ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι επιδιώκει ο Στόλτενμπεργκ με την πρότασή του;

Τι επιδιώκει ο Στόλτενμπεργκ με την πρότασή του;
AP Photo/Virginia Mayo, Pool

Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση του ελληνοτουρκικού διαλόγου υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ.

Τροπή που δημιουργεί τεράστια ερωτήματα. Με σημερινές δηλώσεις του ο Άγγελος Συρίγος εκτίμησε ότι ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Σόλτενμπεργκ, επιχείρησε να παγιδεύσει τη κυβέρνηση, ανακοινώνοντας στο Twitter τη συμφωνία Ελλάδας και Τουρκίας για την έναρξη διαλόγου. Μιλώντας στον Alpha 989 o κ. Συρίγος είπε συγκεκριμένα:

« Ήταν μια παγιδούλα, που εξυπηρετεί την Τουρκία. Εάν απαντούσαμε ότι δεν ισχύουν οι προτάσεις του ΝΑΤΟ, θα μας έλεγαν δεν θέλετε τον ειρηνικό διάλογο. Εάν μέναμε σιωπηλοί θα μας οδηγούσαν σε ένα διάλογο χωρίς να έχουν αποσυρθεί τα τουρκικά πλοία από την περιοχή.»

Ο κ. Συρίγος προσέθεσε ότι: «Σε πολλές χώρες κυριαρχεί η αντίληψη, ‘’εντάξει, βρείτε τα, μην τα ψάχνουμε πολύ, να τελειώνουμε με αυτή την ιστορία’’. Κανείς δεν μπαίνει σε λεπτομέρειες.»

Η εκτίμηση Συρίγου αποκτάει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από το ότι πρόκειται για έναν βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και διεθνολόγο με πλούσιο ακαδημαϊκό έργο στα ελληνοτουρκικά. Είναι εύλογο το συμπέρασμα ότι ακόμα και αν ο κ. Συρίγος δεν εκφράζει ακριβώς την κυβερνητική γραμμή, αποτυπώνει την έντονη δυσαρέσκεια της κυβέρνησης για τους χειρισμούς του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ.

Δυσαρέσκεια της κυβέρνησης

Η δυσαρέσκεια της κυβέρνησης φάνηκε και από το σχόλιο του Στέλιου Πέτσα:

«Ο καθένας που κατέχει δημόσιο αξίωμα πρέπει να κινείται με τη σοβαρότητα που επιβάλλει η θέση που κατέχει. Και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ κατέχει μια μεγάλη θέση.»

Χτες ο κ. Στόλτνεμπεργκ είχε γράψει στο Twitter: «Μετά τις συζητήσεις μου με Έλληνες και Τούρκους ηγέτες, οι δύο σύμμαχοι συμφώνησαν να ξεκινήσουν τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ για τη θέσπιση μηχανισμών στρατιωτικής αποσυμπίεσης για τη μείωση του κινδύνου συμβάντων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο.»

Αμέσως μετά, ελληνικές κυβερνητικές πηγές υποστήριξαν ότι: «Οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με φερόμενες τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Η μονομερής εγχείριση εγγράφου με την παράκληση για σχόλια εντός μίας εβδομάδας σε καμία περίπτωση δεν συνιστά έναρξη διαλόγου».

Οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι:

«Σε κάθε περίπτωση, έχουμε συγκρατήσει την πρόθεση του ΓΓ του ΝΑΤΟ να εργαστεί για να θεσπίσει μηχανισμούς αποκλιμάκωσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Πλην όμως, αποκλιμάκωση συνιστά μόνον η άμεση απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα».

Οι συνομιλίες έχουν ξεκινήσει

Σήμερα ο Γενς Στόλτενμπεργκ είπε σε συνέντευξη Τύπου:

«Αυτές οι συνομιλίες έχουν ήδη αρχίσει σε στρατιωτικό επίπεδο. Είναι τεχνικές συνομιλίες (talks). Είναι σημαντικό να διακρίνουμε αυτές τις τεχνικές στρατιωτικές συνομιλίες (talks) από τις διαπραγματεύσεις (negotiations) για την έναρξη των οποίων, προσπαθεί η Γερμανία σε ένα ευρύτερο πλαίσιο.»

Ο κ. Στόλτενμπεργκ πρόσθεσε ότι: «Η γερμανική προσπάθεια, πράγμα που συζήτησα με την καγκελάριο Μέρκελ την προηγούμενη βδομάδα, αποσκοπεί στο να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τα βαθύτερα προβλήματα και την αποκλιμάκωση. Αυτό σημαίνει να αντιμετωπιστούν τα βαθύτερα προβλήματα για τη διαφωνία των συμμάχων μας αναφορικά με την έκταση και την οριοθέτηση της ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό είναι το ένα ζήτημα το οποίο αντιμετωπίζει η Γερμανία με τη διαμεσολάβηση της. Σε αυτήν την προσπάθεια δεν είναι άμεσα αναμεμειγμένο το ΝΑΤΟ. Την υποστηρίζει.

Και κατέληξε ως εξής:

«Αυτό που προσπαθεί το ΝΑΤΟ δεν είναι να αντιμετωπίσει τα βαθύτερα προβλήματα, αλλά να αποφύγουμε τη σύγκρουση (deconflict) και να δημιουργηθούν βελτιωμένοι μηχανισμοί για την αποφυγή της σύγκρουσης. Όσο υπάρχουν τόσο πολλά πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο, θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν βελτιωμένοι μηχανισμοί για την αποφυγή της σύγκρουσης. Δεν έχουμε καταλήξει σε συμφωνία ακόμα. Αλλά οι συνομιλίες έχουν ξεκινήσει.»