ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ναι μεν αλλά...» από τη Ρωσία για τα 12 μίλια στα χωρικά ύδατα

«Ναι μεν αλλά...» από τη Ρωσία για τα 12 μίλια στα χωρικά ύδατα
AP Photo/Mary Altaffer

Την επίσημη θέση της Μόσχας για τα χωρικά ύδατα εξέφρασε η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα.

Η ίδια υπενθυμίζει ότι η Ρωσία υπέγραψε τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, το άρθρο 3 του οποίου προβλέπει ότι «κάθε κράτος έχει το δικαίωμα να καθορίζει το εύρος των χωρικών του υδάτων έως όριο που δεν υπερβαίνει τα 12 ναυτικά μίλια».

Ωστόσο, αναφέρει η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου «σε ορισμένες περιπτώσεις, χώρες, για τον ένα ή τον άλλο λόγο, καθορίζουν μια στενότερη χωρική θάλασσα», ενώ όταν μια χωρική θάλασσα πρέπει να οριοθετηθεί μεταξύ γειτονικών κρατών, αυτό το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Αναλυτικά, η Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε:

«Η Ρωσία υπέγραψε τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και η θέση της βασίζεται σε διεθνή νομικά πρότυπα που περιλαμβάνονται σε αυτό το έγγραφο. Συγκεκριμένα, το άρθρο 3 της Σύμβασης προβλέπει ότι κάθε κράτος έχει το δικαίωμα να καθορίζει το εύρος των χωρικών του υδάτων έως όριο που δεν υπερβαίνει τα 12 ναυτικά μίλια, μετρούμενο από γραμμές βάσης που καθορίζονται σύμφωνα με την παρούσα σύμβαση.

Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, χώρες, για τον ένα ή τον άλλο λόγο, καθορίζουν μια στενότερη χωρική θάλασσα. Προχωρούμε με την υπόθεση ότι σε αυτό το ζήτημα τα κράτη καθοδηγούνται από την κοινή λογική και λαμβάνουν υπόψη τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες μιας περιοχής. Σε περιπτώσεις όπου μια χωρική θάλασσα πρέπει να οριοθετηθεί μεταξύ γειτονικών κρατών, αυτό το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Η ηγεσία της Ελληνικής Δημοκρατίας γνωρίζει καλά τη γνώμη της Ρωσίας σχετικά με αυτό το θέμα. Όταν πρόκειται για καταστάσεις όπου επηρεάζονται άμεσα τα ρωσικά συμφέροντα, θα το αντιμετωπίσουμε κατά περίπτωση. Μέχρι στιγμής όμως, δεν βλέπουμε να υπάρχει λόγος για αυτό».

Για τις ασκήσεις στην Ανατ. Μεσόγειο

Την Παρασκευή, επανήλθε στο θέμα των τουρκικών NAVTEX για τις ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα, τονίζοντας για ακόμη μια φορά πως σε περίπτωση ναυτικών ασκήσεων ειδοποιείται η Παγκόσμια Υπηρεσία Προειδοποίησης Προήγησης (WWNWS).

«Δυστυχώς, διαπιστώνουμε την περαιτέρω κλιμάκωση της υστερίας σχετικά με τις ασκήσεις του Ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού στην Ανατολική Μεσόγειο.
Συνεχίζονται οι ισχυρισμοί που αποδεικνύουν την έλλειψη κατανόησης στοιχειωδών διαδικασιών έκδοσης NAVTEX για ναυτικές ασκήσεις στα διεθνή ύδατα.

Σε περίπτωση ναυτικών ασκήσεων ειδοποιείται η Παγκόσμια Υπηρεσία Προειδοποίησης Πλοήγησης (WWNWS).

Αυτό έπραξε και η Ρωσία για τις επικείμενες ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι σπέκουλες περί του αντιθέτου είναι απαράδεκτες και εκθέτουν τους πονηρούς παραγωγούς τους» τονίζει η εν λόγω ανακοίνωση, και συμπληρώνει:

«Προκαλεί δυσάρεστη εντύπωση και η προσπάθεια ορισμένων ΜΜΕ να αποσιωπήσουν την καταγγελία από τη Ρωσική πλευρά της χθεσινής fake είδησης για δήθεν ρωσικές ¨πλάτες¨ στην Τουρκία.

Καλούμε εκείνα τα ελληνικά ΜΜΕ που προχώρησαν στη διάδοση της συκοφαντικής “πληροφορίας” να προβούν άμεσα και σύμφωνα με κανόνες δεοντολογίας στη δημοσίευση της απαραίτητης σε τέτοιες περιπτώσεις διάψευσης».

