ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελληνοτουρκικά: Η παραμονή των πλοίων μπλοκάρει τον διάλογο

Ελληνοτουρκικά: Η παραμονή των πλοίων μπλοκάρει τον διάλογο
AP Photos

Οι σημερινές δηλώσεις ανώτερων αξιωματούχων της κυβέρνησης επιβεβαίωσαν ότι δεν βρισκόμαστε κοντά στην έναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου ή τουλάχιστον δεν είμαστε εγγύτερα από ό,τι στην αρχή της εβδομάδας.

Η κυβέρνηση επιμένει ότι προϋπόθεση για να ξεκινήσει ο διάλογος με την Τουρκία είναι η απόσυρση του Oruc Reis και των συνοδευτικών πλοίων από την Ανατολική Μεσόγειο.

Την κυβερνητική γραμμή συνόψισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη φράση:

«6 καθαρές λέξεις: Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις».

Ωστόσο, η Άγκυρα επιμένει στην έναρξη διαλόγου με το Oruc Reis να συνεχίζει τις έρευνες. Πάνω σε αυτή την αντίθεση για την απόσυρση των πλοίων, «κολλάει» ο διάλογος.

Δένδιας - Στόλτενμπεργκ

Την κυβερνητική θέση για αποχώρηση των τουρκικών πλοίων επανέλαβε ο Νίκος Δένδιας σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Δένδιας εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της Αθήνας για την σπουδή του Στόλτενμπεργκ να προαναγγείλει συμφωνία διαλόγου.

Επίσης, τόνισε ότι το έγγραφο με τις ιδέες του γγ του ΝΑΤΟ μελετάται από την κυβέρνηση, ενώ η παραλαβή του δεν συνιστά την έναρξη διαλόγου με την Τουρκία

Δήλωση που δεν έπρεπε να γίνει

Σε ανάλογο τόνο και ο Στέλιος Πέτσας στον Σκάι:

«Η κίνηση του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ που μιλούσε για δήθεν συμφωνία δεν έπρεπε να γίνει. Έπρεπε να παραμείνει στο τεχνικό επίπεδο όπως ήταν η πρότασή του και όχι να δημιουργούνται εντυπώσεις είτε στο εξωτερικό είτε στο εσωτερικό. Έχουμε πει πολλές φορές ότι όποιος κατέχει δημόσια αξιώματα πρέπει να κινείται με τη σοβαρότητα που επιβάλλει το αξίωμα, το οποίο κατέχει. Και ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ κατέχει ένα μεγάλο αξίωμα.»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι:

«Εφόσον η Τουρκία εννοεί αυτά που λέει, μπορεί να σταματήσει τις προκλήσεις, να αρχίσουμε τις συζητήσεις, προκειμένου να οριοθετήσουμε επιτέλους τις θαλάσσιες ζώνες προς το καλό των λαών όλης της περιοχής.»

Επισήμανε ακόμα ότι: «Το πλαίσιο το οποίο έχει συμφωνηθεί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και έχει διαμηνυθεί προς τον Τούρκο Πρόεδρο, είναι ξεκάθαρο:

Ή αποκλιμάκωση ή κυρώσεις. Για πρώτη φορά έχουμε έναν κατάλογο κυρώσεων, οι οποίες είναι αυστηρές και μπορούν να υλοποιηθούν συνολικά ή τμηματικά. Αν δεν υπάρξει έμπρακτη αποκλιμάκωση αυτές τις ημέρες είναι βέβαιο ότι στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα για τον κ. Ερντογάν.

Επομένως είναι στο χέρι του να προχωρήσει, αν θέλει, γρήγορα στην έμπρακτη αποκλιμάκωση.»

Από τη μεριά του, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης δήλωσε:

«Διάλογος δεν μπορεί να γίνει υπό την απειλή κανονιοφόρων και υπό καθεστώς εκβιασμού.»

69,8% υπέρ του διαλόγου

Εντωμεταξύ σε δημοσκόπηση της GPO για τα «Νέα», το 69,8% τάσσεται υπέρ του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Το 63.7% θεωρεί πιθανό ένα θερμό επεισόδιο.

Οι απαντήσεις είναι μοιρασμένες σε ό,τι αφορά τη χρήση στρατιωτικών μέσων απέναντι στην Τουρκία: Το 49,2% λέει «Ναι», ενώ το 47,1% λέει «Όχι».

Μια περίεργη υπόθεση

Σήμερα είχαμε και μια περίεργη ιστορία που δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα. Τουρκικά φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ που συνδέονται με την οικογένεια Ερντογάν μετέδωσαν ότι γίνεται μεταφορά 40 τεθωρακισμένων στα σύνορα με τον Έβρο.

Στη συνέχεια το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu διέψευσε την είδηση. Το Anadolu υποστήριξε ότι η κίνηση των αρμάτων μάχης αποτελεί προγραμματισμένη δραστηριότητα της β' Στρατιάς με έδρα τη Μαλάτεια και δεν πρόκειται για οποιαδήποτε μεταφορά στρατευμάτων στα σύνορα με την Ελλάδα.

Λάθος ρεπορτάζ, επικοινωνιακός πόλεμος ή διαφωνία στο εσωτερικό της τουρκικής κυβέρνησης;

Απάντηση προς το παρόν δεν μπορεί να δοθεί.