωτοτυπία. Δε ξέρω αν υπάρχει άλλη χώρα στο κόσμο που να συμβαίνει αυτό.

Γεννηματά: Επίθεση εφ΄όλης της ύλης

Αξιοποιώντας την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τις συνέπειες της πανδημίας, που γίνεται με δική της πρωτοβουλία, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ άσκησε αυστηρή κριτική στη κυβέρνηση εφ' όλης της ύλης, μιλώντας για έλλειψη στρατηγικής κι αδυναμία στη διαχείριση τόσο της έξαρσης του κορονοϊού όσο και για τις σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία, την ανεργία, την Παιδεία με το άνοιγμα των σχολείων, τον τουρισμό.

Απευθυνόμενη συχνά στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά, η Φώφη Γεννηματά διατύπωσε τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής και κατηγόρησε την κυβέρνηση για αναξιοπιστία, ασυνέπεια και αναποτελεσματικότητα και ότι πορεύεται με την τακτική «βλέποντας και κάνοντας».

Γεννηματά για κορωνοϊό: Κινδυνεύουμε να χάσουμε όσα κερδίσαμε όλοι μαζί

Παράλληλα άσκησε αιχμηρή κριτική και για τον τρόπο με τον οποίο θα ανοίξουν τα σχολεία. «Μακριά από μας οι λογικές τού να μην ανοίξουν τα σχολεία. Εμείς δεν θέλουμε κλειστά σχολεία. Θέλουμε ασφαλή σχολεία» επισήμανε.

«Παρουσιάστε μια ειδυλλιακή κατάσταση κι είτε σας ωραιοποιούν τα πράγματα ή εσείς συνειδητά το κάνετε», είπε προς τον πρωθυπουργό η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής και προσέθεσε ότι επιχειρείται να επιβληθεί η ατζέντα μιας παλιάς Δεξιάς καθώς «καθημερινά αποδυναμώνεται η δημοκρατία, η λογοδοσία, η διαβούλευση, η σωστή νομοθέτηση, ο κοινωνικός έλεγχος, η ίδια η λειτουργία του Τύπου».

Ακόμη, ανέφερε πως: «Χρειάζεται καμπάνια ενημέρωσης υπέρ του εμβολίου αλλά χρειάζεται καμπάνια ενημέρωσης και υπέρ της μάσκας. Είναι αδιανόητα αυτά που ζούμε τις τελευταίες μέρες στην Ελλάδα. Πρέπει να χτυπηθεί αυτή η λογική της θεωρίας συνωμοσίας μια και έξω στον τόπο. Μία λογική που ξεκίνησε στο ξεκίνημα της οικονομικής κρίσης».

Βαρουφάκης: Αφήσατε την Δημόσια Υγεία εξουθενωμένη και τον λαό μας απροστάτευτο

Συνολική επίθεση για την διαχείριση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, την οικονομική πολιτική και την πολιτική υγείας, εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο κ. Βαρουφάκης επικαλέστηκε προβλέψεις του ιδίου και του κόμματός του, σε συζητήσεις που έγιναν στη Βουλή πριν μήνες, για τις επιπτώσεις της πανδημίας και την προετοιμασία της κυβέρνησης ενόψει του δεύτερου κύματος της πανδημίας, για να καταγγείλει τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση συνολικά, ότι αγνόησαν τις προτάσεις που κατατέθηκαν. Πρόσθεσε ότι όλο το καλοκαίρι η κυβέρνηση δεν έπραξε τίποτα για να προετοιμαστεί και σημείωσε ότι πλέον η κυβέρνηση δεν έχει τον έλεγχο της πανδημίας.

Επίσης, ο κ. Βαρουφάκης είπε:

«Αφήσατε την Δημόσια Υγεία εξουθενωμένη, και τον λαό μας απροστάτευτο, για να μην θίξετε συμφέροντα όλων εκείνων των τρωκτικών του ιδιωτικού τομέα, που, με το που ήρθε η φουρτούνα της πανδημίας, εγκατέλειψαν το πλοίο της δημόσιας υγείας. Έρχεστε εδώ να προσποιηθείτε ότι έχετε τον έλεγχο της κατάστασης. Δεν τον έχετε. Και το χειρότερο; Προτιμάτε να μην τον αποκτήσετε, αν για να τον αποκτήσετε πρέπει να θίξετε τα συμφέροντα των ημέτερων».

Ο ίδιος έκανε λόγο για προβλήματα στα νοσοκομεία και έλλειψη προσωπικού και εξοπλισμού, ενώ επέκρινε την κυβέρνηση γιατί, όπως είπε, δεν έχει κάνει τίποτα για την δημιουργία μόνιμων και κινητών συνεργείων για την πραγματοποίηση τεστ. Επικριτικός ήταν επίσης με την απόφαση της κυβέρνησης να στέλνονται τεστ των δημόσιων νοσοκομείων σε ιδιωτικά κέντρα με απευθείας αναθέσεις και ζήτησε από τον πρωθυπουργό να δηλώσει ποιος είναι πολιτικά υπεύθυνος για τη μη έγκαιρη παραγγελία αντιδραστηρίων, ενώ άνοιγε τα σύνορα της χώρας στους τουρίστες.

Εξίσου επικριτικός ήταν ο κ. Βαρουφάκης και για τις αποφάσεις που ελήφθησαν για την λειτουργία των σχολείων. Κατηγόρησε μεταξύ άλλων την κυβέρνηση, ότι δεν έγινε τίποτα όλο το καλοκαίρι για την εσωτερική διαμόρφωση των αιθουσών, για την εξασφάλιση ατομικών θρανίων, για την τοποθέτηση πλέξι γκλας και για την διενέργεια τεστ από κινητικά συνεργεία στα σχολεία.

Κουτσούμπας: Η κυβέρνηση θέλει να πετάξει από πάνω της την ευθύνη για τα κρούσματα

Με τη σειρά του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία στη Βουλή είπε ότι ο φόβος και η ανησυχία του ελληνικού λαού μπροστά στο ενδεχόμενο η πανδημία να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις δεν ενισχύεται μόνο από τα αυξημένα νούμερα των κρουσμάτων, ενισχύεται κυρίως από το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έκανε ουσιαστικά τίποτα για να θωρακίσει το δημόσιο σύστημα Υγείας καθώς και από την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, των εκπαιδευτικών και των παιδιών στα σχολεία και στα πανεπιστήμια.

Κουτσούμπας: Παίξατε στον τζόγο την υγεία των πολιτών

Είπε ότι η κυβέρνηση στην προσπάθειά της «να πετάξει από πάνω της την ευθύνη για την αύξηση των κρουσμάτων» τα «ρίχνει πάλι στην ατομική ευθύνη».

Υπογράμμισε ότι η ατομική ευθύνη δεν εμπεδώνεται όσο η κυβέρνηση αρνείται να πάρει μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας του λαού συνολικά.

Σημείωσε ότι τα τριψήφια νούμερα κρουσμάτων προέκυψαν «και από το άνοιγμα του τουρισμού», όταν η κυβέρνηση «προσάρμοσε τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα μέτρα των πολύ μεγάλων επιχειρηματιών του τουρισμού, των μεγαλοξενοδόχων και των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών εταιρειών» και όταν άφηνε «σχεδόν ανεξέλεγκτη την είσοδο στη χώρα».

Τόνισε ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να είχε ελέγξει πλήρως την κατάσταση αν διέθετε εξοπλισμό και προσωπικό, αν από την αρχή εφάρμοζε σχέδιο που να απαιτεί πιστοποιητικό πριν την είσοδο στη χώρα.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε τον χρόνο στον οποίο συνέβαλε ο λαός τηρώντας τα μέτρα, προκειμένου να θωρακίσει συνολικά το δημόσιο σύστημα Υγείας στο ύψος των αναγκών.

Χαρακτήρισε «επικίνδυνο»το ότι η κυβέρνηση «θεωρεί φυσιολογικό το γεγονός ότι την προηγούμενη περίοδο η συντριπτική πλειοψηφία των χρόνιων πασχόντων ασθενών δεν είχαν καμία συνέχεια της ιατρικής τους παρακολούθησης, αποκλείστηκαν από δημόσιες μονάδες Υγείας με προφανή αρνητικά αποτελέσματα».

Βελόπουλος: «Όχι» στη μάσκα σε παιδιά κάτω των 12 ετών

Απέναντι στη χρήση μάσκας σε παιδιά κάτω των 12 ετών τάσσεται ο Κυριάκος Βελόπουλος και επιτέθηκε στην κυβέρνηση ότι ενοχοποιεί την αντίθετη άποψη.

«Αυτό είναι η αρχή του φασισμού», είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης και υποστήριξε ότι όσοι αντιτάσσονται δεν είναι ούτε ψεκασμένοι, ούτε φασίστες. «Τα παιδάκια θα είναι κινητές βόμβες», ανέφερε και κάλεσε την κυβέρνηση να του αποδείξει επιστημονικά όσα ισχυρίζεται για τη χρήση μάσκας στα σχολεία.

Έκανε παράλληλα λόγο για πολιτική αντιφάσεων και πλασματικών διλημμάτων της κυβέρνησης και ισχυρίστηκε πως «πίσω από την ατομική ευθύνη υπάρχει και η κυβερνητική ευθύνη, η οποία πρέπει και κάποια στιγμή να ποινικοποιείται, να υπάρχει δηλαδή και τιμωρία για τα λάθη».

Στην αντεπίθεση ο Μητσοτάκης

Στην αντεπίθεση πέρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την κριτική που δέχθηκε από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην πανδημία, επιμένοντας ότι η χώρα μας τα κατάφερε καλύτερα από άλλες χώρες και κατά τον πρώτο αλλά και τον δεύτερο κύκλο της πανδημίας.

«Αδικείτε μια μεγάλη προσπάθεια, η μαύρη εικόνα που παρουσιάζετε αδικεί τη χώρα», είπε στην δευτερολογία του και ζήτησε από την αντιπολίτευση να μην ακυρώνουν μια συνολική προσπάθεια.

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε με δριμύτητα στον Γιάνη Βαρουφάκη για τη φράση του ότι η Ελλάδα μετατρέπεται σε χρεοδουλοπαροικία.

«Δεν σας επιτρέπω πάνω στην υγειονομική κρίση να λέτε ότι οι επιλογές της κυβέρνησης έγιναν με γνώμονα τα συμφέροντα κι όχι την υγεία των πολιτών", είπε σε υψηλούς τόνους και χαρακτήρισε αδιανόητες τις καταγγελίες του. Χαρακτήρισε άκρως προβληματικό βουλευτής ή αρχηγός κόμματος να αναφέρεται στην Ελλάδα ως χρεοδουλοπαροικία και έκανε για τις τεράστιες ευθύνες του στο πρώτο εξάμηνο του 2015.

«Αν είχε εισακουστεί θα είχαμε φύγει από το ευρώ και η Ελλάδα θα ήταν χρεοδουλοπαροικία», είπε και του συνέστησε όταν αναφέρεται σε ανθρώπινες ζωές να είναι πιο προσεχτικός.

Στρέφοντας τα βέλη του στον Αλέξη Τσίπρα απάντησε στον χαρακτηρισμό ότι είναι «πολιτικός απατεώνας». Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στο άνοιγμα του τουρισμού για το οποίο δέχθηκε κριτική από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, επικαλέστηκε δηλώσεις ότι τον Μάιο ζητούσε να ανοίξει ο τουρισμός γιατί καταστρέφεται ο κλάδος και οι εργαζόμενοι οδηγούνται στην ανεργία. «Και μετά λέτε εμένα πολιτικό απατεώνα», είπε προς τον Αλέξη Τσίπρα.

Χαρακτήρισε ανεπίτρεπτες ανακρίβειες αναφορές της Φώφης Γεννήματα για τα τεστ που γίνονται. «Είπατε ότι μειώθηκαν τα τεστ, αλλά δεν μειώθηκαν, αυξήθηκαν, φτάσαμε μέχρι και 17.000 την ημέρα», είπε και σημείωσε ότι για αυτό τον λόγο εντοπίζονται περισσότερα κρούσματα.

Δευτερολογία Τσίπρα: Kάνετε πολύ λίγα, πολύ αργά και δίχως σχέδιο

Επανέλαβε τις αιτιάσεις του κατά της κυβέρνησης για την απουσία ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά την δευτερολογία του στην Βουλή, ενώ αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης είπε προς τον πρωθυπουργό ότι «κάνετε πολύ λίγα, πολύ αργά και δίχως σχέδιο, εκτός αν σχέδιό σας είναι η διάλυση της αγοράς εργασίας».

Κάνοντας κριτική στην δευτερολογία του πρωθυπουργού είπε: «Σας ζήτησα να αναγνωρίσετε ότι κάνατε και κάποια λάθη, ότι δεν τα κάνατε όλα τέλεια. Αλλά φάνηκε ότι βασικός στόχος της παρέμβασής σας ήταν να μας κουνήσετε το δάχτυλο και να μας ταυτίσετε με αυτούς που έχουν αναπτύξει θεωρίες συνωμοσίας, τους αρνητές της μάσκας. Τους αρνητές της μάσκας εμείς δεν τους είχαμε συναντήσει ποτέ από κοντά, εσείς τους είχατε συναντήσει στα συλλαλητήρια κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Απαντώντας στις μομφή του πρωθυπουργού για απουσία θέσεων είπε: «Η κριτική που σας ασκήσαμε ήταν για το άνοιγμα του τουρισμού με πολλά και διαφορετικά πρωτόκολλα, γιατί κάνατε με καθυστέρηση αυτό που κάνατε στον Προμαχώνα. Σας ασκήσαμε κριτική γιατί αυξήσατε στο 85% την πληρότητα στα πλοία, γιατί δεν φροντίσατε να αποσυμφορήσετε τους πολίτες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς με αύξηση των δρομολογίων και για το άνοιγμα των σχολείων. Δεν είμαστε κατά του ανοίγματος των σχολείων αλλά γιατί δεν μειώσατε τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη. Σας ασκήσαμε κριτική γιατί υποστηρίξατε ότι είτε 15 είτε 35 μαθητές ανά τάξη είναι το ίδιο. Και επικαλεστήκατε τους επιστήμονες. Αυτό τι σημαίνει; Ότι βάζουμε και την επιστήμη στην υπηρεσία της πολιτικής; Εγώ διαψεύδω ότι οι ειδικοί και οι επιστήμονες σας κατέθεσαν τέτοιες προτάσεις. Σας ζητώ να καταθέσετε τα στοιχεία από τις συνεδριάσεις της Επιτροπής».

Συνεχίζοντας επανέλαβε ότι σήμερα και μετά την πανδημία οι εργαζόμενοι στις μονάδες υγείας είναι λιγότεροι από ότι πριν την πανδημία. «Τα τεστ που γίνονται σε ιδιωτικά κέντρα τα πληρώνει ο κόσμος από την τσέπη του διπλά και τριπλά», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «ο στόχος μάλλον ήταν να σπρώξετε τον κόσμο σε ιδιωτικά κέντρα».

Αναφέρθηκε και στο οικονομικό σκέλος της κρίσης λέγοντας: «Σας είπα ότι δεν είναι να πανηγυρίζετε με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Κάνατε μία λαθροχειρία όμως όταν υποστηρίξατε ότι είμαστε καλύτερα από την Ευρώπη. Ωστόσο δεν έχετε υπολογίσει το τρίτο τρίμηνο που θα φανεί η επίπτωση στον τουρισμό».

Συμπυκνώνοντας είπε ότι «βρισκόμαστε σε ελεύθερη πτώση, το 15,2% ύφεση του δεύτερου τριμήνου του 2020 είναι η πέμπτη χειρότερη επίδοση στην Ευρώπη. Ωστόσο εσείς φέρατε την ύφεση από το πρώτο τρίμηνο του 2020. Κάνετε εξαιρετικά λίγα εξαιρετικά αργά και χωρίς σχέδιο εκτός αν το σχέδιο είναι η διάλυση της αγοράς εργασίας». Το πιο ανησυχητικό είναι αυτά που έρχονται είπε ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στις συντάξεις και στο ασφαλιστικό ως ευθεία στοχοποίηση του κοινωνικού κράτους και πρόσθεσε: «Χρειάζεται αλλαγή πολιτικής και στήριξη της κατανάλωσης και της παραγωγής. Τώρα πρέπει να συνδυάσουμε την ανάκαμψη της οικονομίας με την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου».

Έκλεισε λέγοντας:

«Η κυβέρνηση δείχνει ότι αποτυγχάνει και στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και της υγειονομικής… Μάλλον έχετε πεισθεί κι εσείς από την καθημερινή προπαγάνδα. Φαίνεται ότι έπιασαν τόπο τα χρήματα της λίστα Πέτσα. Μας είπατε ότι θα φέρετε και δεύτερη, φέρτε και δεύτερη και τρίτη. Κυβερνάτε με ψέματα και τον φόβο».

Γεννηματά στη δευτερολογία: H ανάπτυξη δεν μπορεί να είναι βιώσιμη χωρίς κοινωνική συνοχή

«Η σημερινή συζήτηση που έγινε με πρωτοβουλία μας, ανέδειξε το μεγάλο πολιτικό πρόβλημα του τόπου: Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση επιλέγετε κορώνες αντί λύσεις στα προβλήματα», τόνισε η Φώφη Γεννηματά στη δευτερολογία της στη Βουλή, επισημαίνοντας ότι δεν είναι όλα καλώς καμωμένα σ΄ αυτόν τον τόπο.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «το πρόβλημα δεν είναι το έλλειμμα πόρων, αλλά το έλλειμμα πολιτικής. Η ανάπτυξη δεν μπορεί να είναι βιώσιμη χωρίς κοινωνική συνοχή και αποτελεσματικό σύστημα κοινωνικής προστασίας. Εμείς τουλάχιστον υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα του κόσμου της εργασίας, των μικρομεσαίων, των αγροτών, των συνταξιούχων και των νέων ανθρώπων. Αυτό κάναμε πάντα, αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε ως η δημοκρατική προοδευτική παράταξη αυτού του τόπου».

«Θα σας πιέζουμε έως ότου δούμε λύσεις προς το συμφερόντων των πολιτών. Οι συνθήκες επιβάλλουν σχέδιο και μην ωραιοποιείτε τα πράγματα με όρους επικοινωνίας. Απαιτούνται λύσεις» πρόσθεσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό.

Η κα Γεννηματά ανταπέδωσε τις επικρίσεις που της απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας ότι η χαλαρότητα της κυβέρνησης να ανοίξει τον τουρισμό και τις μεταφορές στα αεροπλάνα και τα πλοία, αύξησε τα κρούσματα, με συνέπεια αυτά να μεταφερθούν στην Αττική.

Επαναλαμβάνοντας το ερώτημα προς τον κ. Μητσοτάκη αν είναι ευχαριστημένος, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής τόνισε 10 σημεία που χρήζουν απαντήσεις.

Συγκεκριμένα η κ. Γεννηματά ανέφερε:

«Δεν σας είπα ότι σταματήσατε τα τεστ, αλλά τα σταματήσατε όταν ανοίξατε τα χερσαία σύνορα. Είσαστε ευχαριστημένος;

Από τα δέκα και πλέον τοπικά lock down;

Από 22/1 είχαμε χτυπήσει το καμπανάκι με κοινοβουλευτική παρέμβαση για τον κίνδυνο του κορωνοϊού. Ρωτούσαμε, τι θα κάνατε με την ενίσχυση του ΕΣΥ;

Δεν απαντάτε με τις προσλήψεις στο ΕΣΥ. Πόσοι γιατροί δουλεύουν στα νοσοκομεία;

Παιδεία. Εμείς μιλάμε για λιγότερα παιδιά και περισσότερους εκπαιδευτικούς. Τα περισσότερα σχολεία στην Αττική έχουν παραπάνω από 20 παιδιά. Είστε ευχαριστημένος; Το θέμα δεν είναι ο τσαμπουκάς κατά των νέων αλλά η πειθώ.

Εσείς μάλλον είστε αυτός που δεν ακούει, ή δεν θέλει να ακούσει.

Οικονομία. Κουκουλώνετε την πραγματικότητα. Πού βάζετε τον πήχη; Πώς θα αντιμετωπίσετε την πραγματικότητα ; Δεν είναι fake news.

Mπορείτε να μπείτε στη θέση ενός ζευγαριού ξενοδοχο-υπαλλήλων, που πήραν τελευταίο μισθό τον Οκτώβριο του 2019 και έκτοτε ζουν με επιδόματα;

Θα αυξήσετε την επιστρεπτέα προκαταβολή για να διευκολυνθούν οι μικρομεσαίοι;».