Πρακτική που εκμεταλλεύεται η Τουρκία

Σημειώνεται ότι η Ρωσία συστηματικά εκδίδει navtex μέσω της Παγκόσμιας Υπηρεσίας Προειδοποίησης Πλοήγησης (WWNWS), όπως εξάλλου αναφέρει και η ανακοίνωση της ρωσικής πρεσβείας και όχι στην Κύπρο, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις των κυπριακών Αρχών. Το αντίστοιχο πράττει και σε αντίστοιχες περιπτώσεις με την Ελλάδα.

Μόλις γίνει η εκπομπή των ρωσικών navtex ο τουρκικός σταθμός σπεύδει να κάνει δική του αναγγελία, διεκδικώντας έτσι θαλάσσια δικαιοδοσία στις συγκεκριμένες περιοχές, γεγονός που φαίνεται αδύνατον να μην γνωρίζει η ρωσική διπλωματία.

Αντιθέτως, στην περίπτωση των αεροπορικών ασκήσεων ακολουθείται η διμερής διαδικασία, η συμφωνία δηλαδή με το κράτος που έχει την ευθύνη ελέγχου του FIR.

Η προχτεσινή ανάρτηση

Σε προχτεσινή ανάρτησή της στο Twitter η ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα αναφέρεται στις ρωσικές ασκήσεις που πραγματοποιούνται στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας ότι αυτές γίνονται τακτικά και κάνοντας λόγο για κακόβουλους σχολιαστές.

«Η Ρωσία πραγματοποιεί τακτικά τις στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, πάντα σε πλήρη συμμόρφωση με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Σε περίπτωση ναυτικών ασκήσεων ειδοποιείται η Παγκόσμια Υπηρεσία Προειδοποίησης Πλοήγησης (WWNWS), ενώ για αεροπορικές ασκήσεις ακολουθείται η διμερής διαδικασία.

Αυτή είναι η διαδικασία ρουτίνας, η οποία εφαρμόζεται πάντα. Δεν είναι σαφές τι προβληματίζει τους κακόβουλους σχολιαστές» αναφέρει η ανάρτηση της πρεσβείας.

Την ίδια ώρα, η Ρωσία τάσσεται υπέρ της επίλυσης όλων των διαφορών μόνο μέσω του πολιτικού διαλόγου, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, με ανάρτηση στο twitter, για την στάση της Τουρκίας στην Aνατολική Μεσόγειο.

"Δεν επιδιώκουμε να επωφεληθούμε από μια διασυνοριακή διαφωνία. Η προσέγγιση αυτή ισχύει πλήρως για την ανατολική Μεσόγειο, μια ευαίσθητη και εκρηκτική περιοχή. Η Ρωσία τάσσεται υπέρ της επίλυσης όλων των διαφορών μόνο μέσω του πολιτικού διαλόγου» αναφέρει η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα στο tweet.

Ρωσικές ασκήσεις με τουρκικές navtex

Σημειώνεται ότι η Τουρκία ανακοίνωσε την Τετάρτη δύο ρωσικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά, σε θαλάσσιες περιοχές που ταυτίζονται ή βρίσκονται πολύ κοντά στα τουρκικά ερευνητικά σκάφη Oruc Reis και Barbaros.

Ο σταθμός της Αττάλειας της τουρκικής Υπηρεσίας Ναυσιπλοΐας και Ωκεανογραφίας προειδοποιεί με δύο navtex που εξέδωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης ότι ρωσικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά θα λάβουν χώρα κοντά στα ερευνητικά σκάφη της Τουρκίας και ζητά την προσοχή των ναυτιλλομένων για πιθανές παρεμβολές μεταξύ των δύο δραστηριοτήτων.

Η πρώτη άσκηση θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 8 - 22 Σεπτεμβρίου και αφορά ασκήσεις που θα πραγματοποιηθούν κοντά στο ερευνητικό Oruc Reis, στο όριο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, νοτιοανατολικά του Καστελόριζου.

Η δεύτερη NAVTEX μεταξύ 17 - 25 Σεπτεμβρίου αφορά θαλάσσια περιοχή εντός της κυπριακής ΑΟΖ, στα ανατολικά της Μεγαλονήσου και δυτικά της Συρίας, κοντά στο σημείο που διεξάγει σεισμικές έρευνες το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros.