«Κλείδωσε» για τις 10 Σεπτεμβρίου η συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν
«Κλείδωσε» για τις 10 Σεπτεμβρίου η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, με το τετ-α-τετ να πραγματοποιείται στην Κορσική.
Κατά τη διάρκεια της εν λόγω συνάντησης, οι δύο πολιτικοί αναμένεται να οριστικοποιήσουν τις λεπτομέρειες της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και Γαλλίας, ώστε μέσα στο επόμενο διάστημα να πέσουν οι «υπογραφές».
Στο «τραπέζι» των συζητήσεων θα τεθεί και η αγορά οπλικών συστημάτων. Η συμφωνία αφορά στην αγορά 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale, μεταχειρισμένων και καινούριων, τα οποία θα είναι άμεσα διαθέσιμα (μέσα στους επόμενους 12 μήνες) στις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και κάποιους πυραύλους.
Τη συμφωνία αναμένεται να ανακοινώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης -εκτός απροόπτου- στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη το ερχόμενο Σάββατο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το τετ - α - τετ των δύο ηγετών θα πραγματοποιηθεί δύο εβδομάδες πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν και αναμένεται ένα ηχηρό μήνυμα στον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Μακρόν προκαλεί την οργή του Ερντογάν
Η αλληλεγγύη της Γαλλίας και οι κοινοί σχεδιασμοί Μητσοτάκη – Μακρόν έχουν προκαλέσει την έντονη δυσφορία της Άγκυρας, με τον Τούρκο πρόεδρο να επιχειρεί απεγνωσμένα να βγάλει την Ευρωπαϊκή Ένωση από το… κάδρο των συζητήσεων της Ανατολικής Μεσογείου.
Μάλιστα, τουρκικά ΜΜΕ να μεταδίδουν σήμερα πως κατά τη διάρκεια τηλεφωνήματος του Ερντογάν με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο ο Τούρκος πρόεδρος του ζήτησε να προτρέψει τους Ευρωπαίους ηγέτες να υιοθετήσουν μια ουδέτερη στάση για την Ανατολική Μεσόγειο και τις εντάσεις στην περιοχή.
Σύμφωνα με την αγγλόφωνη έκδοση της Sabah, ο Ερντογάν είπε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι η Ε.Ε. πρέπει να κάνει κάποια βήματα για να αποτρέψει την Ελλάδα και ορισμένα κράτη-μέλη της Ένωσης από το να κλιμακώσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.
Ο Τούρκος πρόεδρος αναφερόταν, προφανώς, στη Γαλλία, καθώς ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει κατηγορήσει ανοιχτά την Άγκυρα για τις προκλήσεις της και έχει ταχθεί έμπρακτα στο πλευρό της Ελλάδας.
Την ίδια ώρα, ο Ερντογάν φέρεται να αναφέρθηκε σε «προκλητικές δηλώσεις Ευρωπαίων πολιτικών», λέγοντας ότι δεν θα βοηθήσουν στην επίλυση των προβλημάτων στην περιοχή.
Μάλιστα, υποστήριξε πως η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με την Ανατολική Μεσόγειο θα είναι «ένα τεστ ειλικρίνειας» για την ειρήνη στην περιοχή.
Πάντα σύμφωνα με το τουρκικό μέσο, ο Ερντογάν ζήτησε από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τα κράτη – μέλη να υιοθετήσουν μια δίκαιη, αντικειμενική και ουδέτερη στάση σε όλα τα θέματα της περιοχής, μεταξύ των οποίων και την Ανατολική Μεσόγειο.