ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αρνητική η κυβέρνηση σε περικοπές συντάξεων σύμφωνα με κορυφαίους υπουργούς

REUTERS/Alkis Konstantinidis

Την άμεση επιστροφή του κουαρτέτου των δανειστών στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης φαίνεται ότι επιζητά η κυβέρνηση, δείχνοντας διάθεση για αναγκαίες υποχωρήσεις στο ασφαλιστικό.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή της Κυριακής, το Μαξίμου έχει ήδη καταθέσει μελέτη στους θεσμούς η οποία προβλέπει μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις που θα αγγίζουν ακόμα και τα 300 εκατομμύρια ευρώ, ενώ φαίνεται ότι προκρίνει τον σχεδιασμό χαμηλότερου πλαφόν για τις υψηλές συντάξεις ώστε να εξοικονομηθούν ακόμα 250 εκατομμύρια ευρώ.

Δεν αποκλείει μάλιστα ενδεχομένως για μεταγενέστερο στάδιο τα σενάρια μείωσης των κύριων συντάξεων κυρίως τους ασφαλισμένους του πρώην ΤΕΒΕ και των ειδικών ταμείων, δεδομένου ότι οι πρώτες μελέτες δείχνουν ότι η "προσωπική διαφορά" φέρνει "τρύπα" 1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Στην ίδια εφημερίδα, ωστόσο, ο Γ. Κατρούγκαλος κάνει λόγο για σκληρή διαπραγμάτευση εκφράζοντας ωστόσο την εκτίμηση ότι μπορεί να επέλθει συμφωνία με τους θεσμούς για το ασφαλιστικό ακόμα και εντός της εβδομάδας.

Δείχνει μάλιστα να επιμένει στην ανάγκη το νέο ασφαλιστικό να έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα "υπέρ των αδύναμων, με βασικές αρχές την ισονομία και την κοινωνική δικαιοσύνη".

Στην ίδια γραμμή πλεύσης βρίσκεται και ο Γ. Δραγασάκης ο οποίος σε δική του συνέντευξη στην εφημερίδα Rews News τονίζει ότι η κυβέρνηση έχει απορρίψει την περικοπή συντάξεων ως λύση του προβλήματος τόσο για λόγους κοινωνικούς όσο και για να μην παρθούν σε αυτή τη φάση μέτρα υφεσιακού χαρακτήρα.

"Δεν συζητάμε ούτε νέες περικοπές, ούτε νέα μέτρα", είπε και διευκρίνισε ότι όριο της κυβέρνησης είναι η συμφωνία του καλοκαιριού, "την οποία έχουμε υπογράψει και τηρούμε".

Αυτό άλλωστε ανέφερε χθες μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA και ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης λέγοντας ότι η βασική στρατηγική της κυβέρνησης είναι "η προσκόλληση στη συμφωνία" με τη δέσμευση που έχει στο μνημόνιο να αφοροά μόνο σε εξοικονόμηση 1,8 δισ. ευρώ μέχρι το 2018.

Ερωτηθείς σχετικά με πιθανή ενεργοποίηση εναλλακτικού σεναρίου για μείωση στις συντάξεις ώστε να προχωρήσει γρήγορα η αξιολόγηση, ο κ. Σταθάκης -παρά το γεγονός ότι διατράνωσε την πεποίθησή του ότι είναι αναγκαία η όσο το δυνατό συντομότερη ολοκλήρωση της αξιολόγησης- τόνισε ότι ο υπουργός Εργασίας έχει θέσει ευθέως ότι "το σχέδιό του είναι βιώσιμο και δεν συζητάει μείωση συντάξεων".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης